Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Jak mnie to wkurza jak nie mam powiadomień zaczynam szukać a tu wątek tętni życiem. Relacja kolorowa, ciekawa - nigdy nie byłam w Pisarzowicach :wink: Dorotko chciałam zapytać czy w zestawie zdjęć ze ślicznymi krzewuszkami jest żurawka krwista i taki ogromny kwiatostan ma? Poprawię się ;:196
Zaraz zrezygnuję z obserwowania i dam jeszcze raz, bo to czasem pomaga :?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko skoro Ty mówisz,że Twoje piaski maja dość wody to juz faktycznie polało porządnie. Z planami i kasą tak jest - nigdy na wszystko nie starcza przy takich chciejstwach jak nasze choc moja działka już prawie sie nasyciła.
Teraz potrzebuje tylko byliny liściaste aby mi pozakrywały ziemię gdy krzewy pójdą w górę dlatego zbieram bodziszki, żurawki, tiarelki itd ...
Odłóż raz i drugi parę groszy aby zamówić na jesień ze 3 duże kostki i przy jesiennych pracach dasz nap na najbardziej suche miejsce wtedy zobaczysz czy jest efekt oczywiście w następnym sezonie. Moja córka nie miała co ciąć przy krzewach jak posadziła w mieście po remoncie domu - wiesz jakie tam podłoże.
Zdaje się ,że kupowałam jej w 2011 a teraz ma piękne wysycone kolorystycznie krzewy bo piasek i sucho nigdy by nie dały rady wykarmic tak pięknego okazu . Woda i podłoże to podstawa.

Co do ogrodu to masz rację - niektóre pięknie i wyjątkowo szybko kwitną bo taki tez charakter ma ich Pani - wiecznie w pędzie :;230
Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej
piekniutkie kwiatuszki a na krzewuszki choruje głownie na czewona a krwawnik czerwony przecudowny nawet nie wiedzialam ze taki jest myslalam ze tylko zółty isnieje moj kolorek czerwien i róż i to mnie w waszych watkach narkotyzuje :tan
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Dorotko pięknie Ci kwitną kwiatuszki ,ogród tętni życiem ,to jest jednak piękna pora roku .Trzeba zapamiętać te ogrodowe chwile ,żeby było co wspominać ,jak już sezon minie. ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wczoraj u nas była piękna pogoda, więc większość dnia spędziłam wśród kwiatów plewiąc, ileż ja chwaściorów wyrwałam, wiadrami wynosiłam na kompost. Koło 18 przyszła burza, zaczęło się dość niewinnie, ale później z każdą minutą napięcie narastało. Deszcz coraz intensywniej padał, waliło gradem do tego wiatr mocno powiewał. Na szczęście po dzisiejszej lustracji ogrodu nie zrobiły burze ( a grzmiało i lało całą noc) dużych strat.
Z małą poranną przerwą leje dalej, moje piski już mają dość, kałuże stoją, trawnik miękki jak gąbka.

Hanko byłoby dużo ładniej, ale deszcze niszczą płatki kwiatów.
Chyba masz jakąś późniejszą odmianę truskawek, moje to wczesne odmiany. Wczoraj zebrałam łubiankę, muszę szybko truskawki przetwarzać bo zaczynają pleśnieć z nadmiaru wody.
Moja ziemia to klasa VI, piaszczysta drzewa owocowe rosną, bardzo płytko się korzenią na boki. Dużo drzew po zeszłej zimie straciłam, wymarzły. Mam kilka posadzonych jabłonek zakupionych 3 lata temu w Biedronce i te mnie zaskoczyły, przetrwały i nawet dwie z nich mają zawiązki jabłuszek. Jak sadziłam drzewka to wykopywałam głęboki dołek który wypełniałam kompostem.
U mnie deszcz leje nadal, wszystkie wiadra stoją napełnione deszczówką.

Kasiu ja ucieram płatki róży jadalnej, jak to robię:
Suchą różę obrywam, obcinam płatkom białe końce i tak przygotowane daję do makutry ( ostatnio robiłam w malakserze), ucieram pałką dodając cukru i kwasku cytrynowego. Ja to robię "na oko" w trakcie ucierania próbuję i doprawiam ew. cukrem i kwaskiem. Róża zmienia kolor w czasie ucierania, ma bardziej intensywny fiolet. Tak utartą różę wkładam do słoiczków i trzymam w lodówce. Jak mam piec ciasto to dodaję różę do powideł śliwkowych lub dżemu.
Krzewuszki możesz już teraz uciąć i ukorzeniać, obcinam patyczki tak na dł 15-20 cm, patyczki muszą być mniej więcej grubości ołówka. Delikatnie skracam liście i wierzchołek, zanurzam końce w ukorzeniaczu i do ziemi. Podlewam, doniczkę przykrywam workiem foliowym i wypatruję :shock:
Swoje krzewuszki obcinam na wiosnę dość mocno, zauważyłam że wtedy lepiej się rozkrzewiają i mocniej kwitną.

Aniu nie wiem co z nimi stanie się teraz, nadmiar deszczu spowoduje na pewno jakieś choróbska.

Marysiu ja mam podobnie też się denerwuję jak mi coś umknie. Najgorzej mam jak kilka dni nie jestem na forum, zaległości wiele w wątkach gdzie szybko przybywają strony nie jestem w stanie nadrobić wszystkich zaległości. Tak jest jak pogoda dopisuje większość czasu spędzam w ogrodzie, a jak wieczorem siadam do kompa oczy mi się zamykają ze zmęczenia. I dzięki temu mam tyły ;:222
Marysiu tak to jest żurawka krwista. Jej wysoki kwiatostan mnie zaskoczył. Nie wiem czy pamiętasz jak na wiosnę pisałam, że tego roku stosuję nowy nawóz, po jego zastosowaniu tam mi wszystko rośnie w górę.

Krysiu leje dalej i nic nie wskazuje, że przestanie. Na kostki mam cały czas ochotę, na pewno kupię i będę eksperymentowała.
Ja też obecnie zapycham puste miejsca na rabatkach bylinami są mniej problemowe. Chyba już działam na mniejszych zwolnionych obrotach, bo nie wyrabiam.

Marzenko ten krwawnik mam od naszej Krysi, na zdjęciu wygląda jak czerwony ale ma inny odcień, zdjęcie przekłamało. Na wiosnę kupiłam kilka nowych kolorków. Miałam żółty piękny wysoki w zeszłym roku mi zmarzł no to kupiłam nowy, ale dalej go nie mam bo korzonki doszły spleśniałe.
Krwawniki rozrastają się szybko :wit

Ewo wiosna to dla mnie najpiękniejsza pora roku, tak pięknie ubarwiona kolorystycznie, aż chce się żyć pełną parą. Szkoda tylko, że energii i siły coraz mniej. A może te chwasty za szybko rosną ;:306 i przez nie się tak wypalam.

Zdjęcia z niedzieli
dalie karłowe podpędzane w doniczkach
Obrazek Obrazek
lepnicowa łąka
Obrazek
piwonie
Obrazek Obrazek

Obrazek
pięciornik, maki
Obrazek Obrazek
i nie pamiętam nazwy ;:306 chyba tojeść kropkowana
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Dorotko ależ kolorowo u Ciebie jak pięknie kwitną Ci piwonie!!!
A jak tam pogoda ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pamiętam Dorotko i chyba odżałuję na ten nawóz, bo efekty rewelacyjne, ale już w następnym roku, bo w tym i tak się mocno rozcieńczy :lol: Ja już o nim kiedyś czytałam, ale potem poszłam w obornik ;:173
czytam o Twojej przygodzie z krwawnikami mam żółty i chętnie Ci poślę (nie zgnity :lol: ), ale jeszcze mam kilka kolorów kupionych w tym sezonie i zobaczmy co pokażą to może uda się podzielić ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też leje a na dolinach drogi już podtopione i trzeba objeżdżać.
Dobrze, że mieszkam na górce bo inaczej byłoby.... ;:222
O jakim rewelacyjnym nawozie mowa, bo nie doczytałam. :oops:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie wierzba uschła w ciągu jednego sezonu wegetacyjnego. Do dziś nie wiem dlaczego. Oglądałam podglądałam i niczego nie wyśledziłam. U sąsiadki (trzy posesje dalej) też tak było. Moja wierzba miała już ładnych kilka lat. Czy one nie są krótko żyjące? Na następną odeszła mnie ochota.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie z wierzbą "kręconą" było tak samo,uschła w ciągu sezonu wegetacyjnego.
Też nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko dzisiaj dopiero odpowiadam, nawał prac ogrodowych i domowych spowodował brak czasu na forum.
Pogoda na początku tygodnia w kratkę, we wtorek nawałnica z gradem, hosty bardzo podziurawione, ale na szczęście większych szkód grad nie porobił.
Od środy pogoda się poprawiała, dziś upalnie no i jak to na moich piaskach roślinki już są przywiędnięte ( a wydawałoby się, że przez ostatni czas dostały dużą dawkę wody).

Marysiu a ja wolałabym obornik, zawsze co naturalne to lepsze, a nawóz sztuczny to dla mnie chemia. Ja innej możliwości nie mam, musi być sztuczny. Teraz robię gnojówkę z pokrzyw, mam kilka wiader napełnionych, capi śmierdzący zapaszek na pół ogrodu. Muszę skombinować jakąś małą plastikową beczkę z zakrętką, będzie lepiej.
Bardzo chętnie przyjmę żółty krwawnik, już się cieszę, ale na razie czasami nie dziel niech u Ciebie zakwitnie. Tych nowych również nie dziel od razu, poczekaj ze dwa lata niech przybiorą w kępkę. Ja też kilka krwawnikowych nowości zakupiłam, na razie kwitnie jednym kwiatem Paprica, ma ładny czerwony kolorek.

Grażynko rozmawiałyśmy o nawozie Hydrokompleks http://www.floks.pl/nawoz-kompleksowy-y ... id111.html
U mnie już dziś sucho jak diabli, fasola zwiędnięta, a ja nie mam siły iść podlewać.

Wando, Aniu może ja Wam podpowiem na temat wierzby. Moja Hakuro usychała na moich oczach rok temu, żywot skończyła w tydzień, tegoroczna konała dłużej. Bardzo mnie intrygowało dlaczego, więc zaczęłam ciąć pień i cóż się okazało, w miejsce szczepienia wlazły białe gąsienice drążyły korytarze ( obydwie tak załatwiły), po rozmowie ze znajomą ogrodniczką powiedziała, że tak zdarza się często. My tego nie zauważamy bo niby na zewnątrz wszystko jest ok, a cały proces zasychania idzie w środku.
Jeżeli chodzi o wierzby o pokręconych gałązkach to te kilkakrotnie opryskuję preparatem na mszyce, jak na razie ich nic nie zaatakowało.

Mam tyle zdjęć porobionych, więc czas na prezentację, mam nadzieję że nie zanudzę
nie wiem czy moje ogórki urosną, bo Misia zrobiła sobie legowisko na włókninie
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,jakoś mi się zgubiłaś,ale już nadrobiłam,piękne masz roślinki, a iryski od ciebie ładnie sobie rosną ;:196 ale najbardziej zachwycam się piwoniami
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ładna kolekcja kalijek. ;:333
Kicia chyba pilnuje czy dobrze rosną te ogórki, no wiedzą gdzie się wyłożyć, żeby zwrócić na siebie uwagę.
Moje też lubią wylegiwać poletka pośród kwiatków a zwłaszcza po podlaniu jak jest upalnie.
Takie z nich spryciuchy, wiedzą jak się ochłodzić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto cieszę się że w ilości tylu ogrodów mnie odnalazłaś. Iryski dostały przykazanie- mają rosnąć :!: :!: na pewno z nich będziesz zadowolona, tylko trzeba trochę cierpliwości, za dwa lata będzie duża kępka.
Piwonie już praktycznie przekwitły, ja też bardzo je lubię, chodzę wącham, zastanawiam się która najładniej pachnie, no i nie mogę się zdecydować na tę naj....

Grażynko czyżbyś nie poznała, część kalijek jest od Ciebie, widzisz jak dbam.
Ta kicia to prawdziwa artystka, ma dopiero rok, ale wie co chce, rządzi całym domem, nie tylko nami, ale również resztą zwierzyńca.
Druga cały dzień idzie na łąkę sąsiada i tam wśród roślin miododajnych leży ( sąsiad sieje te roślinki dla pszczółek, ma ule).

Upał od rana bardzo doskwierał, a zapowiadają jeszcze większy. Zaczęło mi się bieganie z konewkami, podlewam, podlewam z marnym efektem, bo to tylko na chwilkę pomaga. Roślinki zwiędnięte, a jeszcze w zeszłym tygodniu narzekałam na zbyt dużą ilość deszczu.
Dziś będzie różanie, zaczynają i u mnie rozkwitać

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No proszę ile rózyczek też nasadziłaś.
A o ile pamietam to byłas dość zniechęcona po zimie zeszłego roku.
Kalie ode mnie... ;:oj ......no cudnie Ci rosną. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”