Jolu, jako że w nocy przeszedł kolejny, lekki deszcz od strony Wrocławia muszę zatem skrócić odstępy między opryskami i, jeżeli pogoda pozwoli, jutro wykonam oprysk kombinacji 0,3% Armicarb, 0,2% siarki i 0,075 miedzi.
O opryskach piszę na winogrona.org w dziale o ekologicznych opryskach, no i na forum domowych winiarzy, gdzie jest wątek o mojej uprawie.
Serenade jest stosowane głównie we Włoszech na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń. Opryski należy wykonać w fazie od BBCH53 do BBCH89. Stosowany do kwitnienia zwalcza mączniaka prawdziwego, później, w tym stosowany na kwiat, zapobiega szarej pleśni.
Do tej pory zrobiłem 11 kwietnia oprysk olejowo- siarkowy. Olej w stężeniu 2% i siarka w stężeniu 0,6 %. Mam nadzieję, że udało się zmyć nieco mączniaka prawdziwego z pędów. Temperatura była idealna( powyżej +15 st.C, co zapewnia większą skuteczność siarki), trafiłem w środkową fazę BBCH 05 u Chasselas i początek tej fazy u innych odmian. W ubiegłą niedzielą z kolei, czyli 26 kwietnia, wykonałem ponowny oprysk, ale samą siarką w stężeniu 0,6%.
Co do Lecitec, to w pierwszych dniach lutego robiłem oprysk brzoskwiń i nektaryn zalecaną na opakowaniu dawką 25 ml/8 l wody. Taką też należy zastosować na winorośl, a oprysk wykonywać co 5 dni. Teraz zostało mi jedno opakowanie i muszę dokupić, bo chcę tym wspomagać opryski na winorośli. Lecitec należy stosować od fazy BBCH11 do BBCH85.
https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/lec ... ni-id-1126