Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Faktycznie Paris Chanel piękna. Również nie lubię kolorowych i zmiennych róż ale ta zachwyca. Gdzie kupiłaś?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Małgosiu chyba każdy ma chwile zwątpienia ;:108 jak czasem patrzę na swoje chwastowisko i zaczynam myśleć, że chyba jeszcze z 10 lat będę to czyścić z perzu mam ochotę wszystko rzucić w ch****ę i jechać do domu :wink: Albo kiedy zaczynam pielić i robię, robię, a postępy żadne... Ale potem zauważam kwitnące kwiaty, owady, słyszę śpiew ptaków i przestaję żałować ;:108 Ty masz lepiej pod tym względem, że wyjdziesz za próg i jesteś w ogrodzie, chociaż z drugiej strony masz większy metraż. Ale też więcej roślin możesz zmieścić, więc wszystko ma plusy i minusy :wink:
Mam nadzieję że już czujesz się lepiej ;:168 dla takich widoków na żywo warto szybko wyzdrowieć ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Małgosiu, ja też miewam dręczące pytania "po co mi brać sobie na garb tyle roboty?!". Przecież można mniej, łatwiej, prościej, mniej wymagająco, a tez ładnie (np. bezobsługowe krzewy kwitnące), a człowiek wciąz pcha coraz więcej rzeczy, o które będzie trzeba zadbać ;:129 A potem coś zakwita, człowiek się zachwyca i jak ręką odjął zapomina o tych swoich (w gruncie rzeczy sensownych :wink: ) przemyśleniach ;:173

Bo jak się patrzy np. na tę Twoją ścianę powojnikową, to w ogóle nie przychodzi do głowy, ze nie warto ;:173
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marlenko lepiej bym tego nie ujęła :;230 Ogród jak facet (w końcu to rodzaj męski :wink: ) wie jak oczarować kobietę :lol:

Ewelinko oj tak, rośliny wiedzą jak nas przekonać do zaopiekowania się nimi ;:224 Przeziębienie na szczęście mija ;:108

Ewuniu ewarost u mnie też już strasznie sucho, na niektórych rabatach wszystko by uschło bez podlewania ;:222 Mam nadzieję, że twoje powojniki spiszą się dzielnie, choć to niebezpieczna miłość :lol:

Izo witam serdecznie ;:7 Dziękuję za tyle (niezasłużonych) komplementów ;:196 Aż się ochoty nabiera do dalszych zmagań... Oczywiście z największą przyjemnością wpadnę z rewizytą ;:108

Soniu choć to młodziutka róża kwiaty ma ogromne i nawet pachnie. Ja marunie pozwalam się wszędzie rozsiewać, bo ładnie komponuje się z każdą roślinką i długo wytrzymuje w bukietach. Wyrywam tyko w ostateczności, gdy za bardzo dusi inne koleżanki :D

Aniu anabuko u mnie też szybko tworzy się busz, wtedy odmładzam, reorganizuję, przesadzam w pocie czoła, tylko po to, żeby po roku znowu był... busz :;230 Ale jak tu zrezygnować z jakiegoś kwiatka, gdy każdy ma swój urok?

Iwonko iwek
iwek pisze: a ogrodu nie ma poszedł sobie,obraził się i została wszędzie tylko zielona trawa :wink:
aż mnie zmroziło na to pytanie, od razu by się chciało biec do ogrodu i zamknąć wszystko w ramionachObrazek. Ja też wolę moją "niewygodę" :D Czy masz na myśli te fioletowe dzwonki ogrodowe? One niestety są dwuletnie, tyle że wysiewają się same, przynajmniej tak było do tej pory :wink:

Jolu Paris Chanel kupiłam u Wioli wiolamanka. Piękna jest, tyle że ma jedną wadę - przy nadmiarze deszczu ma skłonność do mumifikowania...

Natalko dziękuję za pocieszenie, bałam się że tylko ja taka niewdzięczna :wink: A przecież tak jak napisałaś - pracy sporo, ale i radości nie mało. Widzimy nowy kwiat i już nie ma znaczenia ile chwastów rosło wokół niego :lol: Wszystko w życiu ma swoje plusy i minusy...

Aniu Ann pięknie to ujęłaś, dziękuję. Niby można mieć mniej, łatwiej, ale gdy patrzę na kwitnienia nie mam pojęcia z których roślin miałabym teraz zrezygnować :D Za to bardzo łatwo wymienić co bym jeszcze chciała :;230
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ogród szaleje, codziennie dołączają kolejne kształty, kolory, zapachy... Byłoby miło, gdyby jeszcze deszcz chciał "współpracować", ale widocznie nie można mieć wszystkiego ;:224 Przy rabacie pergolowej zrobiło się jak w dobrej perfumerii, za to powojnikowa weszła w moją ulubioną fazę, gdy spośród kwiatów nawet krat nie widać ;:173

Niobe w tym roku naprawdę się postarał...
Obrazek

Niestety zbyt mocno zaprzyjaźnił się z Błękitnym Aniołem
Obrazek

i kompletnie pozwolił wejść sobie na głowę ;:306
Obrazek

Etoile Violette zapałał gorącą miłością do M-me Julii Corevon, ale jak widać na załączonym obrazku, to dość toksyczny związek ;:224
Obrazek

Viola dużo skromniej, ale jak na pierwszy rok nie jest źle
Obrazek

Marunie i goździkom pozwalam na wiele w moim ogrodzie, a one odwdzięczają się i...rosną nawet na betonie :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę żółtości: nachyłek i wiesiołek
Obrazek

Obrazek

Jeszcze odrobina dzwonków :D
szerokolistny i Pink Octopus
Obrazek Obrazek

kropkowany Rubriflora i karpacki
Obrazek

Obrazek

Złocienie:
Obrazek

Crazy Daisy jest świetny, duży widoczny z daleka, a przy tym dumnie stoi wyprostowany, ani w głowie mu pokładanie się :D
Obrazek

Patrzcie co wkracza na scenę ;:138
Obrazek

Obrazek

Kwitnień jeszcze dużo, ale to już innym razem :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

I tak jest pięknie, masz naprawdę dużo roślin ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Fajnie, że zdrowie wraca ;:196 . Twoje powojniki kochają się wszystkie nawzajem ;:306 . Będziesz miała trudności wiosną żeby rozdzielić Niobe i Błękitnego :lol: bo przecież innego cięcia potrzebują ;:224 . Dasz radę ;:108 . Zdjęcia goździków obłędne , no zakochałam się ;:oj a głupia wyrzuciłam kiedyś swoje bo myślałam, że to takie wiejskie kwiaty :shock: . Człowiek jednak musi dojrzeć także i do roślin ;:108 . Ach to lato, lato ;:138 . Pozdrawiam i nie choruj już ;:196 .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, jakie udane powojnikowe połączenia, całkiem ładnie rosną i pięknie kwitną. Troszkę trudno połączyć je wg siły wzrostu, bo widzę, że nawet to co na etykietach nie bardzo ma się do rzeczywistości.
Goździki brodate też śliczne. Cały ogród tętni życiem i kolorami, tak jak lubię!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nawet nie zdawałam sobie sprawy, jak mnie długo tutaj nie było :oops: Miałam trochę do nadrobienia i już znowu jestem na bieżąco ;:196 Rozdzwoniły się dzwoneczki u Ciebie ;:63 Ogrodowe są piękne, ale u mnie się nie wysiały, a w ofercie na ryneczku -brak ;:145 Miałam w ubiegłym roku dwa, szybko przekwitły, bo kupiłam już kwitnące i miałam nadzieję na siewki, a tu klops.
Róże kwitną na całego, ale ściana powojników wprawia w zdumienie ;:oj Cudownie zarosły kratkę i trudno się dziwić, że wszyscy tylko "och" i "ach" ;:306 Można się nad nimi na dłużej zatrzymać i napawać się widokiem. U mnie nareszcie podlało i to solidnie ;:63 Sucho już było niemiłosiernie. Ale co ja Ci będę mówić, cały czas tak masz ;:196 Paris Chanel ma piękny kwiat. Swojej, którą podejrzewasz o to imię, oberwałam pąk, bo to była słaba sadzonka. Nie chciałam, żeby się wysilała, lepiej niech buduje korzenie i krzaczek. Na razie sobie radzi, to mam nadzieję, że też mnie tak zachwyci, tak jak Twoja ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

To już floksy kwitną ? :shock: no no , wcześniej niż u mnie :wink: Cudne powojniki, masz super kratkę dla nich .
Pamiętaj o oglądaniu Nowej Mai w Ogrodnie w niedzielę na HGTV o 9.25 , jeśli chcesz zobaczyc mój ogród. Moze jeszcze ktoś przeczyta te wiadomość u Ciebie--ZAPRASZAM
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu powojniki - dają barwny obraz ;:215 przenikając się kolorami ... dla takiego widoku jestem w stanie poeksperymentować ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosieńko, masz bogatą kolekcję wszelakiego kwiecia, to nie tylko dzwonki i goździki ale też cudowne róże i powojniki. ;:215
A wiesz, że ja też miałam taką ogrodową chandrę,to chyba przez brak deszczu i niszczycielskie działania upału, gdy patrzysz jak podopieczni cierpią. ;:145
Podoba mi się, jak poetycko opisujesz ogrodowe spostrzeżenia, powinnaś napisać książkę "Moje ogrodowe poczynania". ;:433 ;:433
Etoile Violette splótł się z Julką w miłosnym uścisku a kolory zlały się w jedno. ;:108 Przydało by się coś białego, lub różowego pomiędzy nimi dla podkreślenia ich indywidualności. Dobry by był perłowy Huldine o podobnych rozmiarach. ;:333
A zamiast Niobe z Aniołem posadź Violę o dużych gabarytach.To tylko taka moja sugestia. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Powojniki - jakie piękne. Ja nie ma powojników, nie ma ich gdzie umieścić - jakkolwiek dziwnie to brzmi, ale tak jest. Ani płotu, ani żadnego ogrodzenia, ani słupa, ani pergoli nie ma gdzie postawić. Jeden gąszcz i wysokie, stare drzewa, pd ktorymi rosną tylko hosty i jaśminy. U Ciebie naoglądam się powojników i od razu lżej na sercu.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Małgosiu, ależ się u Ciebie dzieje :D I floksy już? U mnie jeszcze śpią. Ale, że maruna się tak rozsiewa, to się zdziwiłam, mam sadzonkę od Ciebie z zeszłego roku, czekam na te siewki, to sobie cały ogród obsadzę, bo śliczne są :D A jak je przesadzić (siewki), aby się ładnie przyjęły? Bo ponoć nie lubią przesadzania? Sama nie wiem, jak to zrobić, aby nie zauważyły? :D

A jak tam papryki? Moje dopiero nieśmiało kwitną, opóźnione lekko są w stosunku do zeszłego roku :(
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Małgosiu śliczne kwitnienia.Dzwonków zgromadziłaś sporo. A powojniki masz cudne. U mnie nie wszystkie ładnie rosną. Brakuje mi też krat,by się wspinały po nich.
A czemu mi się maruna nie wysiewa. Bardzo ją lubię, to taki wypełniacz ale nie mam jej za dużo.

Miałaś deszcz? Ja dziś w końcu tak ale nie przemokło za wiele. Dobre i to. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”