Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.1
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Jaka odmiana jabłoni ?
Proszę o pomoc. Szukam starej odmiany Kalwia Letnia Fraasa ( Weisser Sommerkalville - w pierwszych latach XIX w. wprowadzona do uprawy w Saksonii i na Dolnym Śląsku ). Pod Brzegiem jest jedna szkółka oferująca drzewka tej odmiany, jednak są one na podkładce Antonówki, a chciałbym pozyskać sadzonkę na innej podkładce. Może ktoś z Was mógłby podać adres szkółki posiadającej tę jabłoń ?
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie myślicie że to może być "Alwa" ? Freedom ma chyba dużo mniej widoczne przedchlinki ? Też myślałem o Glosterze ale on ma tak charakterystyczny kształt że któreś z owoców bym przecież poznał ....
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
alwa nie ma zielonkawego miąższu i ma kształt plackowaty - coś jak lobo.
moim zdaniem to będzie zagłodzony gloster,więcej ordzawień,mniej pociągły owoc niż taki z drzewek rosnących pełnym wigorem.Efekt ten sam jak ligol.Może się przejdę dziś bo sam mam drzewko glostera na żwirowni zrobie fotek kilka.
moim zdaniem to będzie zagłodzony gloster,więcej ordzawień,mniej pociągły owoc niż taki z drzewek rosnących pełnym wigorem.Efekt ten sam jak ligol.Może się przejdę dziś bo sam mam drzewko glostera na żwirowni zrobie fotek kilka.
kolekcjoner smaków
- darendarski
- 200p
Może i tak być bo wydaje mi się, że za słabo go przerwałem w czerwcu (przerywałem jak drobnoowocową jabłonkę). Jedyna rzecz co mi się nie zgada to to, że gloster jest wrażliwy na przymrozki a u mnie jest bardzo zimno a to drzewko dobrze sobie radzi ...
No i jest tłustawy nalot ...o którym nie piszą w glosterze
No i jest tłustawy nalot ...o którym nie piszą w glosterze
- darendarski
- 200p
Przeciw glosterowi przemawia to że podobno ma pestki małe i średnie, szerokie i grube. Moje jabłko ma pestki bardzo duże szerokie ale płaskie i nie liczne (czego może na zdjęciu do końca nie widać) a może to Elise ?
Witam.Możesz przesłać zdjęcie liścia Twojej jabłonki-zagadki,może po tym uda się ją zidentyfikować.Jak sprawdzałam to każda z tych wymienionych odmian ma trochę inne liście.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- darendarski
- 200p
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam , znalazłem coś takiego ze starych odmian żeleźniak 'Niemiecka odmiana rodząca niezbyt duże, kulistostożkowate, lekko żebrowane owoce z mocnym, sinawym nalotem i grubą, tłustawą, zielonożółtą skórką prawie w całości pokrytą ciemnoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ owoców białawożółty lub żółtozielonkawy, zwięzły, mało soczysty, słodkawy, średnio smaczny. Szypułka średniej grubości, zwykle długa. Kielich mały, zamknięty. Owoce dojrzewają w drugiej połowie października, ale do zjedzenia nadają się dopiero w grudniu. Mogą poleżeć nawet do maja. Nadają się przede wszystkim na przetwory. Drzewa późno rozpoczynają owocowanie, dając co drugi rok umiarkowanie obfite plony. Na mróz są niezbyt wytrzymałe, na choroby ? mało podatne.
Witam.A ja przyniosłam liście Glostera,Spartana,Alwy i Elise do porównania i wychodzi na to,że to niestety żadna z tych odmian...Najbardziej podobne są liście Spartana,więc może to jakaś rodzina z tą odmianą.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- darendarski
- 200p
Dzięki
zawsze jestem bliżej niż dalej bo wiem że czym raczej nie jest ....drzewko kupiłem na bazarku w Legionowie jako "Golden Delicious" - tu eliminacja jest raczej prosta. Cóż może jeszcze z porównywaniem smaku coś się uda sprawdzić ...choć z tego co wiem smak jabłka zależy od wielu czynników (terminu zbioru, czasu przechowywania, warunków w danym roku, stanowiska ....
Raczej nie sądzę że to jakaś stara rzadka odmiana. Może wskazówką będzie to że rumieniec ma właściwie od lipca ...inna sprawa że ja mam drzewka w zastoisku mrozowym duże różnice temperatur między dniem a nocą to u mnie norma więc jabłka jak przetrwają mogą być sporo bardziej wybarwione niż na innym stanowisku ...np. ostatnio spadł mi piękny wielki ligol właściwie w całości pokryty rumieńcem ....

Raczej nie sądzę że to jakaś stara rzadka odmiana. Może wskazówką będzie to że rumieniec ma właściwie od lipca ...inna sprawa że ja mam drzewka w zastoisku mrozowym duże różnice temperatur między dniem a nocą to u mnie norma więc jabłka jak przetrwają mogą być sporo bardziej wybarwione niż na innym stanowisku ...np. ostatnio spadł mi piękny wielki ligol właściwie w całości pokryty rumieńcem ....
- darendarski
- 200p
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz to mi na gale z ostatniej foty wygląda,hmm ale gala miałaby żółtawy odcień miąższu a nie zielony...
kolekcjoner smaków
- darendarski
- 200p
zielony miąższ - może jeszcze nie dojrzałe ...u mnie wszytko później dojrzewa .....?
- darendarski
- 200p
Jeszcze a propos gali to piszą, że ona jest wrażliwa na mróz ...u mnie jest naprawdę zimno a ta jabłonka nie miała żadnych z mrozem problemów ...mimo że James Grieve (wrażliwość średnia lub mała) przemarzł pewnej zimy dość mocno. Chyba się poddam i sam wymyślę nazwę ewentualnie zimą będę porównywał pestki ;)