Liliowce -Hemerocallis cz.8

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Liliowce

Post »

Ketmia pisze:Witajcie :). Dziś przesadziłam moje liliowce i teraz pytanie może trochę po fakcie :roll: .
Czy po przesadzeniu należy obciąć liście? I tak zwisają w nieładzie lub kładą się na ziemi....
Pyt. nr 2 :). Podczas wykopywania zostało mi luzem trochę pomarańczowych kłącz grubości ok. 0.5 cm.
Czy będą z tego nowe sadzonki? Chciałabym je komuś dać, ale nie chcę tego kogoś rozczarować.
I teraz pyt. na 3. Jeśli owe kłącza nadają się do posadzenia to ile mogą one czekać na nowe miejsce w ziemi?
Moja przyjaciółka jest obecnie w szpitalu, widzieć ją będę za 2 tygodnie. Czy do tego czasu wytrzymają, a jeśli tak to jak je najlepiej przechować?
Witam!

Wszystkie rośliny które dzieliłaś teraz obsyp na zimę torfem lub ziemią jak róże a na wierzch możesz posypać liśćmi.Jest dość póżno i muszą się ukorzenić, a jak ziemia zamarznie to nic z tego. Wszystkie rośliny ,które przesadzasz zawsze obcinaj na wysokości 10-15cm, ponieważ jest zachwiana równowaga pomiędzy górą a korzeniami.

Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki, a kiedy rozgarnąć kopczyk? Gdy kwitną forsycje?
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8

Post »

Też takiego szukam ale jeszcze nie udało mi się go znależć.
Grażyna.
kogro-linki
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam!
Jak zrobi się ciepło,forsycje są sygnałem, że już wiosna.
Pozdrawiam
Grażyna
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Z tego, co wiem, a wiem dość niewiele, jest spora grupa liliowców określanych jako białawe. A ten czysto biały hm... jeżeli jeszcze go nie ma, to na pewno wkrótce się pojawi. Ja także chętnie go kupię. Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

[quote="klio"] A ten czysto biały hm... jeżeli jeszcze go nie ma, to na pewno wkrótce się pojawi. quote]

To może coś takiego?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To już coś.... :roll:
Chociaż to jeszcze nie całkiem biały.
Grażynko a możesz coś więcej o nim napisać - wielkość kwiatu, wysokość, ilość paków na łodydze.
Ja mam wprawdzie niby dwa - Gentle Shepard i Helle Berlinerin - ale do białości bardzo im daleko.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Arctic Snow jest biały. A przynajmniej najbardziej biały :wink:
Penelopa pisze:Jak fajnie przy takiej deszczowej pogodzie zawiescić oko na liliowcach :heja

przypomnę się z pytaniem :oops: , czy ktoś rozpoznaje to maleństwo ( pierwszy rok, ledwo nad ziemię wyszło a zakwitło) :

Obrazek
Nie będzie to Summer Wine?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A nie jest to przypadkiem Eenie Fanfare - http://www.bloomingbulb.com/p-48627-day ... nfare.aspx

Czy ktoś może ma białego Early Snow lub White Perfection i może coś o nim powiedzieć ?
Grażyna.
kogro-linki
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

kogra pisze:To już coś.... :roll:
Chociaż to jeszcze nie całkiem biały.
Grażynko a możesz coś więcej o nim napisać - wielkość kwiatu, wysokość, ilość paków na łodydze.
Ja mam wprawdzie niby dwa - Gentle Shepard i Helle Berlinerin - ale do białości bardzo im daleko.
Witam!

Śnieżna biały to Ice Carnival, ale ma mały kwiat. Moja siewka Arctic Snow jest kremowo-biała, pod koniec dnia prawie biała.
Muszę ją zarejestrować, bo jest bardzo piękna.
Pozdrawiam
Ismena
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo ładny, chociaż nie biały.
Na pewno wart zarejestrowania. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mirek_z
100p
100p
Od: 26 lis 2007, o 09:51
Kontakt:

Post »

Penelopa pisze:Jak fajnie przy takiej deszczowej pogodzie zawiescić oko na liliowcach :heja
przypomnę się z pytaniem :oops: , czy ktoś rozpoznaje to maleństwo ( pierwszy rok, ledwo nad ziemię wyszło a zakwitło) :
Prairie Belle
http://db.tinkersgardens.com/?script=3.1
mz
Gardening isn't a hobby, it is an obsession and a lifestyle.
My tent is my second home.
Nasz ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Post »

Dawno nie byłam na forum, a tu taka miła niespodzianka czeka - 3 propozycje z identyfikacją mojego maleństwa ;:138 Dzięki !!

Eenie Fanfare - wydaje mi się, że na żywo jest trochę jasniejszy niż te, które znalazłam na necie. Chociaz to jego pierwszy rok, może będzie potem ciemniejszy, albo kwestia słońca ;:224

Summer Wine - już chciałam napisać, ze wrzuciłam w wujka google i znalazłam identyczny jak mój, po czym zauważyłam, ze google wyrzuciło moją fotę i link z tego tematu pod hasłem Summer Wine :;230 Nie wiem, czy nie jest najbardziej podobny do tego mojego

Prairie Belle - Wydaje mi się "za zbyt egzotyczny" jak na jakość sprzedawcy, od którego kupowałam :;230 Mam obawy, że większość tego, co od niego zakwitła, a nie uwieczniłam aparatem, okaże się Stellą w przyszłym roku :;230 Chociaż fajnie byłoby mieć Prairie Belle :D

powiem Wam, ze ogladam foty i sama nie wiem, który to moze być - bo nawet jak oglądam 4 foty tego samego liliowca, to mam wrażenie, że to 4 różne liliowce :;230 Co aparat to inaczej, a do tego pewnie kwestia słońca itp.

Czy wszystkie liliowce okrywacie korą? Czy np. tylko nowe ? W zeszłym roku nie okryłam żadnego, odpukać, wszystkie mi przetrwały, ale na tegorocznych zakupach bardzo mi zależy i nie wiem, czy nie pookrywać ich tak wszelki wypadek ;:224
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Ismeno bardzo piękna jest ta biaława siewka. Koniecznie ją zarejestruj i zamieszczaj jak najwięcej zdjęć Twoich perełek, to taki balsam na jesienne i zimowe dni, które nas czekają. Pozdrowienia Klio.
Pozdrawiam. Krystyna.
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam!

Na zimę młode roślinki dobrze jest przykryć torfem, korą itp. Starsze dadzą sobie radę pod warstwą liści( nie należy zbyt krótko obcinać). Ja mam dużo pracy teraz, żeby dobrze wszystko zabezpieczyć i całą zimę w niepewności.
Pozdrawiam
Ismena

Moja siewka, która się zmieniła i takich miałam kilka. Trzeba cierpliwie obserwować liliowce i mieć nadzieję, że to jest ten , który kupiliśmy.
Obrazek Obrazek

Nowy typ liliowca z "zębami rekina"

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”