Zielona ferajna cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielona ferajna cz.2

Post »

Moniko dziękuję w imieniu roślinki ;:196
Lucy jakbyś chciała, bardzo wczesną wiosną będę go ciąć, ukorzenia się bez problemu ;:108
Henryku, Małgosiu dziękuję ;:196

Kolega Adonis postanowił nie być gorszy i po 3 tygodniowej przerwie też znowu kwitnie. Ma jeszcze sporo pączków, zobaczymy ile z nich donosi ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejny piękny pokaz pięknego kwiatu! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Henryku dziękuję ;:196

Muszę koniecznie zrobić nowe zdjęcia zielonych, bo niektóre coś tam już obiecują... W międzyczasie storczyk z archiwum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wracam po przerwie - nowych zdjęć niestety nie zrobiłam, przez ostatnie dni byłam uziemiona w łóżku przez jakieś choróbsko. Na razie więc dalej zdjęcia z archiwum, ale jeśli któregoś dnia będzie choć trochę jaśniej, na pewno zrobię nowe ;:3

Mini mark na razie odpoczywa, miałam nadzieję że razem z innymi storczykami wypuści pęd jesienią... Nic z tego ;:185 Chociaż muszę obejrzeć go kolejny raz, jesienią i zimą podlewam storczyki raz na dwa tygodnie, więc kto wie, może coś się w międzyczasie wykluło? ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne, bardzo klimatyczne zdjęcia ładnej rośliny. Właśnie dla takich widoków regularnie odwiedzam Twój wątek. ;:173
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Natalko mam nadzieję, że chorobsko już sobie poszło... Storczyk piękny, jak każdy zresztą u ciebie ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Masz niebywały talent do fotografowania ;:oj . Zdjęcia roślin przepiękne a same rośliny cudne ;:138 . Wszystkie storczyki bardzo ładnie Ci kwitną, widać lubią Cię ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Henryku bardzo mi miło ;:131 ;:196
Małgosiu, Ewelino dziękuję ;:196

No i słoneczko nie chce współpracować... Trudno, mam nadzieję, że chociaż kiedy zaczną się kwitnienia, to pokaże buźkę ;:3 Na razie zeszłoroczny grudniczek - teraz ma kilka malutkich pączków, ale to i tak sukces, bo latem wszystkie grudniki mi chorowały ;:219 Na szczęście przeżyły i wszystkie mają pąki ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do grudnia jeszcze daleko ale te rośliny już pokazują co potrafią. I jak patrzę będzie wciąż lepiej i lepiej. Lubię takie widoki. ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Blueberry pisze:Obrazek
Fajnie go zrobiłaś - wygląda, jak takie psisko z wywalonym jęzorem ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Henryku aktualnie wszystkie grudniki są w pąkach, mam tylko nadzieję na ;:3 kiedy będą kwitły ;:108
Lucy dziękuję ;:196

Bez nadziei na słońce zrobiłam w końcu zdjęcia z lampą - wyszło tak sobie, ale zawsze można zobaczyć co się dzieje :roll: Chyba jestem ślepa: dopiero kiedy pojawiły się pąki, zauważyłam że hippeastrum które dostałam od sąsiadki postanowiło zakwitnąć ;:219 Tylko 2 pąki, jednak cebula jest malutka, więc i to cieszy :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciapaty hibiskus ma całe 2 pączki... :;230 co i tak jest zaskoczeniem, bo rok temu jak wszystkie poszły spać jesienią, tak dopiero wiosną wznowiły produkcję. Chyba dobrze ucelowałam z nawozem, bo oprócz pełnego czerwonego, który właśnie skończył rundę, wszystkie pozostałe mają pączki ;:215

Obrazek

Nowe hibiskusy niestety zalałam ;:223 przeżył tylko żółty i ma się dobrze, wytworzył sporo pączków - trzymajcie kciuki, oby je donosił ;:333

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Śliczny ten jasny grudnik, ja mam tylko ciemny róż. Jak dbasz o hiperastrum? Mój jakoś się jeszcze leni...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu gdybyś chciała grudnika, na wiosnę mogę przysłać Ci szczepki czerwonego i białego z różowym brzegiem ;:108 Ten biały ze zdjęć jest jeszcze malutki ;:131 Jak dbam o hippeastra... tak skutecznie że jedno zamordowałam ;:223 Reszta dostaje pić jak porządnie przeschnie, bardzo pilnuję żeby ich nie przelać. Dostają nawóz w pałeczkach w okresie wegetacji; w poprzednich sezonach kiedy liście zamierały stopniowo ograniczałam podlewanie, kiedy uschły przesadzałam roślinę i zanosiłam do ciemnej, dość ciepłej piwnicy (12-15 st). Co jakiś czas zaglądałam i kiedy pojawił się malutki listek przynosiłam do mieszkania i podlewałam, po pewnym czasie dawałam nawóz. W tym sezonie nie będę czekać aż same zasną, po kwitnieniu obetnę im liście i uśpię stawiając najpierw w ciemnym miejscu - tak też można, moja ciocia tak robiła ;:108
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Cebule są prawie jak kaktusy - nie ma co biegać wkoło nich z konewką, a zanim się je przesuszy, to mija sporo czasu :wink:

W pierwszej chwili myślałam, że to ten pstrokaty hibiskus chciał Ci tak zakwitnąć.
Co to znaczy, że ucelowałaś w nawozy? Jaki i ile? 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucy mnie się właśnie tą nieszczęsną cebulkę udało zasuszyć... Pstrokaty hibiskus kwitnie na czerwono ;:108 Na nawóz dla hibków mam taką receptę: zamiast nawozu dla pomidorów kupiłam Kristalon Biały (3kg chyba na całe życie mi starczy ;:223 ) rozpuszczam w butelce 1,75l "na oko" odmierzane kieliszkiem na leki 2,5ml :;230 Producent podaje 1g na 1l wody, nie jestem pewna jak to się ma jedno do drugiego ;:224 W drugiej butelce dodaję do wody biohumus w płynie dla doniczkowych, latem tak jak podaje producent, zimą o 1 nakrętkę mniej. Podlewam raz z jednej, raz z drugiej butelki, zawsze nawozem, bo kiedy próbowałam robić przerwy rośliny sygnalizowały że za mało papu. Częstotliwość podlewania zależy od warunków/pogody/wielkości rośliny. Jak na razie system działa dobrze :wink:
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”