Moje storczyki
Re: Moje storczyki
Bogusiu, to jeszcze ja do Ciebie z zapytaniem. Czy mozna storczyki podlewać (kąpać) także w nocy, czy trzeba to robic tylko w dzień. Ma to jakies znaczenie? 

-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidko ja podlewam tylko w dzień . Jak zaczynałam przygodę storczykową to wiele czytałam na ten temat i o podlewaniu znalazłam sporo wiadomości na tej stronie .
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_10.php
" Chodzi chyba o to, żeby woda zdążyła wyparować przed nocą i obniżeniem temperatury. Nocne obniżenie temperatury w sytuacji, gdy na liściach (i w zakamarkach korony liściowej) pozostaje woda może ułatwiać rozwijanie się różnych grzybów i zagniwanie.
W naturze storczyki mają zapewniony większy ruch powietrza i nawet jeżeli są to letnie burze z obfitymi opadami, to woda zdąży wyparować.
Co może oznaczać, że jeżeli zapewnimy BARDZO dobry ruch powietrza, to można spróbować podlewania i wieczorem, ale wszystkie zalecenia są takie: podlewać, łącznie z liśćmi, rano. (G.Siemińska) "
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_10.php
" Chodzi chyba o to, żeby woda zdążyła wyparować przed nocą i obniżeniem temperatury. Nocne obniżenie temperatury w sytuacji, gdy na liściach (i w zakamarkach korony liściowej) pozostaje woda może ułatwiać rozwijanie się różnych grzybów i zagniwanie.
W naturze storczyki mają zapewniony większy ruch powietrza i nawet jeżeli są to letnie burze z obfitymi opadami, to woda zdąży wyparować.
Co może oznaczać, że jeżeli zapewnimy BARDZO dobry ruch powietrza, to można spróbować podlewania i wieczorem, ale wszystkie zalecenia są takie: podlewać, łącznie z liśćmi, rano. (G.Siemińska) "
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
Dzięki iBogusiu, juz wszystko wiem.pozdrawiam serdecznie. 

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Hmmm...a ja falki nieraz na noc zostawiam do namaczania...Nie zastanawiałam się nad tym nigdy. Teraz, gdy na całego grzeją kaloryfery <niestety stary blok, bez możliwości skręcania kaloryferów>, nic im nie szkodzi. ALe przecież latem bardzo podobnie "podlewam" moje storczyki...Muszę się temu dokładniej przyjrzeć 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też wszystkie Phalaenopsis podlewam w dzień, Vandy staram się moczyć rano, żeby do wieczora zdążyły wyschnąć.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja dotąd się tym nie przejmowałam, ale ostatnio już nie namaczam ich na noc i spryskuję do popołudnia. Pilnuję też, by po spryskaniu woda nie zostawała między liśćmi, usuwam ją chusteczkami hig. Choć teraz, zimą, powietrze w domu jest suche i storczyki szybko przesychają, latem zaś, mamy pootwierane okna i ciągłe lekkie przeciągi.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Bogusiu- to ja poproszę zdjęcie jakiejś pięknotki
A może jakiś sabotek Ci kwitnie

-
- 1000p
Ależ proszę bardzo .evluk pisze:Bogusiu- to ja poproszę zdjęcie jakiejś pięknotki![]()
Ewo oto moje kwitnące pięknotki .

sabotek -już nie mogę doczekac się

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Bogusiu, piękne masz słoneczko, a na sabotki to już się doczekać nie mogę.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
-
- 1000p
Renatko to słoneczko nieprzerwanie kwitnie od lutego .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
To ja też, równie niecierpliwie, czekam razem z Tobą, na objawienie się Paphiopedilum

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Pąki Paphiopedilum są już spore. A reszta ładnie kwitnie.
Witaj Bogumiło,
"zawiesiłam się" na Twoim wątku kilka dni temu, podczytuję go sobie regularnie i podziwiam... kwiaty i wiedzę...
W końcu (odważyłam się i...) zarejestrowałam się na forum, bo potrzebuję pomocy, a nie mogę znaleć nigdzie podpowiedzi...
Reanimuję cattleyę hybrydę- utraciła większość korzeni w wyniku przelania. Czytałam u Ciebie, że stosujesz antygrzybiczny oprysk z miedzianu 50 WP. Proszę, podpowiedz mi, w jakich proporcjach go rozrobić, by prysnąć tego storczyka... Mam taką 15g torebkę tego miedzianu, nie mam tak maleńkiej wagi... masz sposób, jak to rozrobić?
Pozdrawiam i dziękuję- Ewa (freel)
"zawiesiłam się" na Twoim wątku kilka dni temu, podczytuję go sobie regularnie i podziwiam... kwiaty i wiedzę...
W końcu (odważyłam się i...) zarejestrowałam się na forum, bo potrzebuję pomocy, a nie mogę znaleć nigdzie podpowiedzi...
Reanimuję cattleyę hybrydę- utraciła większość korzeni w wyniku przelania. Czytałam u Ciebie, że stosujesz antygrzybiczny oprysk z miedzianu 50 WP. Proszę, podpowiedz mi, w jakich proporcjach go rozrobić, by prysnąć tego storczyka... Mam taką 15g torebkę tego miedzianu, nie mam tak maleńkiej wagi... masz sposób, jak to rozrobić?
Pozdrawiam i dziękuję- Ewa (freel)
Ewa (freel)