Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

100krotko :D A jednak miałaś rację - Kalina przebarwia się i zupełnie nie wiem
czy nie widziałam tego wcześniej ,czy dopiero teraz ona tak ma...
Oto dowód z dzisiaj : Kalina. Po prawej Graham Thomas w jesiennym rozkwicie :wink:

Obrazek Obrazek

Co do liści -to faktycznie : mszyce na ogół czynią spustoszenie ,ale w tym roku
wyjątkowo udało się Kalince zachować je w dobrej kondycji :D

Pokażę taki troszkę wstydliwy zakątek tzw. "graciarnia".
Myślę ,że i tutaj są możliwości - rośliny cieniolubne ,jakieś tajemniczo -romantyczne zakamarki.
Właściwie to od dawna myślimy o tym miejscu ,ale jakoś nie wychodzi nam z robotą...
Jakby to dać w ręce np. Madziarynki to piękna rabata byłaby zrobiona w "try miga" :P
Obrazek

Jesienne rabaty coraz bardziej puste .....
Obrazek

Wracając jeszcze do zestawienia zdjęć z mojego wcześniejszego postu -moje ogrodnicze serce
należy chyba do Piwonii :D Żadna inna roślina nie budziła tylu moich zachwytów ,co one.

U mnie wrzosy "pagibły" ,chociaż ziemię mam naturalnie kwaśną ,ale za płotem sąsiada
rosną takie oto okazy prawie do pasa.. :shock:

Obrazek

Proszę ,powiedzcie czy te pączki u różanecznika (to mój pierwszy) to przyszłoroczne kwiaty??

Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, to przyszłoroczne kwiaty - nie jestem szczególną fanką rózanczeników, ale to, to już wiem :-) bo mam dwa.

Właśnie o ten kolor kaliny mi chodziło. W dużej masie lisci, jest naprawdę niezwykły i cieżko go z czymkolwiek innym porównać :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala

Post »

100krotka pisze:Tak, to przyszłoroczne kwiaty
No to bardzo się cieszę ,bo ów różanecznik ma dużo takich pączków :D
Właśnie o ten kolor kaliny mi chodziło. W dużej masie lisci, jest naprawdę niezwykły i cieżko go z czymkolwiek innym porównać :-)
Rzeczywiście : piękne te liście, chociaż o "dużej masie " powiedzieć nie można...
Przycięłam ją dość solidnie po kwitnieniu.

Wiecie co ,jestem załamana - siadłam do komputera ,bo mam pilną pracę do zrobienia ,
a siedzę cały czas na forum...
Radzcie -co zrobić ?????

Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Magda... oczyma wyobraźni :wink: zobaczyłam hostowe kołnierzyki wokół drzew w cienistym zakątku :D
Ile ja bym dała za taki zakątek :roll:
magdala

Post »

gorzata76 pisze: Ile ja bym dała za taki zakątek :roll:
Ale bierzesz z tym żelastwem i deskami ?? ;:112

A tak na poważnie - ja też tam widzę hosty i Hortensje ,może być bardzo ładnie.
Mamy parę takich miejsc ,z którymi nie możemy się uporać ,ale mój mąż nawet nie wszystkie weekendy ma wolne..
Ot ,takie czasy :roll:
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

pilna robota nie zając, nie ucieknie ;)

ja też mam koleusy, a jakie cuda, i jak się w tym roku rozbujały. mam chytry plan, aby je do kartonu przesadzić i do garażu podziemnego znieść. raz w tygodniu podlewać (albo częściej, jak trzeba będzie). nie da rady??? idę szukać pomocy
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

magdala pisze: :D A mi najbardziej odpowiadają takie dzieciaczki ,co to same wszystko już przy sobie zrobią,
można je zostawić w domu ,usmażą naleśniki itp. ,ale jeszcze nie trzasną drzwiami i nie powiedzą ,że
są dorosłe i ja nie mogę im niczego zakazać.. :roll:
no, mi też takie najbardziej odpowiadają, tylko czy są takie :roll: :wink:

Magduś, u Ciebie jak zwykle świeżo, wygrabione, posprzątane i piękne zakątki kryją się przed ciekawskich okiem. Ten zakątek pachnie igliwiem sosnowym, takim ciepłym, wygrzanym w popołudniowym, gasnącym słonku :lol: Hortensje się tam wpasują wyjątkowo zgrabnie a przeplatane hostami będą pyszniły się kolorami przez cały sezon. Ile ja bym dała za choć jedną taką sosnę... :? :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie Magduś takie dzieciaki to i ja lubię i bym chciała ale co z moim chciejstwem? Starszy już po tych wakacjach zapowiedział że w przyszłym roku jedzie sam :cry: liczę tylko że kasy nie będzie miał :lol: i jednak będziemy razem.
Przebarwienia na kalinie informują że to już jesień chociaż słoneczko nie daje za wygraną :wink:
magdala

Post »

gohna pisze: Ten zakątek pachnie igliwiem sosnowym, takim ciepłym, wygrzanym w popołudniowym, gasnącym słonku :lol: Hortensje się tam wpasują wyjątkowo zgrabnie a przeplatane hostami będą pyszniły się kolorami przez cały sezon.
Gosiu :D Jakże Ci to pięknie wyszło !! Powiem Ci ,że aż usłyszałam Czubównę.....

Niesprawiedliwe z tymi sosnami -często czytam ,że marzycie o sosnach ,albo brzozach ,
a ja na tej drugiej działce mam tyle samosiejek jednych i drugich ,że części trzeba będzie się pozbyć ..

Wczoraj ,za dobrą radą urwałam po kawałeczku koleusów i wsadziłam do wody -zobaczymy ...

Agnieszko :D Powiem Ci ,że bardzo boję się tego momentu ,kiedy moje dzieci
usamodzielnią się (albo tak będzie im się wydawało).
Jak ja przypomnę sobie moje wyjazdy w góry z koleżankami w wieku lat 16 (a byłyśmy bardzo grzeczne)
i co moja Mama musiała przeżywać .... :roll:

Magda.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magda - ja wezmę ten zakątek, razem z żelastwem i deskami :D
U mnie cienia jak na lekarstwo i każdy jego skrawek na wagę zlota ..
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

magdala pisze:
gohna pisze: Ten zakątek pachnie igliwiem sosnowym, takim ciepłym, wygrzanym w popołudniowym, gasnącym słonku :lol: Hortensje się tam wpasują wyjątkowo zgrabnie a przeplatane hostami będą pyszniły się kolorami przez cały sezon.
Gosiu :D Jakże Ci to pięknie wyszło !! Powiem Ci ,że aż usłyszałam Czubównę.....
Dzięki Magduś, miałam wenę :oops:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
magdala

Post »

Kocina pisze:Magda - ja wezmę ten zakątek, razem z żelastwem i deskami :D
U mnie cienia jak na lekarstwo i każdy jego skrawek na wagę zlota ..
Ojojoj ...! Nie zdawałam sobie sprawy jakie emocje wzbudzą te zdjęcia :roll:
Gdyby to było tylko możliwe -naprawdę przesłałabym Wam choć po kawałeczku tego kącika,
(zwłaszcza ,że u nas trochę się marnuje :roll: )

Żeby to jeszcze było na własność - a jak wiecie , tzw. ROD ( związek działkowców)
wszystko trzyma w swoich łapkach .Tzn. oni niby zarządzają (głównie organizują zebrania..)
,a ziemię w łapkach trzyma gmina .
To trochę tak ,jakby uprawiać miejski skwerek , ciągle licząc się z tym ,że miasto w każdej chwili może cię stamtąd wywalić.

A propos : czy nikt nic nie słyszał ,żeby coś ruszyło w sprawie działek ??
Jakoś tak zawsze przed wyborami dużo mówią ....

Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Magda... ja też właściwie tak mam :roll:
A wiesz, że zgodnie z prawem, to my w razie czego nie możemy niczego sobie nawet wykopać i zabrać, bo to co w ziemi, jest tego, do kogo ta ziemia należy :roll:
Ty masz widoki na lepszą przyszłość, ja... mam czas :wink: ... chyba :roll:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Dziewczyny, mówiłyście o koleusach, w piwnicy nie przezimują.
One są ciepłolubne. Proponuję pobrać sadzonki, ukorzenić w wodzie
i po jednej roślinie do donicy, na okno, Przycinać, aby nie wybujały.
Wiosną pobrać z niej sadzonki i rozmnożyć na nowo,
uszczykiwanie powoduje rozkrzewianie rośliny.
Koleusy ukorzeniają się bardzo szybko.
Magdziu, pozwolę sobie pokazać, trzy tygodnie w wodzie:
Obrazek
I następne kolory w kolejce, część rozdam koleżankom,
Obrazek
jestem przezorna, jak mi nie przezimują, to im może tak :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
magdala

Post »

Elsi :D za Twoją radą też pobrałam takie kawałeczki z koleusów (mam tylko dwa rodzaje),
moje na razie nic nie puściły ,ale jak zobaczyłam korzenie Twoich -nadzieja wróciła :P
A po jakim czasie wypuściły pierwsze korzonki?

Magda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”