Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Pyxis pisze:Z tym oglawianiem to czytalem rozne "opinie"
Jeśli ktoś ma wątpliwości i swoje pomidory, sam się może przekonać co prawda ,a co nie. Pomidory gruntowe powinny być ogłowione na przełomie lipca i sierpnia. Kwiaty, które po tym terminie ukażą się na krzakach nadają się ewentualnie do fotografowania :D . Istnieją oczywiście wyjątki. Takim wyjątkiem jest utrata z różnych względów masy zielonej. Wtedy pomidora nie ogławiamy, ale usuwamy kwiaty.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdaje sobie sprawe, ze z poznych kwiatow owocow nie bedzie. Autor spisywal je na straty, ale zyskiem rzekomo mialo byc niehamowanie wzrostu rosliny i szybsze dojrzewanie gron nizszych. Sam tego nie sprawdzalem. :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Lunaria pyta
piszesz, że to pomidor przerobowy ? mam rozumieć, że nadaje się na przetwory w stylu: przecier, ketchup, lub suszone w oleju?
Tak.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Zdaje sobie sprawe, ze z poznych kwiatow owocow nie bedzie. Autor spisywal je na straty, ale zyskiem rzekomo mialo byc niehamowanie wzrostu rosliny i szybsze dojrzewanie gron nizszych. Sam tego nie sprawdzalem. :)

Ja to czytalem w wersji papierowej (tak, tak, byly kiedys czasy bez neta :wink: )). Co prawda literatura ma ze 30 lat, ale moge odszukac i podac zrodlo. Autor(ka) zdaje sie, ze z jakiegos osrodka badawczego ze Skierniewic czy cos takiego. Czytalem kilka ladnych lat temu, wiec jak odswieze neurony szperajac w biblioteczce to postaram sie podac dokladne zrodlo.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Może chodziło o to, że po ogłowieniu (tak samo jak przy zerwaniu zbyt dużej ilości liści) pomidor musi trochę "odchorować", a potem normalnie dalej "żyje".
Moi rodzice całe życie uprawiali pomidory i nigdy nie ogławiali. Ja chcę w tym roku spróbować, tylko nie wiem dokładnie jak to zrobić. Domyślam się, że na każdym pędzie zostawiam za ostatnim gronem kilka liści i tnę. U mnie to może być konieczne, bo pogoda spowolniła sadzonki :( Dopiero pierwsze pomidory w gruncie mają pączki :( Jest lepiej niż w zeszłym roku, ale za rok będzie jeszcze lepiej.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Alyaa pisze:przy zerwaniu zbyt dużej ilości liści) pomidor musi trochę "odchorować",
Ogławia się usuwając stożek wzrostu na szczycie pędu , więc jaka to utrata masy zielonej ?.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Pisałam, że ogławiać będę pierwszy raz i nie wiem ile tego "ciachnąć".
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Z tego co pamietam, to zostawiasz 3 liscie nad ostatnim gronem ktore pozostawiasz na roslinie.
Awatar użytkownika
Marta50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2013, o 00:04

Post »

Ja akurat ogławiam miesiąc póżniej i mam problemy z wilkami ,rosną jak szalone....co robić???? Ogławianie pobudza roślinę do wypuszczania wilków na całej długości krzaka......
Pozdrawiam Marta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Trzeba je konsekwentnie usuwać.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Pyxis pisze:Czytalem kilka ladnych lat temu, wiec jak odswieze neurony szperajac w biblioteczce to postaram sie podac dokladne zrodlo.
Wspomniana publikacja to ksiazka "POMIDORY W GRUNCIE" ktorej autorka jest dr Bronislawa Cholewinska. Wydanie poprawione i uzupelnione przez prof dr Mariana Litynskiego.
PWRiL 1970. :D
Laki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2014, o 23:08

Post »

Witam serdecznie . 20 maja posadziłem w gruncie 10 szt. pomidorka i od razu opryskalem miedzianem, ale teraz pogoda jaka jest widać (leje kilka dni). Mam pytanie , czy zapobiegawczo powinienem opryskac pomidory np. Ridomilem ? Dziękuję za podpowiedzi .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Jeżeli przez pół godziny po oprysku nie będzie padać to cały ridomil się "przyjmnie".

Wg producentów - pierwsze opryski środkami systemicznymi , potem kontaktowymi w razie wystąpienia ZZ.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie zaszkodzi najpierw coś poczytać o problemie

http://www.bayercropscience.pl/att/2/ar ... finito.pdf
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam,czy w uprawie balkonowej pomidory są w takim samym stopniu narażone na ZZ jak w uprawie polowej?
Zamierzałam chronić je tylko OW i HT
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”