Działka korzo_m 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak macie rację są piękne falbaniaste mieczyki. Szkoda, że już przekwiają ,nawet nie mam czasu poobrywać im przekwitłych kwiatów.
Gabrysiu na pewno wiosną w dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym kupisz ich cebulki, ja na wiosnę widziałam w Krakowie, są droższe, ale warto. Ja tego roku nie miałam czasu powbijać palików i ich powiązać, pomimo głębokiego sadzenia, pokładają się , jak zaczęło przybywać dużo kwiatów na łodydze, a naprawdę jest ich bardzo dużo, na niektórych ponad 20.
Aniu Kwitną w jednym czasie bo je sadziłam w tym samym dniu. Sadząc zrobiłam błąd posadziłam je wśród liliowców, teraz zasłoniły mi je :twisted: . W przyszłym roku posadzę w zupełnie innym miejscu na osobnej rabatce. Nie posadzę już takiej ilości ziemniaków, pomimo że są bardzo ładne i przede wszystkim smaczne. Chcieliśmy sprawdzić co ta ziemio- piasek jest warta, wszystko jest w porządku jak co pewien czas popaduje deszczyk. Ostatnio jest bardzo sucho ,aż żal patrzeć jak wszystko więdnie, nie jestem w stanie roślinek dokładnie popodlewać.

Dzisiaj z synem robiliśmy zdjęcia dalii, zapraszam jutro, myślę ,że uda mi się je umieścić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już mam tydzień urlopu za sobą i ani razu nie padało.
Biegam codziennie z konewką i podlewam,szczególnie doniczkowce i datury.
Ponieważ jestem teraz u rodziców dziś dzwoniłam do Tereski z prośbą o podlanie moich kwiatów.
Qurcze chyba muszę ograniczyć doniczkowce,ponieważ jak jest tak ciepło,trudno zostawić na dłużej kwiatki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

:shock: ale mieczyki ,ja miałam ale w tym roku zrezygnowałam bo mimo że je wiązałam do palików i tak się łamały .Ale chyba znów posadzę na wiosnę bo są śliczne ,i tyle masz kolorów.Super
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu u mnie trawnik już miejscaim wypalony, ja też rano biegam z konewkami, może jutro trochę popada.
Stasiu witam ponownie. Ja sadzę mieczyki każdego roku ale chyba trochę przesadziłam z ich ilością :D
Rozwinęła się ostatnia lilia- gigant, ma ogromny kwiat, szkoda tylko że jeden na łodyżce
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę moje tegoroczne dalie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

ło matko!!Dorotka ..ale kolekcja!Ale i tak u mnie są takie których nie masz..musisz wpaść i zaznaczyć sobie które mam Ci dać jesienią...
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Dorotko Piękne dalie :shock: :D
Co do mieczyków to na pewno za płytko sadzone ja mam bardzo duży areał i ani jeden nie podwiązany , duże cebule to nawet 20 cm sadziłam ciężko ale warto. :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Józiu jak byłeś to one zaczynały dopiero kwitnąć, szkoda ,że każdy następny rozkwitający kwiat jest coraz mniejszy. Co do zaproszenia to jestem zawsze chętna, poczekam na Agę jak wróci z wojaży.
Anitko sadziłam mieczyki głęboko, tylko mój piasek nie chce utrzymać ciężaru kwiatów. Niektóre już przekwitły i poobcinałam im kwiatostany. Kto przejeżdżał zachwycał sę nimi :lol: :lol: , a jeszcze mam wiosenny obraz jednego pana, który jak wdział jak ciężko pracuję rozkładał ręce. Warto było :lol: :lol:
Dzisiaj byłam w Krzeszowicah na jarmarku kupiłam sadzonkę lobeii czerwonej i liatrii fioletowej .
To pokażę jeszcze moje dalie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaglądam cichaczem do Twojego ogrodu, ale dzisiaj dalie mnie zauroczyły, są tak piękne, że postanowiłam to napisać. Bardzo je lubię, szczególnie za kolory i porę kwitnienia.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Dorotko,że masz już dużo tych dalii i ile o pełnych kwiatach,cudne!!
Ja przez to,że postanowiłam podpędzić dalie wcześniej mam kilka "płożących",powoli widzę odbijają,
ale mają pojedyncze kwiaty.Na dokladkę są przysmakiem ślimaków.Dwie dalie posadzone po 15 maja zostały doszczętnie objedzone przez te paskudy.
Dorotko zajrzyj do tego wątku,pokazałam tam siewki chyba z nasion od ciebie?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 30#1030630
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu ja też zaglądam do Ciebie, masz piękne róże. To specjalie jeszcze dla Ciebie moje dalie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doroto-dalie masz piękne i różnorodne, z przyjemnością zobaczyłam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu u mnie na szczęście nie ma ślimaków, nie ma też gąsienic nad czym ubolewam. Ponieważ ziemia stała długo odłogiem jest za to mnóstwo robactwa, moje ziemniaki zjadają jakieś robale :twisted: :twisted: , nie wiem jak tego świństwa sie pozbyć.
Moje dalie siane wiosną mają różne kwiaty- pełne i półpełne, na razie nie mam ich zdjęć, ale kiedyś poproszę syna aby im zrobił komórką. Mój aparat dalej w naprawie serwis czeka na części. Niektóre te wyższe dalie też zaczynają się pokładać, nie wiem czy nie powodem tego była kilkudniowa susza, ale na szczęście dzisiaj zaczęło padać, roślinki podnoszą do góry listeczki i kwiaty. Z jednej strony deszcz bardzo mnie cieszy, ale prace przy ogrodzeniu zostaną wstrzymane i tak wszystko odsuwa się w czasie.
Podziwiam Twój zapał Aniu, prześlij mi trochę swojej mocy, może i ja dostanę jakiegoś przyśpieszenia. Nie mam pomysłu na umiejsowienie skalniaka. Wiem jedynie ,że na pewno wykorzystam przy budowie skalniaka część gruzu. Część rabatki przed domem mam zrujnowane, boję się ,że może też tak być wzdłuż całej działki, szkoda mojej wiosennej pracy :cry: :cry: , wiem będzie to na pewno lepiej wyglądać, ale kiedy :?: :?: :?:
Aniu oczywiście ,że ja pomyliłam nazwy nasion, to nie były nasionka dziwaczka, wybacz, ale muszę się przyznać ,że coraz częściej mi się to zdarza.
Ewo Szkoda tylko, że zdjęcia nie są wierną kopią ich kolorów, naprawdę tyle odcieni, dla mnie dalie to cudowne mało kłopoliwe kwiaty, teraz chodzę i jedynie usuwam im przekwitłe kwiaty. Miło czytać pochwały dziękuję bardzo.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja po prostu wyznaczam sobie cel,są to najczęściej postanowienia noworoczne i uparcie dążę do zrobienia tego.Czasem przeciąga to się w czasie z różnych względów,ale jestem uparta jak coś już sobie postanowię. :D Czasami pomysły przychodzą już w trakcie pracy.
Jeżeli chodzi o skalniaka to z tego co wiem musi on mieć wystawę południową,więc zacznij od tego,gdzie u ciebie taka wystawa jest.
Nasionami się nie przejmuj,ketmia południowa ma fajne kwiatki i kwitnie w przeciwieństwie do dziwaczków tylko w dzień. :D Zobacz jak fajnie wygląda kwiat tej ketmii:

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”