Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Jacku! Chyba by się nadawały, ale trzeba będzie chybawydłubać/wyczyścić z zawartości środka. Nie wiem też, jak z trwałością. Ja te trzciny dokładam co roku. Mogą przetrwać 3 lata, ale, jak Krysia radzi, należałoby w zasadzie wyciągać kokony co roku do pudełka i dawać nowe trzcinki co roku, pozbawione bakterii, pasożytów itd. Ja to trochę "naturalnie" traktuję i pozostawiam same sobie.

Krysiu! Jeśli tylko sobie coś upatrzysz w letnim sezonie - daj znać. Od Ciebie mam/miałam najpiękniejsze odmiany, chociażby Myama Fubuki czy Barbarossa ;:196
Uskubnęłam dalię, będę ją monitorować. Stoi nad zlewozmywakiem i jest pod stałą kontrolą :wink: Na czas podróży była sprytnie zapakowana: miała wbite w ziemię patyki - ograniczniki, które opierały się sztywno na wieku. Przez to doniczka nie "latała" i pędy cziczego nie dotykały. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia pakunku! ;:306

Plany dzisiejsze wykonane! Nie posiałam jeszcze rzeżuchy, ale zrobię to jutro w kiełkownicy. Dziś jest zajęta przez inne kiełki, ale jutro już "sprzątam" i jemy. W kiełkownicy rzeżucha najlepiej mi się udaje. Wszystkie "jeże" z kamionki, waciki itd jakoś nie zdają egzaminu. ;:174
Posadziłam lilie 4 szt. , byliny: tojad (nigdy chyba nie miałam), liatry i coś tam jeszcze, nie pamiętam ;:131
Posiałam: pietruszkę cukrową i liściastą, marchewki (podługiej przerwie, koper włoski i zwykły, buraczki (tak, wiem, że za wcześnie, ale potem zapomnę), rukolę i posadziłam cebulki dymki. Jestem ciekawa, czy urosną, bo zawsze mam z tym problem: dlaczego innym z tego wyrastają spore cebule, a mi nie! :evil:
Aaa! I posadziłam 4 róże do gruntu, a 2 do donic. Nie dostały bananów, a tulko skórki i inne takie tam smakołyki ;:173
No i pelargonie przesadziłam. Nie wiem, czy dobrze, ale postawiłam je w szklarni, bo w domu nie mam już miejsca. ;:185

I parę kwiatków z ogródka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co to na przedostatnim zdjęciu?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! Żebym ja to wiedziała! ;:306 Przywlokła się do mnie z hostami od koleżanki. Jakaś kokorycz pewnie będzie :roll:
Miłka
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ale ciekawe to jest, tylko chyba bardzo malutkie. ;:173 A kolorek faktycznie taki czerwony? Bo u wujka gugla takiego nie widziałam.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękny ogródek, a pomidorki ;:oj :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Słodka ta biała przylaszczka :D Na razie mam na razie tylko niebieską i różową, ale rozglądnę się i za białą. Kokorycz też niczego sobie ;:224 Pachnie? Niektóre tak cudnie pachną, że codziennie klęczę nad nimi, by się poupajać ich cudnym zapachem...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Nie wpadłam na to, żeby je wąchać ;:173 Wszystkie przyszły do mnie z innymi roślinami, z hostami od koleżanki. Taki gratis mi się zdarzył wiosenny :tan Puszę też uklęknąć, chociaż do zdjęć też musiałam.

Karola! Mam jeszcze z 50 sztuk do przepikowania. A jak mi się nie chce! Tak trochę dla pułku wojska sadzę, bo większość jest na zamówienie dla bliźnich. Sobie zostawię najwyżej z 10 sztuk :-)

Kasiu! One są właśnie takie czerwone aż krwiste! Odznaczają się cudownie od szaro-burego podłoża.

Dziś deszcz, ale posadziłam jeszcze Alchemillę (przywrotnik). Byłam na spacerze nad jeziorem po bazie. Nacięła ślicznych, wstawiłam do wazonu, ale zostawiłam na zewnątrz, żeby mi nie rozwinęły i nie puściły liści.
Szykuję kolejne dalie do wysyłki, myślę, że jutro wszystko pójdzie i pozostaną tylko te do osobistego odbioru.

I kilka kolejnych migawek ogródkowych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłeczko - piękna wiosenne kwitnienia ;:138
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Się dzieje u Ciebie ;:333 Moje pomidorki daleko w lesie. Dopiero wstały z ziemi. I też posiałam jak dla pułku, ale to świadome. Obiecałam znajomym. Umowa jednak dotyczy maluszków do pikowania. Pikować będą sobie sami ;:136
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ta kokoryczka fajowa, i to jeszcze "w gratisie" przybyła ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

A mnie urzekły przylaszczki, niestety nie mogę się dochować, zawilce i owszem a przylaszczki niestety nie. ;:131
Piękna wiosna u Ciebie, jak oglądam takie widoki, to mam wrażenie, że mieszkam w zupełnie innym kraju ;:224 , u Was już tyle wiosny widać ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ależ ślicznie u Ciebie. JUż tyle kwiatuszków kwitnie :) To czerwone urocze :) A pomidorków... jejku :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Slicznie u Ciebie już kwitną kwiatuszki :) a pomidorki sadzisz jak ja czosnek, dla pułku ;:306 potem rozdajemy :) podobnie siejemy ogórki, pomidory (kupowane) a potem rozdajemy. Nas 2 i pół osoby . Te pół to babcia 92lata :lol: Córka ma swoje, więc nie przejemy tego co siejemy. Ale co zrobić z ogrodem? ugoru nie zostawimy , no i siejemy jak głupki ;:306 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kokorycze piękne! Właśnie zachwycam się taką czerwoną u mnie, bo zakwitła pierwszy raz.
Jak już będę miał murarki, to zaeksperymentuję z pędami po daliach, bo wyglądają zachęcająco po wyschnięciu :idea:
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Milka róże wspaniałe kupiłaś ,a banany po co Tobie potrzebne przy sadzeniu róż ,ja daję mączkę rogową -chyba to najlepszy specyfik ,który odkryłam dzięki Wam na forum :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”