Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Zgodnie z sugestią Lucynki wstawiam zdjęcie mojego "feniksa odrodzonego z popiołów". Jego historię opisałam pokrótce u Lucynki właśnie i tak sobie myślę, że przekopiuję po prostu (lekko uzupełnione) te 2 zdania komentarza, żeby było wiadomo o co chodzi:

"... też mam takiego "feniksa"- kupiłam za 5zł po kwitnieniu jesienią, stał parę miesięcy bez żadnej oznaki życia, po czym nagle wiosną zaczął zrzucać po kolei /zasuszając/ liście, korzenie też mu jakoś zmarniały- i już miałam go wyrzucić z obawy przed jakąś chorobą, kiedy się okazało, że spomiędzy korzeni wystają sobie takie 2 małe "feniksiki" ;:14 No to stoi sobie dalej (na klatce schodowej na wszelki wypadek) a ja obserwuję go z ciekawością co będzie dalej ;)"

Obrazek

Brzydkie korzenie na górze widzę, ale na razie nie chcę w nim grzebać, skoro jakoś sobie radzi, zresztą jeden z keiczków wypuszcza już swoje korzonki- może za jakiś czas przeniosę je samodzielnie do sphagnum.

Pokażę jeszcze moją szaloną ascocendę na dowód moich poprzednich doniesień- stary pędzik jeszcze jest, choć już żółknie i zrzuca kolejne kwiaty, a nowy- już spory- szykuje się po lewej stronie. Miła jest, nie? ;)

Obrazek

Ciekawe tylko, kiedy wpadnie na pomysł, żeby zakwitnąć równocześnie na swoim całkiem już dużym keiki..? ;:24

No i na koniec jeszcze raz dendrobium, bo mi się podoba, a co tam ;:224

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, Ty to mnie słodko za torturujesz tym pomarańczowym cudem ;:170 Za jej keiki oddam Ci pięć storczyków, zgoda ? ;:109
Feniks u Ciebie z inną historią, ale jedno jest pewne, warto było. Korzonkami chyba się nie przejmuj, jeszcze trochę pokarmią maleństwa. Przecież na wszystkim kiedyś wyjdzie starość :roll:
To moje Dendrobium tez ma dużo grubsze pseudo bulwy niż inne :D
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszkoto tylko zazdrościć trzeba ;:138 ;:138 za "feniksa odrodzonego z popiołów" 3mam kciuki
Ascocenda i dendrobium na ;:77
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurcze Agnieszko, tak dawno u Ciebie nie byłam, że aż wstyd :oops: Ale dzisiaj mąż zaczyna pracę, więc mam w końcu trochę czasu :;230 Feniks pięknie sie odradza. Jeszcze troszkę i pokaże swoje kwiatuszki :) Ahh a tą Ascocende Ci kiedyś ukradne! Jak ona mi się marzy ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WOW ;:111 Jestem pełen podziwu ;:138

Nie wiem jak mogłem mieć Twój wątek w zakładkach i dopiero teraz do niego zajrzeć :oops:
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko, jestem u Ciebie z rewizytą. :wit :wit :wit

Obydwa wątki przeczytałem z zapartym tchem ;:132 . Piękna kolekcja, burza kwiatów, marzenie uwieńczenie trudów wielu storczykomaniaków. Jestem pod wrażeniem piękna Twoich kwiatów. Będę u Ciebie stałym gościem. ;:138
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj w popłochu zabierałam storczyki (w tym zapędzikowaną ascocendę!) z balkonu- termometr za oknem ok 22h pokazał 9 stopni! Potem było już tylko gorzej :shock: Kurczę, szkoda lata, jak zwykle za szybko... :(

A dzisiaj... Dzisiaj byłam u mojej "zastorczykowanej" cioci, tej, co mi keiki podrzucała. Tym razem niestety nic nie miała na wydaniu, choć maluchy rosną u niej na potęgę; ale jeden był jeszcze za mały (ciekawe czy o mnie pomyśli za czas jakiś ;)), a 2 inne wyrosły b.nisko na pędzie i ciocia pozwoliła im wrosnąć korzonkami w ziemię i tak już zostawi- b. fajnie to wygląda!

Ale... zobaczyłam coś i po prostu chodzę jak chora od kilku godzin! Zygopetalum o jakim marzę; ciemne, pachnące, z duzymi kwiatami. U mojej cioci kwitnie raz w roku, ale za to regularnie i bez problemów; z każdego nowego przyrostu:

Obrazek

Obrazek

Niestety nigdy nie widziałam go w sklepie- gdyby ktoś wiedział gdzie mogę takie kupić, będę wdzięczna za cynk ;:170

Lucynko, ależ skąd, nie pokazałam ani kawałka pomarańczu :wink: Tak jak Ci pisałam na pw., oddzielenie nie ma sensu, bo to keiki jest na tyle małe, że jako samodzielna roślina nie zakwitłoby jeszcze przez wiele lat. Niestety :? Mam nadzieję, że uda Ci się zdobyć podobną dorosłą ascocendę- życzę Ci tego bardzo.

Julitko, dzięki, kciuki się na pewno przydadzą :)

Marto, to gdzie Ty byłaś do tej pory- całe lato wisiała na balkonie bez dozoru. Zapraszam za rok... :;230

Rysiu, a wiesz, że masz rację z tym dendrobium?! Nie wpadłabym, fajne spostrzeżenie ;:196

Tomku, ja też nie wiem i zupełnie tego nie rozumiem, mam nadzieję, że się od teraz poprawisz :;230

Mirku, ja u Ciebie też! Z przyjemnością będę Cię gościć, nawet codziennie ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Poprawię się obiecuję ;) A takie piękne zygopetalum było dzisiaj w Obi. Z innymi kwiatkami również było.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, a pamiętasz może cenę?

Rysiu, no właśnie- jest teraz na allegro niekwitnące, ale dużo brzydsze... Moja ciocia mówi, że to jej czasem wybarwia się jeszcze ładniej; ma więcej niebieskiego.
Zgadza się, Lucynka ma takie samo- dzięki, że i ze mną podzieliłaś się tym odkryciem ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, piękne Zygopetalum ;:180
Ja naprawdę nie widzę problemu ;:224 Poproś ładnie ciocię i oddziel sobie kawałek :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie problem w tym, że tam nie było czego oddzielać- ciotka ma je wiele lat, ale podobno każda bulwa, gdy już wyda kwiaty, zamiera, i dopiero wyrasta kolejna, która kwitnie w następnym sezonie. W doniczce widziałam kilka takich malutkich skurczonych psb bez liści i tylko tą jedną (kwitnącą) z liśćmi... ;:145
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Dokładnej ceny nie pamiętam ale gdzieś koło 30 zł :wink:
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, dzięki, muszę zajrzeć u mnie do obi...

Rysiu, pisałam wyżej, że po prostu nie było z czego uszczykiwać, muszę szukać...

Coś Wam jeszcze napiszę. Taka historia okołostorczykowa, ale piękna, mnie aż za gardło ścisnęło...
Kiedyś pisałam o tej mojej cioci, że idąc w gości, ścina zawsze kwitnący pęd storczyka (lub innego kwiatka) i robi z tego wiązankę. Na moje wielkie zdziwienie, że można ściąć storczyka, odpowiedziała kiedyś, że jako ogrodniczka z wykształcenia ma ambicję, żeby obdarowywać ludzi własnoręcznie wyhodowanymi kwiatami. W sumie, piękna idea ;)
Stałam tak dzisiaj z ciocią nad jej storczykami i rozmawiałyśmy o każdym po kolei. Podeszłam do żółtego, który od lat kwitł mniej więcej tak (i wydawał keiki jedno za drugim):

Obrazek

Dziś miał tylko kilka kwiatków. Ciocia na to, że niedawno obcięła z niego 5 dużych pędów i zaniosła swojej mamie (a mojej babci) na grób w dzień jej urodzin. [Babcia zmarła już 35 lat temu, ale moja ciocia do dziś jest na cmentarzu co tydzień- nikt tak nie dba o jej grób jak ona!] Mówi: to było 5 lutego, te storczyki oczywiście od razu zmarzły i nic z nich nie zostało, ale przecież nie o to chodzi- dałam mojej Mamie, co miałam najpiękniejszego...

Rozwaliła mnie...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, mam wiele zaległości, nie tylko u Ciebie. Chyba nie dam rady ich nadrobić, bo praktycznie kilka kolejnych stron Forum
świeci mi się na czerwono. Przed chwilą jednak pospacerowałam sobie po kilku stronach wstecz w Twoim wątku. Zawsze się tu dobrze czuję,
bo tak od serca potrafisz opisywać swoje storczykowe smutki i radości.
Rozśmieszyłaś mnie pisząc " u mnie właściwie nic ciekawego", po czym pokazujesz slicznie kwitnące Dendrobia. A wcześniej - co falenopsis,to
jakiś okaz (albo tona kwiatów, albo korzeni, albo ciekawe kształty płatków i kolor nieziemski...). Nie mówiąc o ognistej Ascocendzie.
No tak - drobnostka i nic ciekawego :wink: Ach... i jeszcze kwitnące Masdevallie ;:226
Rozumiem, ze zakochałaś się w pokazanym Zygopetalum. Jest naprawdę śliczne ;:224 (u Twojej Cioci rośnie i kwitnie regularnie - ja słyszałam opinię,
że lubią chorować - widocznie to nie jest regułą).
Gratuluję wszystkich kwitnień ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Agnieszko takiej cioci to tylko pozazdrościć :) Wielkie serce nie tylko dla kwiatów ale i dla ludzi. Założę się, że kocha również zwierzęta :uszy
Historia bardzo wzruszająca, a kwitnienia zarówno Twoje jak i jej piękne ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”