W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaopatrz się w kuwetę + zwirek oraz miseczki na jedzenie "mokre", jedzenie suche - zawsze jest w miseczce oraz miseczkę na wodę. Koty nie powinny pić mleka, szczególnie dorosłe. Młodym kociakom wystarczy woda, gdy otrzymują odpowiedni dla nich pokarm. Z nowym kotem udaj się koniecznie do weterynarza na "przegląd techniczny", odrobaczenie, szczepienia, umówienie się na kastrację. Dobrze byłoby zaopatrzyć się w zabawkę -myszkę, albo coś do lapania i gonienia.
Kotka po przyniesieniu do domu postaw na podłodze, delikatmie pogłaszcz, nie obdarzaj pieszczotami, daj mu czas na poznanie nowego domu. Pokaż kuwetę, a najlepiej włóż go do niej, delikatnie postaw i nic więcej, obwącha i już będzie wiedział do czego służy. Koty błyskawicznie uczą się czystości. Konieczne jest systematyczne sprzątanie kuwety. Do brudnej kot nie chce się załatwiać, więc może to zrobic obok. Pokaż mu jego miejsce, gdzie może się wylegiwać, w tym przypadku nie ma pewności, że je zaakceptuje.
Jeśli wejdzie pod mebel, za mebel, itp. nie wyciągaj go, on się boi, więc schowany obserwuje nowy dla niego świat.
Najpierw pozwól mu poznać mieszkanie, następnie balkon. Niestety trzeba zabezpieczyć, żeby nie wypadł.
Koty nie są kłopotliwe, miałam w bloku (50 m kw.) trzy koty i żadnego problemu.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Frida wielkie dzięki :)
Jestem jednakowo szczęśliwa i przestraszona .
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Z technicznego punktu widzenia to co Frida napisała jest podstawą.Ja chcę tylko dodać,że każdy kot ma inny charakter i jeszcze nie widziałam dwóch kotów o jednakowym charakterze :D .Jedne są takie przytulanki i tylko patrzą jakby tu na kolanach się ulokować, inne nie lubią głaskania i pieszczot :wink: .Tak więc kotek sam pokaże jak z nim należy postępować :wink:
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

menia pisze:Witam Kochani.
Narobiłam sobie chyba małego podłoże. Uległam prośbie, błaganiom córki aby mieć kotka. Nigdy kotków nie miałam i stąd moja prośba.
Jak zaopiekować się małym kotkiem, w bloku z balkonem ( boję się,żeby nie uciekł), jak go oswoić?
Dziekuje za wszelkie rady.
Kotka jeszcze nie mam , prawdopodobnie w sobote dotrze:). Może do tego czasu się doszkolę dzięki Wam ;)
z Lunką była podobna sytuacja, ale ona właściwie od razu się nauczyła życia w domu, mimo, ze wcześniej była tylko na podwórku. oswoiła się. jak kotek jest nieoswojony i zagubiony, nie należy go gonić po pokoju, po pewnym czasie sam zacznie podchodzić (tak było z Luną).
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Hej Kochani .:)
Dzięki za wszelkie rady. Kotek się oswaja u koleżanki i idzie dobrze :). Na imie ma Filipek, bo to facet ;).

Oto On :)

Obrazek
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Fajny, taki demoniczny troszke :twisted: Troszke chudziutki, ale pewnie dojdzie do siebie, jak nasza Fionka, kiedyś schorowany zdechlaczek i chudzielec, dziś wypasiona kotka domowa
Obrazek
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Nooooooooooooo czarny, ale mam nadzieję,że nieszczęścia nie przyniesie a wręcz przeciwnie :)
Też mam nadzieję,że się mocno nie zestresuje na nowym miejscu i zacznie pięknie wyglądać :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Zapewne nie.
Ja w przyszłości też planuję posiadanie kota, właśnie czarnego - devona rexa, o imieniu Behemot. Widziałam wczoraj takie na wystawie, cudne były :shock:
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Szczerze powiem,że nie planowała, a nawet długo się opierałam.
Jak pisałam wcześniej mieszkam w bloku, niecałe 50 m.kw. z córka i Tatą. To była chwila jak Go zobaczyłam. Koleżanka znalazła Go na drzewie i pytała kto chce :). No i......... jest, tzn będzie w sobotę :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Moja mama na 54 m. kw., mieszka z tatą i moją siostrą, ale nie uważam żeby Fionie brakowało miejsca. Tak więc myślę, że metraż nie stanowi wielkiego problemu - zwłaszcza przy jednym kocie, albo małym psie. Ja mieszkałam na 30 m.kw. z mężem i psem, i wszyscy byliśmy szczęśliwi.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Mam nadzieję,że będzie dobrze :)
A jak coś to bardzo liczę na Was Kochani :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

A kiedy Filip będzie u Ciebie? A na początek kup koci miętke i połóż w miejscu dla niego, koty ja uwielbiają, albo w kropelkach i pokrop dom troszke.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Filipek będzie w sobotę :)
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Filipek pięknie pozuje do zdjęcia wiec jest bardzo przyjaznym kotkiem :D Na pewno wyrośnie na pięknego kocurka :D .Mieszkanie w bloku to nie problem, koty bardzo dobrze się czują nawet w małych mieszkaniach.Moja córka ma czarnego kocura, który wychodzi na balkon i wącha kwiatki :wink: , ja mam kotkę też w małym mieszkaniu i uwielbia wychodzić na smyczy na spacerki :lol: .
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

oj coś mi sie nie udało, jak tylko fotosik zadziała pokaże Wam opalającą się w ostatnich promianiach letniego słońca Fione
i już działa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”