Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Piękne te siewki Uncariny. Chyba na wiosnę przyjadę je pooglądać :D
Jestem też pod wrażeniem siewów aloesów.... kiedyś bawiłem się w ich sianie ....
niby z kiełkowaniem i wzrostem nie było problemów ale schodki zaczęły się po kilku latach....
porosły takie wielgachne i nawet koty obchodziły je z daleka :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani - bardzo, bardzo serdecznie dziękuję Wam za wizyty ;:180
brombiel pisze:Bardzo ładne liście mają... a opowieść mówi nam... nie rezygnuj, walcz do końca
Agnieszko - ja przynajmniej nie mam takiego zamiaru :D Zawsze "walczę" o roślinkę, bo wyrzucić zawsze zdążę, to i tak ostateczność. I tu się przydało, i mam nadzieję, że i dla Was to może być przydatne.
Arkadius121 pisze: Nic tylko pogratulować takich sukcesów hodowlanych,taki widok cieszy oko i to jak-Lomatophyllum citreum-naprawdę duże osiągnięcie
Arku - bardzo dziękuję, szalenie miło się czyta takie słowa... Ja je po prostu bardzo, bardzo lubie i niektóre z wzajemnością najwyraźniej.
Uncariny to moje wyjątkowe oczko w głowie, w zamierzeniu - podobnie jak Marek (czarny) zamierzam mieć po pięć roślinek z każdego gatunku. Jeśli się uchowają wszystkie U. perrieri, to ten "komplet" już jest. Reszta czeka na kolejne wysiewy :D
Akwelan_2009 pisze:Na moim parapecie również cisza, względny spokój, chociaż taka nietypowa pogoda z wysoką jak na tą porę roku temperaturą, całkowity brak słońca, przysparza mi wiele kłopotu w opiece na roślinami - podlać (?) niedobrze, nie podlać (?) - drugie niedobrze.
Mieczysławie - jak najbardziej się zgadzam, i oczywiscie dziękuję za zapewnienie, że jednak ktoś tu zagląda, jesteście jak zawsze kochani. ja musiałm podlać kalanchoe, tak z lekka, i jeden człon, ukorzeniony po podcięciu, niestety zaczął gnić. Reszta rośliny na razie się trzyma, ale to jest własnie dowód na to, że i podlanie, choć symboliczne, też o tej porze może zaszkodzić...
Akwelan_2009 pisze:faktycznie liście piękna, jak roślina urośnie do "normalnych" rozmiarów, będziesz miała gdzie się schronić, przed piekącymi promieniami słonecznymi ;:306 i "odpoczniesz" pod naturalnym parasolem przeciwsłonecznym :wink: .

Oj, byłabym szczęśliwa, ale niestety - gunnera brazylijska to to nie jest ;:306 Ale jest śliczna i bardzo fajnie rozkłada te swoje liście, tak czy owak jest z niej pociecha.
bool pisze: Takie ciekawostki bardzo przydatne, chętnie przeczytam każdą.
Dodatkowe informacje na temat Uncarina się przydadzą, tym bardziej, że już niebawem mam zamiar siać. Uncarina perrieri liście ma fantastyczne!
Artur, witaj, dziękuję bardzo - bo już myślałam, że zapomniałeś i o forum, i o tym, by zasiać... ;:306 Niemniej bardzo trzymam kciuki i relacjonuj, jak wysiejesz!
kubasia pisze:Jestem pod wrażeniem Uncariny perrieri, nie wiedziałam, że ma tak ładne liście. Będę musiała poszukać jej w tym roku, bo chyba załapałam kolejne chciejstwo. :lol:
Kasiu - jak nie znajdziesz, to pierwsze człony nadające się do ukorzenienia którejś mojej będą dla Ciebie ;:108
Marek L pisze:Piękne te siewki Uncariny. Chyba na wiosnę przyjadę je pooglądać :D
Marku! Obiecanki - cacanki ;:306 Już w zeszłym roku obiecałeś, a ja grzeję tę wodę na kawę cały czas... ;:306
Marek L pisze:Jestem też pod wrażeniem siewów aloesów.... kiedyś bawiłem się w ich sianie ....
niby z kiełkowaniem i wzrostem nie było problemów ale schodki zaczęły się po kilku latach....
porosły takie wielgachne i nawet koty obchodziły je z daleka :D
Moje jeszcze nie sięgają do mnożarki :D choż w zeszłym roku jeden wlazł do mnożarki i musieliśmy ją przerobić. W tym roku odpukać nie wymyślił nic ekstra, ale frajlejki poprzewracał, na szczęście bez strat jako takich, nie licząc pomieszania nazwówek. Jak ja bym chciała, by obchodziły moje rośliny z daleka... :wink:
Ale na serio - zapraszam bardzo, bardzo serdecznie. Wreszcie ;:306

A teraz cóż - po raz pierwszy robię coś takiego i mam nadzieję, że technicznie będzie działać bez zarzutu. W końcówce stycznia, gdy zaczynają się już pierwsze kombinacje z nowym wyposażeniem balkonu na wiosenne werandowanie, troszkę wspomnień lata. Niniejszą galeryjką zamykam zeszłoroczny sezon (bo ostatnia zimą zakwitła jedna eszewerka) z nadzieją na kolejne kwitnienia, już w nowym sezonie. Wam wszystkim życzę miłego oglądania, powino zdjęcie się powiększyć po kliknięciu, każde jest nazwane.
Miłych wspomnień lata i raz jeszcze dziękuję za wizyty!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aaaaaaaleś napokazywała!! aż się stad wyłazić nie chce ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Piękne wspomnienia, oby ten sezon również obfitował w dorodne kwiaty, na ;:215 "wypasionych" roślinach.
/... / ja musiałm podlać kalanchoe, tak z lekka, i jeden człon, ukorzeniony po podcięciu, niestety zaczął gnić.
- to są właśnie najczarniejsze i trudne do przewidzenia scenariusze, nie tylko tej zimy, chociaż ta jest wyjątkowo "uciążliwa i nieobliczalna" w opiece nad roślinami wegetującymi na parapetach :(. Z podobnym scenariuszem i ja się borykam, ale o tym napiszę w moim wątku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Cóż za mnogość i różnorodność pięknych kwiatów! ;:oj

Dopiero jak pokazałaś je obok siebie widać ile ich było i jakich! ;:173

Wydaje się, że różnorodna kolekcja ma też swoje niezaprzeczalne zalety... Czemu niektórzy nie przytakują. Mnie się tutaj bardzo podoba! ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

onectica pisze: aż się stad wyłazić nie chce ;:173
I nikt Ci nie każe, wręcz przeciwnie, Lucynko :;230 Zapraszam nieco częściej ;:7
Mieczysławie - czekam i na Twoje opisy, mieć tylko nadzieję wypada, że wraz z upływem lat będzie tylko lepiej i coraz mniej strat ;:108
Henryku - dziękuję! Szczerze mówiąc, sama się nieco zdziwiłam, bo przecież większość to albo maluchy, albo roślinki niekoniecznie chętne do kwitnienia. A tu tak się jakoś zebrało ich, w porównaniu na przykład z Twoimi to i tak pestka, ale cieszył mnie bardzo każdy kwiatek, zwłaszcza ukochanych madagaskarczyków. A różnorodność kolekcji... - to chyba też urozmaicenie charakteru, w moim przypadku typowe dla Bliźniaków :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękny pokaz kwiatów, miłe wspomnienia w ładnej oprawie ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszo - nie w takiej, jakiej bym chciała, nie wszystkie zdjęcia są najlepszej jakości, ale i wzrok już nie ten, a ciągle nie mogę się przyzwyczaić, by zdjęcia robić z okularami na nosie - wolę zwalać winę na aparat ;:306 Ale dziękuję bardzo cieplutko i na nowy sezon życzę i Tobie wielu pięknych kwitnień, zwłaszcza na epi ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: I nikt Ci nie każe, wręcz przeciwnie, Lucynko :;230 Zapraszam nieco częściej ;:7
Jestem, jestem - wprawdzie cichaczem, ale za to dzień w dzień i na bieżąco, nie myśl sobie, że zostajesz bez nadzoru :wink:
I zapowiadam, że lada moment przetrzepię Twój watek w poszukiwaniu sansewierii, bo nie pamiętam czy miałaś marginaty 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet jeśli miałam, Lucynko, to... nie mam ;:306 Ale wraz z nadejściem wiosny będę je przeglądać, bo sama już dawno nie aktualizowałam tej gromadki :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękne wspomnienie lata ;:215 ale już zbliżamy się wielkimi krokami do otwarcia sezonu 2015 ;:136 może juz za 2,5 miesiąca ;:167 coś się ruszy
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Ale miło popatrzeć na Twoje piękne wspomnienia kwitnień ;:138 w tę paskudną szaro burą pogodę ;:222

Pocieszam się, że jeszcze "moment" i będzie wiosna ;:167
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Piękne podsumowanie roku. Dziękuję Ci za wielkie ;:167, lecę szukać najpierw miejsca ;:306. Cierpliwości do wysiewów nie mam wcale, więc zawsze poluję na gotowce. W zeszłym roku U. roeoesliana przyjechała od Lubosza i przyznam, że rośnie dobrze i nawet miała ochotę kwitnąć we wrześniu, ale po przeniesieniu do domu zasuszyła kwiat. :(
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Piękne rośliny i fotki Żanetko!
Bardzo mnie zaciekawiła ipomea!
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Witam :wit po długiej nieobecności u ciebie Żanetko i jestem pełen podziwu dla twoich różnorodności roślin ,są bardzo piękne, Pozdrawiam i życzę jak najwięcej sukcesu z roślinami.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”