Winorośle i winogrona cz. 3
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Czy Arkadie ,Nero mogę jutro ciąć ? czyli 25 luty
Takie nn zimujące od lat dziś przycięłam a te deserówki też już ciąć?
Takie nn zimujące od lat dziś przycięłam a te deserówki też już ciąć?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będę kupował albo jedno roczne albo dwu letnie.jurek16a pisze:Po Zośce
Chyba że masz zeszłoroczne to jest ładna pogoda.
Pozdrawiam Paweł
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
W tygodniu zamierzam dosadzić do szpaleru krzewy ze szkółki ( pochodzące z krzewów matecznych i rosnące w szkółce od kwietnia ub.r. ). Krzewy ze szkółek sadzę ok. 25 kwietnia.
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Staram się powstrzymywać i nie komentować tego co piszesz ale tym razem zapytam. Napisz czemu ma służyć tego typu informacja, a raczej dezinformacja. Jedne sadzisz w lutym, inne w kwietniu ... czy sugerujesz, ze tak należy postępować, czy o co chodzi, bo nic nie rozumiem? Gdyby nie to, że coś tam wiem, o terminach sadzenia, to czułbym się bardzo "skołowany", taka informacja.Dolnoslonzok pisze:W tygodniu zamierzam dosadzić do szpaleru krzewy ze szkółki ( pochodzące z krzewów matecznych i rosnące w szkółce od kwietnia ub.r. ). Krzewy ze szkółek sadzę ok. 25 kwietnia.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
To w końcu jaki będzie odpowiedni termin sadzenia 2 letnich winorośli?
Pozdrawiam Paweł
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ps. Zeszłoroczne to mam na myśli ukorzenione w zeszłym roku w donicach , odpowiednio przechowywane i hartowanepawelp1320 pisze:Będę kupował albo jedno roczne albo dwu letnie.jurek16a pisze:Po Zośce
Chyba że masz zeszłoroczne to jest ładna pogoda.
per aspera ad astra
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Rusztowania wykorzystywane dla tego sposobu prowadzenia winorośli są praktycznie takie same jak dla formy Guyot.Wysokość pierwszego drutu uzależniona jest od wysokości pnia.Poszukaj,w sieci znajdziesz sporo informacji na ten temat.marcin1979 pisze:Przy prowadzeniu deserówek w formie sznura Casenave na jakiej wysokości puścić pierwszy drut od dołu (pojedynczy) żeby przyczepić drewno do tego drutu? Ile par drutów umieścić powyżej i w jakiej odległości (wysokości)?
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Ja przy sznurze skośnym mam nośny na 55cm,następnie para na 70,120 i 170cm.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Kapitanie, nie kreuję siebie na eksperta, a jedynie dzielę się swoimi spostrzeżeniami, mając nadzieję, że ktoś coś doradzi, poradzi, wymieni się spostrzeżeniami. Mówiąc o dosadzaniu do szpaleru w lutym, mam na myśli krzewy mocno ukorzenione w zeszłym roku i traktują to jako przyśpieszenie sezonu. Grunt jest ciepły, jak na tę porę roku. Młodych sadzonek nie odważyłbym się nasadzić wcześniej, jak w połowie kwietnia.kapitan pisze: Staram się powstrzymywać i nie komentować tego co piszesz ale tym razem zapytam. Napisz czemu ma służyć tego typu informacja, a raczej dezinformacja. Jedne sadzisz w lutym, inne w kwietniu ... czy sugerujesz, ze tak należy postępować, czy o co chodzi, bo nic nie rozumiem? Gdyby nie to, że coś tam wiem, o terminach sadzenia, to czułbym się bardzo "skołowany", taka informacja.
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Dolnoslonzok pisze: Krzewy ze szkółek sadzę ok. 25 kwietnia.
Nie chcę się czepiać, ale chyba się gubisz w tym co piszesz. Co nazywasz krzewem ze szkółki, a co młodą sadzonką?Dolnoslonzok pisze: Młodych sadzonek nie odważyłbym się nasadzić wcześniej, jak w połowie kwietnia.
Piotr
- Dolnoslonzok
Już tłumaczę.
Krzewy ze szkółek to te, które zamawiam w "e-sadzonce" i wysyłane są ok. połowy kwietnia. Młode sadzonki, to moje krzewy ukorzeniane wiosną zeszłego roku. Nazywam je tak, ale dla ścisłości i poprawności i w celu uniknięcia dezinformacji możemy się umówić na termin "krzewy jednoroczne".
Krzewy ze szkółek to te, które zamawiam w "e-sadzonce" i wysyłane są ok. połowy kwietnia. Młode sadzonki, to moje krzewy ukorzeniane wiosną zeszłego roku. Nazywam je tak, ale dla ścisłości i poprawności i w celu uniknięcia dezinformacji możemy się umówić na termin "krzewy jednoroczne".
- andrew54
- 500p
Te sadzonki różnią się tylko tym że jedne są szczepione a drugie rosną na własnych korzeniach.Nie wiem dlaczego jedne nazywasz sadzonkami,inne krzewami.Jedne sadzisz wcześniej, drugie później,pomieszanie z poplątaniem ech... Ja myślę że Twoje sadzenie nie jest żadną strategią.W lutym sadzisz co Ci wpadnie w ręce,w kwietniu to co przyjdzie z e-sadzonki.Gdyby ta firma wysyłała sadzonki w styczniu to już dawno posadziłbyś je do gruntu.
- Dolnoslonzok
Nie, proszę nie rób ze mnie aż takiego dyletanta. W lutym korciło mnie, przy tegorocznej pogodzie, by coś dosadzić. Własne sadzonki sadzę w najbliższym dogodnym terminie kwietniowym, a w połowie kwietnia przychodzą zamówienia z "e-sadzonki" i sadzę je w tym terminie, który wskazałem. Nic więcej. Żadnej polityki, żadnej wielkiej strategii, tylko nawyk stosowany na użytek własny.
- andrew54
- 500p
No to teraz jest już wszystko jasne.Jako stały bywalec forów ogrodniczych powinieneś być świadomy że Twoje posty mogą początkującym winoogrodnikom wyrządzić niemałą krzywdę.W przyszłości uprzedzaj użytkowników że tylko eksperymentujesz z winoroślą a nie są to racjonalne,sprawdzone działania.
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Zaaplikowałem mikoryzy moim winoroślom ,ale mikoryzą dla drzew owocowych zamiast winorośli bo mikoryzy dla drzew owocowych zostało mi dużo, a niechciałem specjalnie kupować do 3 winorośli.
Sprzedawca powiedział że to praktycznie niczym się nie rózni, czy to prawda ?
Czy dobrze zrobiłem i czy kupić lepiej dla winorośli bo tamta nic nie da ?
Sprzedawca powiedział że to praktycznie niczym się nie rózni, czy to prawda ?
Czy dobrze zrobiłem i czy kupić lepiej dla winorośli bo tamta nic nie da ?