Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Jaka odmiana jabłoni ?

Post »

Proszę o pomoc. Szukam starej odmiany Kalwia Letnia Fraasa ( Weisser Sommerkalville - w pierwszych latach XIX w. wprowadzona do uprawy w Saksonii i na Dolnym Śląsku ). Pod Brzegiem jest jedna szkółka oferująca drzewka tej odmiany, jednak są one na podkładce Antonówki, a chciałbym pozyskać sadzonkę na innej podkładce. Może ktoś z Was mógłby podać adres szkółki posiadającej tę jabłoń ?
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie myślicie że to może być "Alwa" ? Freedom ma chyba dużo mniej widoczne przedchlinki ? Też myślałem o Glosterze ale on ma tak charakterystyczny kształt że któreś z owoców bym przecież poznał ....
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alwa nie ma zielonkawego miąższu i ma kształt plackowaty - coś jak lobo.
moim zdaniem to będzie zagłodzony gloster,więcej ordzawień,mniej pociągły owoc niż taki z drzewek rosnących pełnym wigorem.Efekt ten sam jak ligol.Może się przejdę dziś bo sam mam drzewko glostera na żwirowni zrobie fotek kilka.
kolekcjoner smaków
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Może i tak być bo wydaje mi się, że za słabo go przerwałem w czerwcu (przerywałem jak drobnoowocową jabłonkę). Jedyna rzecz co mi się nie zgada to to, że gloster jest wrażliwy na przymrozki a u mnie jest bardzo zimno a to drzewko dobrze sobie radzi ...
No i jest tłustawy nalot ...o którym nie piszą w glosterze
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Przeciw glosterowi przemawia to że podobno ma pestki małe i średnie, szerokie i grube. Moje jabłko ma pestki bardzo duże szerokie ale płaskie i nie liczne (czego może na zdjęciu do końca nie widać) a może to Elise ?
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49

Post »

Witam.Możesz przesłać zdjęcie liścia Twojej jabłonki-zagadki,może po tym uda się ją zidentyfikować.Jak sprawdzałam to każda z tych wymienionych odmian ma trochę inne liście.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

To są zbliżenia liści, jeśli to za mało dziś zrobię zdjęcia na kartce - na płask.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Witam , znalazłem coś takiego ze starych odmian żeleźniak 'Niemiecka odmiana rodząca niezbyt duże, kulistostożkowate, lekko żebrowane owoce z mocnym, sinawym nalotem i grubą, tłustawą, zielonożółtą skórką prawie w całości pokrytą ciemnoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ owoców białawożółty lub żółtozielonkawy, zwięzły, mało soczysty, słodkawy, średnio smaczny. Szypułka średniej grubości, zwykle długa. Kielich mały, zamknięty. Owoce dojrzewają w drugiej połowie października, ale do zjedzenia nadają się dopiero w grudniu. Mogą poleżeć nawet do maja. Nadają się przede wszystkim na przetwory. Drzewa późno rozpoczynają owocowanie, dając co drugi rok umiarkowanie obfite plony. Na mróz są niezbyt wytrzymałe, na choroby ? mało podatne.
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p

Post »

Witam.A ja przyniosłam liście Glostera,Spartana,Alwy i Elise do porównania i wychodzi na to,że to niestety żadna z tych odmian...Najbardziej podobne są liście Spartana,więc może to jakaś rodzina z tą odmianą.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Dzięki :) zawsze jestem bliżej niż dalej bo wiem że czym raczej nie jest ....drzewko kupiłem na bazarku w Legionowie jako "Golden Delicious" - tu eliminacja jest raczej prosta. Cóż może jeszcze z porównywaniem smaku coś się uda sprawdzić ...choć z tego co wiem smak jabłka zależy od wielu czynników (terminu zbioru, czasu przechowywania, warunków w danym roku, stanowiska ....
Raczej nie sądzę że to jakaś stara rzadka odmiana. Może wskazówką będzie to że rumieniec ma właściwie od lipca ...inna sprawa że ja mam drzewka w zastoisku mrozowym duże różnice temperatur między dniem a nocą to u mnie norma więc jabłka jak przetrwają mogą być sporo bardziej wybarwione niż na innym stanowisku ...np. ostatnio spadł mi piękny wielki ligol właściwie w całości pokryty rumieńcem ....
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Zrobiłem jeszcze zdjęcie jabłka-zagadki z niepełnym rumieńcem. Być może to co wprowadza w błąd to wyjątkowy jak na odmianę rumieniec (jabłonka jest jeszcze rzadka - wszystkie owoce na słońcu + duże wahania temperatury (zastoisko).
Obrazek

jabłuszko było przykryte liśćmi ktróre podniosłem do zdjęcia.
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz to mi na gale z ostatniej foty wygląda,hmm ale gala miałaby żółtawy odcień miąższu a nie zielony...
kolekcjoner smaków
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p

Post »

Witam.Gdyby nie ta średnia podatność na parcha,to z wyglądu cała Florina...

Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

zielony miąższ - może jeszcze nie dojrzałe ...u mnie wszytko później dojrzewa .....?
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Jeszcze a propos gali to piszą, że ona jest wrażliwa na mróz ...u mnie jest naprawdę zimno a ta jabłonka nie miała żadnych z mrozem problemów ...mimo że James Grieve (wrażliwość średnia lub mała) przemarzł pewnej zimy dość mocno. Chyba się poddam i sam wymyślę nazwę ewentualnie zimą będę porównywał pestki ;)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”