Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Kurcze, to kiedy one pójdą spać? ;:oj Podlewać mówisz? A przenieść do wyższej temperatury? Na moje oko te cebule wciąż tyją...
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Jeśli rosną to racjonalnie podlewaj. A w jakiej teperaturze je masz? Im niższa temperatura tym oszczędniejsze podlewanie. Cebule rownie dobrze można zasuszyć w grudniu - nic jej nie będzie. Chodzi tylko o to aby nie wypuszczała nowych liści jak ma suche podłoże bo zużywa materiał energetyczny, który przyda sie cebuli podczas kwitnienia.
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p

Post »

Aktualnie stoją w temperaturze +15-16 stopni.
Pozdrawiam
Ela
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Troszku za ciepło, nie uważasz Febronia? Za krótki dzień..
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p

Post »

Chłodniej mam tylko w czarnej piwnicy bez okien, a jak pisałam, liście wciąż rosną.
Pozdrawiam
Ela
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

To powiedz im, żeby wolniej rosły :lol:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co mi wiadomo Hippeastrum pochodzi z klimatu tropikalnego lub subtropikalnego - więc zimowanie w chłodzie nie jest chyba konieczne. Ja nigdy nie zimowałem cebul w chłodzie i kwitną bez problemu. Wspomniany chłód podczas zimowania ma chyba tylko na celu wstrzymanie szybszego ruszenia wegetacji - to znaczy żeby cebula zbyt szybko nie zaczęła rosnąc ponownie. W każdym razie jeśli koś nie dysponuje chłodnym pomieszczeniem to nie ma co się przejmować bo raczej nie jest to warunek konieczny - na kwitnienie cebuli wpływ ma cały okres wegetacji a nie tylko temperatura podczas spoczynku :wink:
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy w sklepach pojawiają się cebulki hippeastrum? Gdzie polecacie je kupować? Kiedyś kupiłam cebulę w LM, niestety kolor był inny niż na etykiecie i teraz szukam sprawdzonego źródła.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszka Gie - jeśli chodzi o kupno odmian, które są na etykiecie to ciężko o sprawdzone źródła przy zakupie w sklepach (czy to marketach czy sklepach ogrodniczych). W sklepach ogrodniczych cebule są mieszane choćby przez klientów więc o pomyłkę bardzo łatwo. W marketach nie wiem na jakiej zasadzie są etykiety dołączane ale już wielokrotnie kupowałem takie cebule i jeszcze ani razu nie trafiłem na odmianę z etykiety. Może jutro zakwitnie u mnie kolejna cebula kupiona w markecie i jak na razie zapowiada się przynajmniej w połowie zgodna z etykietą ale co będzie to się okaże. Nie wiem jak wygląda zgodność odmianowa cebul kupowanych przez internet z różnych sklepów ponieważ nigdy tak nie kupowałem. Najpewniejszym źródłem na pewno pozostaje rzetelny hodowca.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Święte słowa, nawet te w zamkniętych kapersach z opisem pod folią też bywają pomylone, ja tak miałam kilkukrotnie z PNOS. Póki zaczynasz kolekcję to takie niespodzianki mogą być miłe, ale jak chcesz ją uzupełnić to te niespodzianki wychodzą bokiem.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do kupna odmian w marketach - nie sugerujcie się tylko etykietami ale też wyglądem pędu. Jeśli chcecie białą odmianę to nie kupujcie z etykietą mówiącą, że jest to biała odmiana a pęd ma rumieniec - bo odmiany białe mają pęd zielony. To samo jeśli chcecie odmianę czerwoną - pęd będzie miał czerwonawe zabarwienie u podstawy (mówię o odmianach czerwonych - nie dwubarwnych czy różowych), jeśli chcecie odmiany pełne to ich pąk jest przeważnie krótszy i bardziej pękaty, odmiany pojedyncze maja pąk dość płaski i długi.
Pisałem wcześniej, że kupiłem cebulę, na której etykiecie był pokazany biały, pełny kwiat (bez nazwy odmiany) - już na pierwszy rzut oka po pąku można było być pewnym, że jest to pełna odmiana a zielony pęd wskazywał, że nie jest to odmiana czerwona :wink: I okazało się, że jest to biała, pełna odmiana czyli tak jak etykieta wskazywała:wink: martam80 zasugerowała mi, że jest to odmiana 'Alfresco' i jestem skłonny się z tym zgodzić :D Poniżej dowód:
Obrazek
ppawel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lis 2015, o 11:08

Nic się nie dzieje z cebulą Amarylisa :(

Post »

Witam,
od przeszło dwóch tygodni obserwuję zasadzoną w doniczce cebulę amarylisa. Cebula jest "nowa" - zakupiona w sklepie ogrodniczym. Jest duża, ma ok. 10 cm średnicy. Zgodnie z przepisem na opakowaniu, - jest posadzona w właściwej średnicy doniczce i w właściwej ziemi. Podlewam też zgodnie z tym przepisem, tzn. ziemia jest bardzo wilgotna.
Pytanie moje brzmi: czy po tych dwóch tygodniach nie powinno już się coś z tą cebulą dziać, bo póki co nie widać oznak życia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kluska kupiona chyba w netto lub kauflandzie, nie pamiętam bo było przejazdem...

ppawel co znaczy ziemia bardzo wilgotna?... Bo brzmi to źle :wink: Jeśli cebula nie wegetuje to ziemia powinna być albo sucha (jeśli zimuje) albo delikatnie wilgotna z tendencją do przesychania jeśli chcemy cebule wybudzić. Cebula, tak naprawdę, sama zacznie wegetację bez jej podlewania, bardzo wilgotna ziemia może doprowadzić do gnicia cebuli. Jeśli po 2 tygodniach nie widać oznak życia to nie ma obaw do niepokoju, nawet po 2 miesiącach braku oznak życia nie ma co się martwić - dopóki cebula jest twarda i nie ma objawów gnicia to nic jej nie jest - po prostu odpoczywa. Nie zawsze wybudzenie jest takie łatwe. Niektóre cebule w ciągu tygodnia zaczną rosnąć, inne potrafią tygodniami leżakować zanim zdecydują się obudzić.
ppawel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lis 2015, o 11:08

Post »

W załączonej instrukcji stoi: podlej aż woda przeleje się przez doniczkę (...after planting water the overflow until the pot),
no to zrozumiałem, że lać wodę aż zacznie kapać przez dziurkę na spodzie doniczki. I tak też zrobiłem :(
Pocieszyłeś mnie z tym niekiedy długim czasem wybudzania, bo już miałem zamiar cebulę odkopać by sprawdzić, czy coś się dzieje "od spodu".
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p

Post »

ppaweł, sklepowe instrukcje niestety często są niewłaściwe. Hippeastra wolą podlewanie od dołu, na podstawkę. Mam nadzieję, że nie zakopałeś cebuli za głęboko, bo wilgoć może ją całkowicie zniszczyć.
Pozdrawiam
Ela
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”