Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

Czy Arkadie ,Nero mogę jutro ciąć ? czyli 25 luty
Takie nn zimujące od lat dziś przycięłam a te deserówki też już ciąć?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jurek16a pisze:Po Zośce :D
Chyba że masz zeszłoroczne to jest ładna pogoda.
Będę kupował albo jedno roczne albo dwu letnie.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

W tygodniu zamierzam dosadzić do szpaleru krzewy ze szkółki ( pochodzące z krzewów matecznych i rosnące w szkółce od kwietnia ub.r. ). Krzewy ze szkółek sadzę ok. 25 kwietnia.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Dolnoslonzok pisze:W tygodniu zamierzam dosadzić do szpaleru krzewy ze szkółki ( pochodzące z krzewów matecznych i rosnące w szkółce od kwietnia ub.r. ). Krzewy ze szkółek sadzę ok. 25 kwietnia.
Staram się powstrzymywać i nie komentować tego co piszesz ale tym razem zapytam. Napisz czemu ma służyć tego typu informacja, a raczej dezinformacja. Jedne sadzisz w lutym, inne w kwietniu ... czy sugerujesz, ze tak należy postępować, czy o co chodzi, bo nic nie rozumiem? Gdyby nie to, że coś tam wiem, o terminach sadzenia, to czułbym się bardzo "skołowany", taka informacja.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

To w końcu jaki będzie odpowiedni termin sadzenia 2 letnich winorośli?
Pozdrawiam Paweł
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pawelp1320 pisze:
jurek16a pisze:Po Zośce :D
Chyba że masz zeszłoroczne to jest ładna pogoda.
Będę kupował albo jedno roczne albo dwu letnie.
Ps. Zeszłoroczne to mam na myśli ukorzenione w zeszłym roku w donicach , odpowiednio przechowywane i hartowane
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

marcin1979 pisze:Przy prowadzeniu deserówek w formie sznura Casenave na jakiej wysokości puścić pierwszy drut od dołu (pojedynczy) żeby przyczepić drewno do tego drutu? Ile par drutów umieścić powyżej i w jakiej odległości (wysokości)?
Rusztowania wykorzystywane dla tego sposobu prowadzenia winorośli są praktycznie takie same jak dla formy Guyot.Wysokość pierwszego drutu uzależniona jest od wysokości pnia.Poszukaj,w sieci znajdziesz sporo informacji na ten temat.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Ja przy sznurze skośnym mam nośny na 55cm,następnie para na 70,120 i 170cm.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

kapitan pisze: Staram się powstrzymywać i nie komentować tego co piszesz ale tym razem zapytam. Napisz czemu ma służyć tego typu informacja, a raczej dezinformacja. Jedne sadzisz w lutym, inne w kwietniu ... czy sugerujesz, ze tak należy postępować, czy o co chodzi, bo nic nie rozumiem? Gdyby nie to, że coś tam wiem, o terminach sadzenia, to czułbym się bardzo "skołowany", taka informacja.
Kapitanie, nie kreuję siebie na eksperta, a jedynie dzielę się swoimi spostrzeżeniami, mając nadzieję, że ktoś coś doradzi, poradzi, wymieni się spostrzeżeniami. Mówiąc o dosadzaniu do szpaleru w lutym, mam na myśli krzewy mocno ukorzenione w zeszłym roku i traktują to jako przyśpieszenie sezonu. Grunt jest ciepły, jak na tę porę roku. Młodych sadzonek nie odważyłbym się nasadzić wcześniej, jak w połowie kwietnia.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Dolnoslonzok pisze: Krzewy ze szkółek sadzę ok. 25 kwietnia.
Dolnoslonzok pisze: Młodych sadzonek nie odważyłbym się nasadzić wcześniej, jak w połowie kwietnia.
Nie chcę się czepiać, ale chyba się gubisz w tym co piszesz. Co nazywasz krzewem ze szkółki, a co młodą sadzonką?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już tłumaczę.
Krzewy ze szkółek to te, które zamawiam w "e-sadzonce" i wysyłane są ok. połowy kwietnia. Młode sadzonki, to moje krzewy ukorzeniane wiosną zeszłego roku. Nazywam je tak, ale dla ścisłości i poprawności i w celu uniknięcia dezinformacji możemy się umówić na termin "krzewy jednoroczne".
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Te sadzonki różnią się tylko tym że jedne są szczepione a drugie rosną na własnych korzeniach.Nie wiem dlaczego jedne nazywasz sadzonkami,inne krzewami.Jedne sadzisz wcześniej, drugie później,pomieszanie z poplątaniem ech... Ja myślę że Twoje sadzenie nie jest żadną strategią.W lutym sadzisz co Ci wpadnie w ręce,w kwietniu to co przyjdzie z e-sadzonki.Gdyby ta firma wysyłała sadzonki w styczniu to już dawno posadziłbyś je do gruntu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, proszę nie rób ze mnie aż takiego dyletanta. W lutym korciło mnie, przy tegorocznej pogodzie, by coś dosadzić. Własne sadzonki sadzę w najbliższym dogodnym terminie kwietniowym, a w połowie kwietnia przychodzą zamówienia z "e-sadzonki" i sadzę je w tym terminie, który wskazałem. Nic więcej. Żadnej polityki, żadnej wielkiej strategii, tylko nawyk stosowany na użytek własny.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

No to teraz jest już wszystko jasne.Jako stały bywalec forów ogrodniczych powinieneś być świadomy że Twoje posty mogą początkującym winoogrodnikom wyrządzić niemałą krzywdę.W przyszłości uprzedzaj użytkowników że tylko eksperymentujesz z winoroślą a nie są to racjonalne,sprawdzone działania.
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Zaaplikowałem mikoryzy moim winoroślom ,ale mikoryzą dla drzew owocowych zamiast winorośli bo mikoryzy dla drzew owocowych zostało mi dużo, a niechciałem specjalnie kupować do 3 winorośli.
Sprzedawca powiedział że to praktycznie niczym się nie rózni, czy to prawda ?
Czy dobrze zrobiłem i czy kupić lepiej dla winorośli bo tamta nic nie da ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”