Zakątki na Dębowym 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 2

Post »

Tuż przed świętami i w tym tygodniu trochę opracowałam w ogrodzie posadzone mam wszystkie dalie, mierzyli, galtonie.
A w warzywniku już posiana sałata, koperek, rzodkiewka,pietruszka, marchewka, buraczki , fasolka szparagowa, szpinak,cebula i ziemniaczki :D
Ale martwi mnie,ze sucho, deszcz znowu gdzieś a nie u nas. Szkoda, wiosna powinna być wilgotniejsza. ;:129

Taki ciekawy artykuł dzisiaj czytałam.. sama prawda .To lubimy. :D
https://zielonyogrodek.pl/abc-ogrodnika ... n=13042020

Iwonko0042 Dziękuję i cieszę się ,że podobają ci się moje rożne ozdoby .Ja też lubię ozdoby w ogrodzie i w domu tez ;:108
Iwonko, jak ja się cieszę teraz i to bardzo ,że mamy większy teren , staw i kawałek lasu. Można spacerować swobodnie,i na naturę patrzeć dowolni bez zakazów i obostrzeń . Tutaj życie toczy się innym , spokojnym torem.
Pomidorki, papryczki, bakłażany rosną ładnie .Codziennie je dogadam .
Dziękuję i ja pozdrawiam serdecznie i wytrwałości w tym trudnym czasie i zdrówka życzę ;:196
plocczanka-Lucynko witaj .Dziękuję za miłe słowa. ;:196
Och i ja lubię ten wyjątkowy, bajkowy czas kwitnących drzew. Ociepliło się i dobrze.Bo nie cierpię tej zimnicy.
U mnie dopiero kwitną 2 śliwy i mirabelka. Parapety pełne. Sadzoneczki rosną I dobrze,swoje zawsze dają więcej satysfakcji lepiej smakują.
W ogrodzie kwitnień przybywa.Roślinki wychodzą z ziemi.Oby tylko przymrozki ich nie załatwiły. U mnie dziś ma być -1.A tutaj częściej mam zimno.Od łąk i wody ( u mnie staw, u sąsiadów 2.I zalew. )
Cieszę się bardzo,że syn zdrowiej.Jak jest zdrowie w rodzinie, to spokojniejsze nasze głowy i serca.
Dziękuję i tobie i rodzince życzę zdrówka. ;:196 ;:97
Olu2310 Wiosna nam się rozkręca i coraz więcej kwitnień, rośliny idą do góry, wychodzą z ziemi, listki rosną. Ciesza.
Tylko trzeba ciepła i deszczu.
Magnolie mam 1. Przesadzana niedawno.ale chyba żyje, bo rozwija paki kwiatowe.
Także chociaż jedną warto mieć w ogrodzie.
Dziękuję i ja pozapowiadam cieplutko. ;:196
JAKUCH-Jadziu No to już wszystko jasne.Ja mam parapety a ty inspekcik.
I tak na wszystkie chciane wysiewy miejsca brak.Ale na może ze 40- czy 50 pomidorków i ze 20-30 papryczek musi być.
Bo my uwielbiamy te swoje warzywka.
To ten kotek to psotny trochę.Moja Fiona nigdy nie wskoczyła na zajęte parapety. i w sumie nie narobiła szkód.
ale i twój z czasem powinien się nauczyć.
Ja też lubię i to bardzo jak kwitną drzewa.
Dziękuję za pochwalę wianka. ;:196 ;:97
korzo_m-Dorotko Ja lubię różne dekoracje.W prawdzie święta były mniejsze, smutniejsze , inne, wyjątkowe..Ale chociaż dekoracje nastrój poprawiają. Dziękuję za miłe słowa. ;:196
To był taki sprawdzian, jak rybki rosną. I niech rosną dalej na następne święta będą swoje.
Może i tak, może po kilku latach sasanki wypadają. Ale i mi się nie rozsiewają.dobrze,że ta biała się trzyma.
Pozdrawiam. :wink:
leszczyna-Krysiu Magnolie raczej są roślinami do sadzenia na stałe a nie do przesadzania.
Ja zaryzykowałam i ty i fajnie,że nam się chyba udało. A już myślałam,że kwiatów w tym roku u mojej magnolii nie zobaczę. A tu miła niespodzianka. ;:333
No trochę mam tych sadzonek. własnie Jadzi pisałam ile.
Lubię i lubimy swoje warzywka. I to takie jakie ja chcę.
To prawda pracy mam teraz dużo.Areał duzy. Ale ogrodnik kocha ziemię i roślinki.
A jutro chyba będę już kosiła trawę. bo miejscami i nad stawem wielka.
ewelkacha88-Ewelinko Wiesz jak to jest.Jak ktoś lubi pomidorki i papryczki to sadzi i ma. niech rosną.
wiosna nam się coraz ładniej rozkręca i z kwiatami i kolorami i zieleni się trawa i liski.
Tylko ciepła i deszczu.. Tak, tak,,Hiacynty pachną obłędnie, uwielbiam ich zapach.I często padam na kolana aby wciągnąć ten zapach aż do całej siebie. ;:306
Dziękuję i ja pozdrawiam .
Aguss85 Karpik już taki sobie.Ale niech rośnie na większy.dla całej rodzinki.
A to masz wspaniałe wspomnienia z tymi znajomymi i stawami.
tak, tak żabki też mam.W tym roku jeszcze nie rechoczą. Ale pamiętam w ubiegłym roku jak było ciepło, okno otwarte ( późniejszą porą wiosenną oczywiście ) to budziłam się z nocy i spać nie mogłam przez ten rechot żabć.Potem ucho się przyzwyczaiło. W tym roku pewnie będzie tak samo. ;:173
Na niektórych kwiatach magnolii są i u mnie brązowe plamki. Noce zimne.Często przymrozkowe. Ale ogólnie wygląda ładnie.

I nieco dalszej wiosny
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety tulipanów kwitnących w moim ogrodzie z roku na rok coraz mniej :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kwitną jagody kamczackie
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Aniu,wiosna u Ciebie w pełni, rozsada gotowa do sadzenia, tylko musi poczekać do "Zimnej Zośki".
Karpik, dorodny,ozdoby jak zwykle- piękne.Tylko pogratulować ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piszesz, że tulipanów z roku na rok u Ciebie coraz mniej? A to witaj w klubie, bo mam ten sam problem? W zasadzie już zdecydowałem, że nie będę dokupywał i dosadzał, bo to nie ma najmniejszego sensu...

Pozdrawiam!
LOKI
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu, przeczytałam polecany przez Ciebie artykuł i muszę przyznać, że autor ma 100% racji. ;:63
My to wiemy z własnego doświadczenia. Nic więc dziwnego, że całą zimę czekamy wiosny i możliwości wyjścia do ogrodów jak zbawienia. Właśnie ten czas nastąpił i już jesteśmy szczęśliwi i zdrowsi. ;:215

Pięknie zakwitły Ci pierwiosnki, narcyzy, przecudnie tulipany i 'białe damy' - drzewa owocowe. ;:138 ;:138 ;:138

Pozdrawiam i nieustająco życzę Wam zdrówka. ;:167 ;:167 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ale u Ciebie tak pię ;:3 knie kwitną drzewa i krzewy , a tak obsypany to chyba migdałek , miałam go kiedyś jak przesadziłam to po nim pozdrawiam
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Aniu u Ciebie wiosna już w pełni, ozdóbki prześliczne, wszystko pięknie udekorowane nie tylko świątecznie.
Wiosna to chyba najmilsza pora roku, wszyscy czekamy na nią z utęsknieniem. Dobrze, że mamy ogrody, to nie jesteśmy zamknięci w czterech ścianach, bo w ogrodach wiosną najwięcej pracy.
Wszystko u Ciebie pięknie kwitnie, tulipany, sasanki, narcyzy,ciemierniki, hiacynty a na oknie rozsadnik ;:63 ;:63 ;:63
Trzymam kciuki za przesadzoną magnolię. ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit. Znam to padanie na kolana przed hiacyntami ;:306. Sąsiedzi pewnie myślą, że szurnięta jestem :;230 . Z drugiej strony pewnie już zdążyli się przyzwyczaić. Niestety sąsiadów mam raczej mało ogrodowych . Coś tam sadzą ale raczej z musu a nie z miłości . Czasem tyko widzę, jak podglądaja co ja robię . Za kilka lat pewnie już trochę ogród mi zarośnie i nie będę tak widoczna ;:224. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Masz już dużo roślin kwitnących. Zadziwia mnie przesadzona magnolie. Wygląda na spore drzewko. Jak to zrobiłaś? Wiadomo ,że magnolie nie lubi być przesadzona. A Twoja na pewno sie przyjela, skoro kwitnie. Super ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu zdjęcia jak zwykle cudne, ;:138 kwitnące drzewa owocowe wyjątkowo piękne. ;:oj
Taras gotowy do odpoczynku, tylko ciepła trzeba. ;:108
Warzywa w tym roku będą pewnie w większej ilości, rozsady już dorodne, a miejsca więcej. ;:215
Zdrowia i ciepła na ogródkowanie. ;:3
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Aniu wiosennie tak pięknie do o koła ,drzewa kwitną aż chce się żyć. Dobrze ze ja mam ogródek to nie muszę siedzieć w domu . Tobie się udało z magnolią a moja po przesadzeniu padła ;:14 szkoda .
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ! Dziękuję za odwiedziny. ;:196

Odpowiem zbiorowo.
Bo tekst już miałam napisany i mi się skasował. :twisted:
Boćki latają sobie nad moją głową. ;:173
Obrazek

Rozsady dobrze rosną.Dziś dałam większości pomidorkom i papryczkom patyczki i podwiązałam je do nich.bo już wykładały się na boki.
Niestety nie mam jeszcze szklarenki. ( Na razie w moich marzeniach ) Wszystko będzie rosło w warzywniku pod niebem .
Wiosna nam się rozkręca coraz bardziej. to cieszy. ;:167
Tylko te noce ostatnio mam przymrozkowe. Niestety magnolce się dostało. :cry:
chociaż niedawno przesadzona zakwitła.Jak ja przesadziłam ??
Normalnie. Mąż duzą bryłę odkopał.Przyciął korzenie.I przytachał we wskazane przeze mnie nowe miejsce.nowy dołek.woda .
Trochę na spód dałam obornika w granulacie. Mam nadzieję,że ona dalej będzie żyła i wypuści liście. Wówczas będę spokojniejsza.

Kwitnień na rabatach przybywa. I dobrze,ze roślinki dają sobie radę. Ale mogłyby być w końcu cieplejsze noce .I deszczu bardzo potrzeba.
U was też tak sucho ??.
Ziemia jak popiół.Trochę przesadzeń małych roślin zrobiłam. A jeszcze mam.w końcu udało nam się w sobotę zdjąć siatkę i słupki z granicy starej działki. Teraz teren jest spójny w całości i daję od razu przestrzeń. ;:138
Co do tego kwitnącego drzewka .To jakaś śliwa. Ale nie wiem jaka.Ona mam później bordowe listki.A w sierpniu pyszne bordowe śliwki. ;:333
tulipany i mnie zawiodły.coraz mniej mam kwitnących.Tylko te stare odmiany kwitną niezawodnie.Już nie będę ich dokupywać.
A co do artykułu,to czasami coś czytam .I potwierdzam,że my to ze swojego życia i własnych doświadczeń wiem,jak pozytywnie oddziałuje na nas ogród i wszystkie rośliny.Kochamy to wszystko .I to grzebanie w ziemi. ;:108
Moi sąsiedzi, kiedyś też może patrzyli na mnie dziwnie, jak coraz chodziłam ( czy też dalej chodzę )z aparatem i kucałam i z każdej strony się wyginałam .a czasami się kładłam na ziemi :;230
Potem już się przyzwyczaili. Zobaczyli,że nieszkodliwy typ. to już nie reagują i patrzeniem , co ona robi .Normalna zgłupiała. ;:306

Och, jak ja się cieszę,że mam ten ogród i przestrzeń i rośliny i nawet pracy sporo.
w tej trudnej sytuacji koronowirusa. Tutaj mam normalne życie. Mogę wyjść do woli ile chcę i być na dworze, na powietrzu i słychać śpiewu ptaszków. ;:167

Karpik i inne rybki rosną.Jeszcze je w sezonie podkarmimy.Może jesieni będę fajne na patelnie czy do też grilowania.
Ale na wigilie na pewno będą już spore. :)

Przesadzany niedawno lilak i to sporych rozmiarów już sie rozwija.Czyli się przyjął ??
Obrazek
Różne szafirki...tylko białych nie mam
Obrazek
Obrazek
Puchate zostały przesadzane .ale żyją :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Brunerka się ładnie rozwija
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam cieplutko i życzę optymizmu i zdrówka. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Epimedium zaczyna
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A ogrodu jeszcze pilnuje żółty króliczek ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Anusiu najważniejsze ze przesadzane roślinki nie ucierpiały i pięknie przyjęły sie na nowym miejscu i nawet zakwitną. BRAWO TY .Tegoroczne Epimedia cudnie kwitną ja mam to żółte i też super zakwitło .Fajnie masz ze możesz podglądać to dostojne ptaki oby tylko pogoda wreszcie sie unormowała.Artykuł trafiony, bo każdy kto pracuje na ogródku czy działce to najszczęśliwszy człowiek ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Aniu :wit
Cieszę się razem z tobą że roślinki się przyjęły wiem jak to jest bo sama przesadzałam lilak i w tym roku pierwszy raz mi zakwitnie przypuszczam, że się przestraszył bo jak by nie zakwitł to mu obiecałam że go wymienię na biały lilak. Chciałam się zapytać gdzie posadziłaś pomidorki moje też by się przydało już dość spore urosły. Pozdrawiam miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Epimedium okazałe - dostałam 1 roślinkę ,ponoć powinna w przyszłości zakwitnąć na czerwono.Może doczekam się , takiego efektu- jak u Ciebie.Szafirki śliczne, a białego dosadzisz jesienią, za rok będziemy
podziwiać :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”