Familokowy pachnacy różami -Wiosna 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowy pachnacy różami -Wiosna 2013

Post »

GOSIU dzisiaj znów jakimś zrobiłam fotki .U mnie bruzdownica pędówka też zbiera swoje żniwo szczególnie na dzikusce .Niestety słabsze rośliny są ich łupem . ;:174
Obrazek Obrazek
TOSIA ;:196 OK oczywiście będę moja prywatna TAXI ;:196 Żebyś wiedziała ,że mam cudnie nawet nie chce mi się wychodzić z ogródka
DANUSIU jakżeby inaczej wolne miejsca to chwasty zaraz opanują, a tak nie mają szans się przebić przez gąszcz roślin :;230 .Za niedługo za siatką nie będzie zieleni tylko budowa
pomidorowo i ogórkowo czyli mój pomniejszony warzywnik ;:174
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
HELU azalie z roku na rok są coraz bardziej ukwiecone i dają pokaz przed różami
Obrazek Obrazek
Listki Jadwisi co im dolega czy to jakiś grzyb co robić .W ubiegłym roku też miała takie liście chociaż nie wszystkie .Czy ja przesadzić czy czymś opryskać ;:145 Te robale Aniu DS są w poprzednim poście za Złotookiem
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ale u Ciebie Jadziu jest pięknie. Podziwiam Cie, nie dość, że pięknie zagospodarowałaś kawałek ziemi, to jeszcze próbujesz sił w murowaniu!!! ;:oj ;:180

Szkoda, że za ogrodzeniem zlikwidują całą zieleń, czy wiadomo co tam będzie?
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jadzieńko ...masz przepiękny busz ...podobają mi się wysypane żwirowe ścieżki ;:138 ...azalie , Rh teraz dają pokaz ...a potem róże ..Co do Jadwisi - naszej imienniczki ...to myślę , że te młode , delikatne liście są sparzone słońcem ...albo w środku między blaszkami coś je podżera . Zmartwiłam się jej wyglądem i ;:185 mam pojęcia co to może być ?

Pozdrawiam serdecznie :wit ;:196
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Jadziu, przez ten mój remont dawno u Ciebie nie byłam, komputer miałam odłączony, a tu taka piękna kolorowa wiosna.
U mnie wszystko opóźnione, może potem jak będzie pogoda to przyroda nadgoni.
Widzę, że robactwa wszelakiego u Ciebie też nie brakuje. Ten piękny robal z długimi wąsami / prawy, górny róg, w twoim ostatnim poście /, to chyba wciornastek, te plamy na liściach też podobne do objawów jego żerowania, może też to być jakiś grzyb.
Może opryskaj p/robactwu Confidorem, jak nie pomoże to systemicznym środkiem na grzyby.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadzia znalazłam przydatną stronę na temat niedoboru różnych pierwiastków,ujawniających się na liściach róż
http://www.kali-gmbh.com/plpl/company/n ... ptoms.html
może się przydać. :D
Ogródek super uporządkowany,pochwalam zainteresowanie owadami...w końcu musimy wiedzieć ,czy właściwe zgniatamy... :lol:
Beżowa kuleczka to zjadacz mszyc ,szukam tej strony ,gdzie o niej poczytałam... ;:101
O zwalczaniu kwieciaka malinowca http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id676.html
O pokrzywie dobrej min.na szkodniki http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id438.html
Beżowe kuleczki to Mszycarz szklarniowy (na pewno pożyteczny)tutaj masz cały jego rozwój http://www.koppert.info.pl/sklep/mszyce ... zwalczanie
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ten owad pod czarna kuleczką to rzadki pożyteczny okaz.
Jak takie odwiedzają twój ogród to ;:138 , tylko się cieszyć.
Listki róży wyglądają jakby poparzone słońcem - nie za wcześnie podlewałaś lub pryskałaś ?
Jeśli nie, to może brak magnezu / wg linku podanego przez Nelkę /?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NELKA dzięki za linki juz sobie wklikałam .Znalazłam imię tego z tymi pięknymi wąsami to ZGRZYTNICA ZIELONAWA .Tez szkodnik tylko ,ze nie róż ,ale jak mu zasmakują to kto wie .Nasze upodobania żywieniowe też sie zmieniają :wink: http://coleoptera.ksib.pl/kfp/search.pH ... =pl.Jestem ciekawa jak to to się zwie i czy to na prawdę to co miałam na lisciach
HENIU ten śliczny owad to nie wciornastek .Tak długo szukałam aż znalazłam .Uparta jestem i muszę wszystko wiedzieć :;230 ,żeby wiedzieć jak zareagować .Na razie żadna chemia nie była w użyciu więc myślę ,że jakoś więcej pożytecznych owadów pojawi się w ogródku
JAGODKO już w ubiegłym roku Jadwisia też miała takie listki ,ale myślałam ,ze to jakieś uszkodzenia po zimie .Teraz znów pokazały sie takie same listki ,ale nie jest ich dużo tylko parę .Wolę jednak dmuchać na zimne .Już w ubiegłym roku pytałam się co może jej dolegać lecz nie dostałam odpowiedzi .Nie wierzę ,że taki jej urok .Szkoda ,że Rose Marek mało przebywa na FO
MICHAŁ przecież jestem kobieta pracująca i żadnej pracy się nie boję .Raz koronki a za chwilkę kielnia w rękach :;230 Na razie nie wiem bo nie ma żadnej tablicy .Trwa wycinka drzew
Dzisiaj byliśmy na wystawie kwiatów w naszym chorzowskim parku .Niestety ta wystawa schodzi na psy coraz bardziej .Kupiłam tylko variegatkową skalnicę Arendsa i niziutkiego przetacznika .Jutro to posadzę i zrobię fotki tych zdobyczy .Potrzebuję zadarniaczy
GRAZYNKO ten z wąsami to Zgrzytnica zielonawa zaraz go podpiszę bo warto wiedzieć co sie znajduje .Jestem dociekliwa .Te listki i u ubiegłorocznej Jadwisi takie były nie wszystkie ,ale jedna .Najpierw rozwijają sie normalne a za chwilkę wyglądają już tak .Tylko pryskałam piołunem ,czosnek z cebulą i ostatnio Bioseptem .Wolę jednak zawsze zrobić cieńszy roztwór ,żeby nie uszkodzić roślin
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jadziu cudnie kwitną Ci różaneczniki :D Piękne odmiany. Uwielbiam ten czas kiedy kwitną, ogrody zamieniają sie w wielkie kolorowe bukiety :D Żeby tylko upały się zmniejszyły, bo inaczej bardzo szybko przekwitną....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jadziu jaki szkodnik, skoro żeruje tylko na chwastach.
Można powiedzieć, że pomaga Ci pielić..... :;230
Też dzisiaj znalazłam jednego ciekawego czerwonego osobnika, ale nie poskrzypkę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO no to czego szukał na liściach Glorii dei . U Tosi z lupą szukać mszyc nie ma ani jednej ;:oj Byłam zdziwiona, bo u mnie się pokazują czasem całe rodziny ,ale nie mają szans przeżyć .Nie umkną przed moim czujnym okiem :;230
AGUSIU u nas aż takich upałów nie ma ale i tak długo wytrzymują Rh i azalie .Cieszę sie ,ze doczekałam sie takich dużych krzaczków .Mam jedno puste miejsce ,gdzie zmieściłaby sie azalia ,ale pontyjska albo dahurska
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu Twój owad z wąsami może się wgryzać w łodygi ...tak tu przeczytałam ,ale nie róż tyko niektórych bylin
http://fotoprzyroda.net/galeria/main.php?g2_itemId=1866
Walka z mrówkami http://www.projektoskop.pl/a-830-walka-z-mrowkami.html
a to Twój czarny chrząszcz http://fotoprzyroda.net/galeria/main.php?g2_itemId=4700
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

[quote="JAKUCH"]GRAŻYNKO no to czego szukał na liściach Glorii dei . U Tosi z lupą szukać mszyc nie ma ani jednej ;:oj Byłam zdziwiona, bo u mnie się pokazują czasem całe rodziny ,ale nie mają szans przeżyć .Nie umkną przed moim czujnym okiem :;230

oj tam zaraz czujne oko, jesteś gościnną to co będą przychodzić pojedyńczo, zabierają w gościnę rodzinę hihiihi

u nas dziś gielłda ogrodnicza ale jakoś nie mam "łaknienia" na nia wczoraj upał, burza a dziś już pochmurno ale deszczu jak na lekarstwo.

ale koperkowe mamy udane, pełne, pąki długo trzymały pewnie z nami się droczyły, ale warto było czekać.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Tosiu szukaj tych robali i czym się zywia a ja korzystam z Twojej wiedzy :) U mnie te pluskwiaki siedza o co jakiego ;:124 to znajduję następnego osobnika. Moje zeszłoroczne róże już wszystkie maja kwiatowe paczki :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jadziu-stiletto już w Familokowym się tak namnożyły na siostrzane kępki?Czy duża podzieliłaś?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jadziu, to wygląda na robotę mszyc, nie miałaś ich wcześniej na tej róży?
One już na ledwo powstających liściach żerują a te po rozwinięciu się są potem często zdeformowane.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”