Alu - Biedronka641 słońce trochę zaświeciło i to wystarczyło, żeby rośliny gwałtownie przyśpieszyły. Dzisiaj był jeszcze w miarę ładny dzień, bo najbliższe aż do wtorku, znów pod znakiem parasola. Podobno kwietniowe noce mają być jeszcze z przymrozkami, czyżby miała się sprawdzić prognoza, że prawdziwa i ciepła wiosna zawita dopiero w maju?
Madziu - Madziagos oj trochę czekałam. Miłek wiosenny był jedną z pierwszych roślin posadzonych na nowej działce, ma prawie 30 lat. Opłacało się czekać, bo od kilku lat obdarza mnie bukietem składającym się z 40 do 50 kwiatów, oczywiście kwitnienie rozłożone jest na kilka tygodni.
Marysiu - delosperma oj tak, akurat teraz żółtego koloru na działce jest sporo.
Pogoda u mnie też nieciekawa, bo jak już świeci słońce, to wieje zimny wiatr, noce są zimne, a od jutra znów ma padać.
Grażynko - kogra no widzisz, moje krokusy szybsze od Twoich, ale za to cieszynianka, jak co roku, pozostaje daleko w tyle, jeszcze jej nawet nie widać.
Na działce jeszcze nic nie robiłam, dostarczam tylko jedzonko dla zwierzaczków i ptaków, spaceruję, robię zdjęcia, czasem posiedzę na słońcu, na razie trwa rekonwalescencja.
Halinko - hala67 moja wiosna jest nieprzewidywalna, bo najpierw długo, długo nic nie kwitnie, a potem gdy tylko zaświeci słońce, nagle pojawiają się kwiaty. A że zgromadziłam tych roślin wczesnowiosennych, szczególnie cebulowych, całkiem sporo, to jest co oglądać.
Miłka wiosennego pewnie przenosiłaś z poczekalni, a więc miał prawo się obrazić , ale to nie potrwa długo, bo na tak miłą osobę jak Ty, nie można się przecież obrażać.
Myślałam dzisiaj o tym, co mi powiedziałaś. Dziękuję za podniesienie na duchu.
Florianie - Florian Silesia miłek wiosenny rzeczywiście ma słoneczne stanowisko, chociaż tego słonka ostatnio coś niewiele. Rozkwitło na razie 5 kwiatów.
Iryski mają teraz swoje 5 minut, prawie codziennie rozkwita jakaś nowa odmiana.
Na spacer zapraszają:
irys Danforda
irys żyłkowany 'Clairette'
irys żyłkowany 'Pauline'
irys żyłkowany 'Harmony' ?
irys histrioides 'Katarine Hodgkin'
krokusy
kokorycz pełna 'Beth Ewans'
głodek mrzygłód 'Napoleon'
miłek amurski 'Pleniflora'
kolczaste maleństwo i Daszeńka.