Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Aniu ładnie pokazałaś duży fragment ogrodu. ;:138 Już wiem gdzie mieści się hostowisko. Tulipany przekwitną, hosty będą zdobić. ;:215 Kompozycja śliczna, ale chyba hosta sama obejmie gliniak w posiadanie. ;:218
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Ana, rabata hostowa zapowiada się niebiańsko ;:170 Warto się napracować, żeby potem mieć satysfakcję (i to jaką!)
Co ja też widzę??? Masz Cream Upstar? Nieeeeeeee..... to mój wymarzeniec ;:167 Zazdroszczę i tyle :wink: A gdzieś Ty go w ogóle chowała? Na poprzednich zdjęciach go nie było.... Podpucha? :;230 Przyznaj się zaraz :evil:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie. :wit
Brrrr ależ dzisiaj zimno. ;:133 Nie powstrzymało mnie to jednak przed wypadem po południu na działkę. ;:183 Zrobiłam obchód. Przesadziłam jeszcze jedną hostę na moje mini hostowisko i dosadziłam też w to miejsce, dziś zakupionego Barwinka variegata i zwiewaliśmy do domu, by dzieciarnia nie zmarzła.

Elwi mam Cream Upstar. ;:108 Kupiłam go w Biedrze, w zwykłych cebulkach, nie tych Premium co to są ponoć "lepsiejsze". Nie było go na poprzednich zdjęciach, bo w sumie rozkwitł ze 4 dni temu. Niestety dostał jesienią bardzo niefortunną miejscówkę, w kępie z czerwieńcami i żółcicielami. I niestety omijam je szerokim łukiem. Zaznaczę sobie je sznureczkiem i przesadzę w inne miejsce. ;:333

Soniu niezapominajki i bratki w garze z hostą, jak wiadomo tymczasowo. Oba krzaczki już niedługo nie będą reprezentatywne, to i funkia pozostanie jedynym lokatorem gara. Ups! Sorki, jeszcze siedzi tam przecież Tojeść rozesłana. Myślę, że te dwie się nie pogryzą. :lol:

Moniś jak patrzę na inne zaprzyjaźnione ogrody z FO to śmiem twierdzić, że mój zdecydowanie uporządkowany nie jest. Powoli jednak dojrzewam do tego. I zaczynam tworzyć (i zmieniać już istniejące) rabaty na takie z ładem i składem, z powtarzalnymi elementami. Choć muszę przyznać, że sprawia mi to prawie że fizyczny ból... ta świadomość, że na moich "małych hektarach" nie można jednak mieć wszystkiego... ;:145

Aniu -anym zdecydowanie podoba mi się taki klimat w moim ogrodzie -gliniane garnki i stare, drewniane koła. Muszę jednak być ostrożna, by nie przedobrzyć i nie zagracić. :wink:

Moniś wyobraź sobie, że mam chyba najmniej sentymentu do tychże właśnie tulipanów (bo jak wiadomo czerwone są poza wszelaką konkurencją). Wręcz boli mnie patrzenie na nie w kępie. Za to Super Parrot do portrecików są idealne. ;:333

Iwek pod hostami nie mam agro ale w tym pasie za nimi, międzu choinkami a tujami już tak. Docelowo rosnąć tam będą: świecznica, wielgachna hosta Blue Umbrellas i może jeszcze ze dwie mniej gigantyczne funkie.

Marlenko dziękuję. ;:196 Hosty mam już u siebie drugi i trzeci rok, mimo to nadal nie są jakoś mega rozrośnięte. Niestety wszystkie były u mnie minimum raz przesadzane. Teraz był drugi raz. Wreszcie jednak osiadły na swoim docelowym, stałym już miejscu. Mam nadzieję, że teraz się zadomowią i będzie już im tylko lepiej. ;:215
A ja trzymam kciuki za Twoje róże. ;:168

Aniu -Annes77 hosty mam już od dwóch i trzech lat. Wszystkie od jednego Pana z ryneczku. Na temat wirusa nawet nie chcę teraz nic słyszeć. ;:185 W tygodniu dołączy do mnie kolejna, dużych rozmiarów, hosta Blue Umbrellas z BR. :tan
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Hosta z tojeścią w garze to dobry duet,mam tak drugi rok
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu dziękuję za utwierdzenie w słuszności garowych nasadzeń. ;:196 ;:215
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

No, dobra... ;:224 Tak się zaaferowałam Cream Upstar, że zapomniałam Ci odpisać w temacie wykopywania tulipanów. Tulipany z grupy Parrot (papuzie), Darwina i Fosteriana rosną jak botaniczne, można ich nie wykopywać kilka lat - u mnie rosną od trzech lat w tym samym miejscu i kwitną cudnie. Jednak w przypadku pojedynczych oraz piwoniowych odmian konieczne jest wykopywanie co najmniej raz na 2 lata. Sprawa ma się tak: cebula tulipana jest jednorazowa tzn. zakwitnie i obumiera. Na szczęście zanim to się stanie wytworzy swoje klony (od 2 do 5). Klony tworzą się poniżej cebuli macierzystej, stąd co roku cebule znajdują się głębiej, aż w końcu nie zakwitną w ogóle. Druga rzecz - żeby wytworzyły się kwiaty cebula musi dobrze przeschnąć. Jest ryzyko, że bez wykopywania i przy deszczowym lecie nie wytworzą się pąki kwiatowe.
Tyle wiedzy książkowej... A zysk jest taki, że przy sumiennym wykopywaniu i zbieraniu nawet małych cebulek, łatwo powiększyć swoją kolekcję - za free :heja
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Czyli jak cebule są posadzone w koszykach, to większe prawdopodobieństwo, że nie "pouciekają". Ja tak powkładałam i u mnie w tym roku ładnie kwitły pojedyncze niewykopane i ich cebulki przybyszowe. Staram się też je podkarmiać, żeby cebule "pojadły" nawet jak już nie ma kwiatka, tylko liście.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, zachwycam się twoimi tulipanami i tym, że znasz ich nazwy ;:108 U mnie kiepsko z nazewnictwem :oops: idąc za waszymi radami wykopie w tym roku tutlipki, tylko jak potem poznać, które z jakimi, skoro większość już przekwitło, a ja miałam totalny miszmasz i jedyne co pilnowałam przy sadzeniu to wielkość roślin i sadzenie terminem kwitnienia... Z jednej strony szkoda tego nie posadzić, a z drugiej strony jak już wykopię to może warto wsadzać coś nowego kolorystycznie.. decyzje, decyzje :;230
Kurcze, ale mi się podobają twoje rabaty.. Nie masz czasem na zbyciu kilkunastu kamorków ;:224 :lol: genialnie wyglądają na obrzeżach ;:oj
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Anuś, dziękuję za kciuki ;:196 Zobaczymy, jak to z nimi będzie ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, czołem, kluski z rosołem! :wit
Kolejny dzień działkowania za mną.
:heja

Marlenko ;:196

Sabinko przyjedź na kawę... mam kilka kamorków na zbyciu... ;:108
Ja bardzo się boję, że przy wykopywaniu tulipanów coś pomieszam i potem wyjdzie miszmasz a nie zamierzony efekt... :oops:

Zuźka ja w tym roku idę właśnie Twoim tropem. ;:215 Mam tulipany posadzone w doniczkach i wierzę, że ;:215 nie pouciekały. Wykopię tylko te com zmuszona przesadzić. :wink:

Elwi dziękuję za wyjaśnienie. Niestety nie planuję wykopywać w tym roku tulipanów. Ino te co muszę przesadzić. Gorąco wierzę, że jednak najdzie mnie taki dzień, gdy mój leń zejdzie głęboko wewnątrz mnie a ja jednak wykopie wszystkie. :uszy
Specjalnie dla Ciebie: Creme Upstar:

Obrazek

No to polecimy jeszcze dalej tulipankowo, bo to ich ostatnie dni... ;:145

Elegant Lady i Claudia:

Obrazek

"Quenn'y" i "Flamingi":

Obrazek

Ktoś wie jak nazywa się ta trawka? Ok 30cm wysokości, zgrabna poducha. Kwitnie własnie teraz.

Obrazek

A ktoś zna nazwę tej trawki? Też niewysoka. Liście bardzo sztywne:

Obrazek

Obrazek

A jakieś pomysły co to?

Obrazek

Zamęczę Was. Przepraszam. Jednak może ktoś rozpozna jeszcze te liście. Co z tego wyrośnie?

Obrazek

Hah! Magnolia. W zeszłym roku miała u mnie swą pierwszą wiosnę. Zakwitła jednym kwiatem. Teraz miała dwa. :evil: Dostała więc kopa w krzaki. jaki skutek? Odkryłam dziś kolejnych pięć kwiatów. :twisted:

Obrazek

Orlik:

Obrazek

Lawendy:

Obrazek

Bratkowe samosiejki:

Obrazek

Ta lilia nawet nie myśli o depilacji. ;:306

Obrazek

Będzie piwoniowy szał ciał. :tan

Obrazek
Maczek:

Obrazek

Czosnek Gladiator zaczyna spektakl:

Obrazek

A już myślałam, że pozbyłam się tego dziada. :evil:

Obrazek

I na koniec najciekawsze, tzn najbardziej atrakcyjne dla mnie :wink: !!!

Mrs. Cholmondeley. Najbardziej wyczekiwane wiosenne nasadzenie. Wygląda na to, że zakwitnie jako pierwszy. Chyba nie chce mnie rozczarować. ;:215

Obrazek

Obrazek

I oto wiosną posadzona Eden Rose. To przez nią zaczęła się moja różana przygoda. To ona ściągnęła do mojego ogródka, dla swojego towarzystwa resztę róż:

Obrazek

:heja :heja :heja

Ogólniak i wreszcie moja na nim kolorystyka:

Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawy ten orlik.
Te ostatnie podłużne liście to może być nawłoć.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawłoć..?! Eeeeee nie Kasiu proszę... :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Aniu, pięknie kolorowo u Ciebie, istne tulipankowe szaleństwo, i te zestawienia ich ekstra, szczególnie podoba mi się Elegant Lady i Claudia, Creme Upstar mnie zuroczył, zapowiada się też piwoniowy spektakl, jeśli chodzi o trawki to nie pomogę, patrzę natomiast na te ostatnie liście i mam dwa typy choć mogę się mylić, jeśli są sztywne to mogą być floksy, a jeśli wiotkie to zwykłe zielsko, którego się nagminnie pozbywam, ale poczekaj na opinie innych.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilona te liście są giętkie. ;:222
Chyba wyrwę, bo nie chcę by się rozpanoszyło to coś, bo liście rzeczywiście ma nawłociowe. ;:222
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze możesz poczekać i potem wyrwać. Ja też pozostawiałam jakieś liście, które wyglądają na dziewanny. A nawłoć wygląda całkiem fajnie - u mojej babci była jedna kępka przy bramie i wcale się nie rozłaziła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”