Lilie-uprawa cz.7
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Ja w tym tygodniu wykopałem i posadziłem sporo lilii. Też miały zielone pędy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam kilka nowych lilii orientalnych, posadziłem je do ziemi na wiosnę w doniczkach żeby łatwiej je było wykopać. Kiedy najlepiej je przenieść do domu? W piwnicy mam +10-15 st. C przez całą zimę i raczej ciemno bo tylko małe okienka.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marek w piwnicy masz 10-15 stopni to ile w domu? jak weźmiesz je do domu do zaczną rosnąć. Wkop te donice głębiej, przykryj później tekturą, igliwiem czy agro i może przetrzymają. Ja mam orientalne w donicach ale stawiam je pod zabudowanym balkonem opatulam styropianem, włókniną, tekturą. Tam gdzie stoją jest czasem -2, ale nie dotyka to cebul w donicach. Jeśli nie masz takiego pomieszczenia to zaryzykuj przetrzymanie w glebie.

Pozdrawiam Ela
- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
A ja mam pytanie do doświadczonych Forumowiczów.
W tym roku posadziłam kilka lilii drzewiastych, wyrosły, kwitły, ale teraz nie wiem, czy mogę już im poprzycinać łodygi na zimę, czy czekać, aż zaschną/zbrązowieją?
Jeżeli było już to gdzieś poruszane, to z góry przepraszam za powtórkę
W tym roku posadziłam kilka lilii drzewiastych, wyrosły, kwitły, ale teraz nie wiem, czy mogę już im poprzycinać łodygi na zimę, czy czekać, aż zaschną/zbrązowieją?
Jeżeli było już to gdzieś poruszane, to z góry przepraszam za powtórkę

Ja zostawiam łodygi lilii aż zbrązowieją a łodygi wycinam podczas okrywania stroiszem przynajmniej wiem gdzie dokładnie rosną 

Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
Witam jesiennie wszystkich tu zaglądających. Czekać trzeba na następny sezon lilowy. Mam pytanie odnośnie rozmnażania lilii z liści: kiedy i jak to zrobić żeby coś z tego wyrosło?
Na forum lilowe zaglądam już od dawna i dużo rzeczy się już dowiedziałam ale zarejestrowałam się na forum niedawno. Z powodzeniem mam nadzieję rozmnażam lilie z łusek i z odrostków. Mam też posiane z nasion w jesieni tamtego roku azjatki i zobaczymy co będzie. Może ktoś pomoże mi zgłębić temat z poprzedniego postu o rozmnażaniu z liści. Pozdrawiam.

Wszystkie lilie z tegorocznego sezonu

Na forum lilowe zaglądam już od dawna i dużo rzeczy się już dowiedziałam ale zarejestrowałam się na forum niedawno. Z powodzeniem mam nadzieję rozmnażam lilie z łusek i z odrostków. Mam też posiane z nasion w jesieni tamtego roku azjatki i zobaczymy co będzie. Może ktoś pomoże mi zgłębić temat z poprzedniego postu o rozmnażaniu z liści. Pozdrawiam.

Wszystkie lilie z tegorocznego sezonu

- Eliza52
Pierwsze słyszę, że lilie rozmnaża się z liści. Owszem z cebulek, które rosną między liśćmi.
Pozdrawiam Ela
Czytałam o tym jakiejś amerykańskiej stronie. Oderwać delikatnie liść od łodygi, zanurzyć w ukorzeniaczu i do kubeczka z piaskiem 3 szt. tak ok 1/3 liścia. Delikatnie zwilżyć piasek - nie przelać. Po miesiącu jest już mikro cebulka, Wtedy je rozsadzić pojedynczo do ziemi, zakwitnie po roku lub 2 latach. Tego sposobu nie próbowałam. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę graficzną "propagating asiatic lilies from leaves" zobaczysz zdjęcia.
Natomiast oderwanie łuski od cebuli i wrzucenie do zipowanego woreczka z torfem działa. Duża łuska wytworzy nawet kilka cebulek. Powodzenia
Natomiast oderwanie łuski od cebuli i wrzucenie do zipowanego woreczka z torfem działa. Duża łuska wytworzy nawet kilka cebulek. Powodzenia

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
Bardzo dziękuję za podpowiedź z tymi liśćmi. Ja próbowałam te liście sadzić ale to było już jesienią, kiedy lilie kończyły kwitnienie. pewnie to było za późno. Wiosną jeszcze raz to zrobię. Sadzonki liściowe wszystkie obumarły mimo ukorzeniacza.
A moje lilie z łusek które mają ok 1 miesiąc wyglądają tak:

Pozdrawiam
A moje lilie z łusek które mają ok 1 miesiąc wyglądają tak:

Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Kupiłem sporo lilii nie będę miał możliwości ich posadzić w tym roku.
Jak z przetrzymaniem ich w dobrym stanie do wiosny?
W piwnicy myślę, że za ciepło w domu też zostaje balkon .Włożenie do pudełka i okrycie np kocem wystarczy. Czy powinienem to zorganizować jakoś inaczej ?
Dzięki za odp. z góry
Jak z przetrzymaniem ich w dobrym stanie do wiosny?
W piwnicy myślę, że za ciepło w domu też zostaje balkon .Włożenie do pudełka i okrycie np kocem wystarczy. Czy powinienem to zorganizować jakoś inaczej ?
Dzięki za odp. z góry
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lodówka.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Eliza52
Masele najbezpieczniej posadź te lilie do donic, nawet jedna obok drugiej, postaw na balkonie , okryj donice bardzo szczelnie, żeby tylko nie miały minusowej temperatury. Wstaw do pudła okryj styropianem. Wiosną poprzesadzasz i już. W lodówce można przechować, ale nie przez 4- 5 miesięcy a może i dłużej, bo nie wiadomo kiedy będzie można sadzić do gleby.
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Za dużo kupiłem żeby do lodówki schować.
Teraz wyprzedaże. To już za złotówkę można kupić wiele kolorowych odmian co też uczyniłem.
Nawiązując do odpowiedzi.
Czy przypadkiem takie okrycie i odcięcie całkowicie od światła dziennego jakoś na nie źle nie wpłynie ?
Czy jak przypadkiem by im nie było za ciepło. Bo miałem w planach trochę je lżej zabezpieczyć niż proponujesz. To nie zaczną rosnąć?
Teraz wyprzedaże. To już za złotówkę można kupić wiele kolorowych odmian co też uczyniłem.
Nawiązując do odpowiedzi.
Czy przypadkiem takie okrycie i odcięcie całkowicie od światła dziennego jakoś na nie źle nie wpłynie ?
Czy jak przypadkiem by im nie było za ciepło. Bo miałem w planach trochę je lżej zabezpieczyć niż proponujesz. To nie zaczną rosnąć?
-
- 200p
- Od: 22 sie 2016, o 20:06
Okrycie trzeba dostosować do temperatury, takie szczelne w przypadku silnych mrozów, gdy temperatura będzie bliższa zera okrycie można zmniejszyć.
A odcięcie od światła? Po co im światło w trakcie zimy? One maja spać.
A odcięcie od światła? Po co im światło w trakcie zimy? One maja spać.

Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
- Eliza52
Moje w donicach stoją pod balkonem już od 4 lat(nie pada na nie) okryte czym tylko można. Lilie powinny mieć ciemno, bo wtedy wiedzą że mają spać. Temperatura przechowywania w granicach -1 do +5 nie będą rosły. Ja mam przy donicach termometr, nawet jak zaczęło być ciepło +12 ale miały ciemno - nie ruszyły
zobacz w kwietniu jeszcze nie rosły

a potem

a potem

Pozdrawiam Ela