Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Zaczęły się jesienne kwitnienia. Niezmordowana w nich jest Colmanara Wildcat 'Bobcat', która już kwitnie u mnie drugi raz (jak poprawi się pogoda to zrobię zdjęcie rozkwitniętych kwiatów). Całe lato spędziłą wraz z innymi w cieniu na balkonie. Choć teraz troszkę mnie zmartwiła kwitnieniem gdyż pąki rozwinęły się na końcu pędy a wcześniej ma pełno lekko nabrzmiałych oczek okrytych łuskami i nie wiem czy planuje się rozgałęzić czy raczej już zasuszyła pąki :?: W sumie spotkałam się z tym po raz pierwszy.
Tak wyglądała końcówka pędu tydzień temu Obrazek

Nieprzerwanie kwitnie Phal. MiniMark Obrazek Niestety zdjęcie takie sobie bo i kosz, w którym rośnie się kiwał i mnie ręce drżały ze względu na wysokość trzymania a wyciągać do zdjęcia już nie chciałam, z lenistwa :oops:

Niestety straciłam (chyba) pęd na Bulb. Wilbur Chang. Tak wyglądał kiedyśObrazek
Powodem było niepotrzebne podlanie rośliny i jednoczesne przeniesienie jej do cieplejszego mejsca. Teraz już wiem,że powinnam na początku tylko zmienić miejsce na ciut cieplejsze a dopiero potem lekko spryskać podłoże. No coż... człek się uczy na błędach :( Na szczęście rośnie nowy przyrost więc może w końcu doczekam kwiatów. Pozostawiłam go już jednak w cieplejszym miejscu bo tam gdzie stał obecnie temperatura waha się w granicach 8-10*C w dzień a w nocy jest o kilka stopni chłodniej więc w/g tego co wyczytałam w necie (Temperatura: cały rok 20-25 ° C, nocy 18 ° C nawet mniej. Aby doprowadzić do kwitnienia trzymać zimą chłodzie przez 4 tygodnie) już za zimno dla tej krzyżówki. A może jednak mógł tam pozostać :?:

Mam jeszcze kilka spostrzeżeń odnośnie innych gatunków ale to opiszę wtedy, gdy zrobię zdjęcia by była pełna dokumentacja.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny MM:)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Patrycjo :D Lubię Phal. MM za jego cudne kropeczki na płatkach.

Wczoraj było słoneczko więc zrobiłam zdjęcia Colmanarze Wildcat 'Bobcat'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widzę,że nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć na wcześniej zadane przeze mnie pytanie dot. Colmanary :(

Jeśli chodzi o Bulb. Wilbur Chang to już znalazłam odpowiedź na pytanie dlaczego pęd kwiatowy został zalany. Po zakupie nie sprawdziłam go w jakim siedzi podłożu; okazało się,że było to samo spagnum więc woda+chłód a potem ciepło spowodowały,że pęd zgnił. Już go przesadziłam do odpowiedniej mieszanki więc mam nadzieję,że następnego kwitnienia nie stracę :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Małgosiu,
Nie wiem czy o to pytasz ?- znalazłam taką Twoją wątpliwość :P
Merghen pisze:Choć teraz troszkę mnie zmartwiła kwitnieniem gdyż pąki rozwinęły się na końcu pędy a wcześniej ma pełno lekko nabrzmiałych oczek okrytych łuskami i nie wiem czy planuje się rozgałęzić czy raczej już zasuszyła pąki W sumie spotkałam się z tym po raz pierwszy.
Jeżeli chodzi o taki styl kwitnienia, to prawie wszystkie cambrie z "Oncidium Intergeneric Alliance" z racji rodowodu - bo oncidiowate maja taką cechę.
Prawie wszystkie ...bo wśród nich są i takie nie rozgałęziające się .

Często pęd się rozgałęzia na drobniejsze, a kwitnienie jest ...jakby odwrotne.Pierwsze rozwinięte kwiaty, są na czubku..
Reszta w wyraźnych oczkach czeka...i ruszy w swoim czasie...i zakwitnie.Jak nie ulegną zasuszeniu.Dość długo to trwa.

Myślę,że chodziło o to pytanie.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Jovanko, o to właśnie mi chodziło i bardzo, bardzi Ci dziękuję ;:196 Jak ostatnim razem zakwitała Colmanara byłam w rozjazdach i chyba przegapiłam to kwitnienie 'od końca' ale pączki nie są pozasuszane tylko jakby uśpione, może tych kilka na samym dole pędu już się zasuszyło ale pozostałe - teraz już wiem - czekają na rozkwitnięcie. I ja też poczekam nawet jeśli miałoby to długo trwać :D
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Gosiu ładnie Ci zakwitła ta Colmanara. Taki ognisty kolor jak mi się podoba.
Rok temu miałam też Colmanarę, trochę inne wybarwienie, ale też rozwijała najpierw środkowe pąki potem ostatnie, a na końcu te, które wydawałoby się, że powinny być pierwsze. Nie pamiętam czy się rozgałęziała, bo potem zmieniła właściciela.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, Tobie też bardzo dziękuję za napisanie o swoich doświadczeniach. Coraz bardziej zdaję sobie sprawę z tego,że im więcej widzę tym mniej wiem i,że przede mną jeszcze wiele nieodkrytych pięknych zjawisk. I podobnych przeżyć życzę wszystkim kochającym i orchidee i cała resztę świata fauny i flory. ;:91

PS. Jedynie jej zapach jest taki sobie ale za kolorki to jedno jej wybaczam. I tak sobie myślę,że może dobrze,że Bulbophyllum starciło pęd. Duet dwóch roślin pachnących 'inaczej' chyba by wygonił z domu wszystkich mieszkańców :wink:
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Gosiu,kolor faktycznie niesamowity.Szkoda tylko,że jak piszesz,zapach trochę niespecjalny ;:109
No ale...coś za coś,niestety. ;:113
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, Henryku coś za coś choć ten zapach nie jet jakoś specjalnie drażniący - trzeba bliżej nos wsadzić, chyba,że słoneczko bardziej by przygrzało to jest wyczuwaly ale jego ostatnio jego tyle co na lekarstwo :( Najważniejsze,że jest chętna do kwitnienia co mniej więcej 8 m-cy, tym bardziej,że już rośnie następna pseudobulwa.

Ale dubel zapachowy z Bulbophyllum już mógły wygonić z pokoju :wink:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już prawie tydzień jak się rozkoszuję cudownym zapchem Oncidium Mieke von Holm. Zakwitło niespodzieanie na młodej pseudobuwie i okazało się,że będą jeszcze dwa pędziki :D Obrazek

Obrazek...Obrazek

Pozdrawiam :wit
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Małgosiu gratuluję kwitnienia. ;:138
Ciekawie wyglądają te małe kwiatki w całym gąszczu liści. Na pewno będzie ładny widok jak się wszystkie rozwiną ;:108
Awatar użytkownika
Lola-san
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2011, o 23:17

Post »

Piękna kolekcja Małgosiu! Niezwykle bogata! Gratuluję z całego serca i życzę powodzenia w uprawie!
PS - Twoja Masdevallia szczególnie przypadła mi do gustu! ;:227
Pozdrawiam, Lola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Colmanary to po cichutku zazdroszczę. :oops:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu kwiatów w tym gąszczu liści prawie nie widać ( trochę mnie zastanawia fakt krótkich pędów) ale za to zapach od razu czuć jak sloneczko przyświeci.

Lolu Masdevallia teraz wygląda całkiem inaczej bo ją podzieliłam. Zrobiłam też mały eksperyment. Przy podziale pozostały mi dwie małe pseudobulwy, jedna z korzonkiem a druga bez. Obie wsadziłam do maleńkich doniczek z wilgotnym spagnum. Potem umieściłam je w słoju wraz z wilgotnymi kulkami z glinki i przyłożyłam zakrętką. Całość postawiłam na chłodnym parapecie w kąciku.
Obrazek Słój niezbyt czysty :oops: ale myślę,że to wybaczycie :wink:
A teraz pokażę efekty:
Ta z korzonkiem - oddzielona pod koniec października 2011r.
Obrazek

I bez korzonka - oddzielona na początku października 2011r.
Obrazek tutaj jeszcze nic nie widać ale z ciekawości kiedyś, przy lekkim nawilżaniu podłoża, rozgrzebałam troszeczkę i wiem,że rośnie maleńka pseudobulwa. To pokazuje ogromną wolę życia storczyków. Wygląda też na to,że będę miała dodatkowe dwie małe sadzonki :D

Teraz zrobiłam podobny eksperyment z:
- pseudobulwą dendrobium phalaenopsis - ma jakiś jeden marny korzonek; bratowa znalazła odłamaną pseudobulwę w Dendrobium phal. wyprzedażowym a ponieważ kupiła kilka to nie wiadomo z którego został odłamany i jaki będzie kolor
- pseudobulwą Beallary - miałam sadzonkę z mojego okazu ale przelałam i dwie pseudobulwy zaczęły podgniwać więc musiałam ciąć. Została jedna ale bez korzonków więc daję jej małe szanse ale podobnie było z Masedevallią więc walczę...

Grażynko jak się tylko rozrośnie to będzie można coś pomyśleć o podziale :D Choć na razie przyrasta jedna pseudobulwa na 9 m-cy więc to troszkę jeszcze potrwa...
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Jakie ogniste barwy kwiatów zaprezentowałaś wcześniej. Piękne :)
Zazdroszczę zapachów, u mnie jedynie Miltoniopsis należy do zapachowych ;)

A te maluszki w spagnum pokazują, że rośliny to twardziele i chcą żyć za wszelką cenę. Wystarczy dać im dobre warunki i serce, a one wypuszczą korzenie, liście, kwiaty i będą nas cieszyć jeszcze długie lata.

Zaprezentuj proszę to dendrobium o którym pisałaś u mnie w wątku.

Pozdrawiam cieplutko
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”