Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Pati, w sytuacji z chwastami ( perzem ), o której piszesz to nie wypasiona różowa łopata, a porządne widły amerykańskie są Ci najbardziej potrzebne. Co do zielska ogólnie, zgódźmy się, że posiadasz tereny zielone i problem chwastów przestanie być tak drażliwy ;:224

Sukcesów na niwie - Jagoda
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej :)
Sarunia na tej ostatniej fotce z jęzorem jest cudna!
Dobrze, że powtykałaś te lawendy, w końcu ma się tę duszę ogrodnika, czy nie? Coś tam się przecież zawsze ukorzeni, a czy ktoś wymaga, żeby wszystko?
A czytałam tu gdzieś na FO właśnie, że wszystko, co się posadzonkuje między 20 lutego a 10 marca ukorzenia się w 120%!

U mnie dziś poranne badanie zasiewów wykazało nierównomierne wschody pomidorów i brak wschodów lobelii. Czekam nadal cierpliwie.

Rdest Auberta miałam w bloku na balkonie - piękny jest :)

No i nie żartuj, że Ty się chwastami przejmujesz, przecież chwasty są potrzebne!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bry wieczor!
Pat, wiosna mimo zalegajacego sniegu wiedzie prym i nic juz jej nie powstrzyma...
Wstawilam dla Ciebie u siebie laweczke... Akceptujesz? Robimy cos z tym?
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Ile u Ciebie zielonego, całe połacie ho ho.
Te drobne upierdliwe listeczki to Gwiazdnica pospolita, dobra dla królików, kur i... ludzi bo jadalna i ma jakieś tam witaminy, ale nie chce mi się szukać jakie.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

ależ mam dużo zaległości....

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / a porządne widły amerykańskie są Ci najbardziej potrzebne / ... /
- popieram w 100%, temat z perzem "przerobiłem" również wyłącznie przy pomocy takiego "prostego" urządzenia na swojej działce, nie ma lepszego i bardziej skutecznego - ekologicznego sposobu pozbycia się tego uciążliwego i bardzo ekspansywnego chwastu ;:oj . Przekopywanie nic nie daje, a wręcz przeciwnie, pocięte przy kopaniu kłącza dają, nawet z najmniejszego odcinka boczne odrosty, tworząc dodatkową "plątaninę". Jedyny sposób na pozbycie się perzu, to wytrząsanie go z podłoża przy pomocy w/w wideł. Jest to dość żmudne zajęcie, ale gwarantuje "spokój" z problemem perzu na bardzo długo.
/ ... / Gwiazdnica pospolita / ... /
- dziękuję za podanie nazwy, mimo że tak jak piszesz jest w pewnym sensie pożyteczna, to jednak sprawia mi sporą dawkę kłopotu. Rozrasta się jak szalona z najmniejszej pozostawionej w podłożu części i te jej chociaż płytko, ale bardzo gęste i szeroko rozgałęzione korzenie, trzymają ją w podłożu jak kotwica statek. Kilka razy w sezonie wyrywam kilka wiader tej "pożytecznej" rośliny i wzbogacam kompostownik.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

survivor26 pisze:(...) specjalnie dla Robaczka - designerska szklarnia na duchówce :)

Obrazek
No tak...nie dziwota, że wszystko rośnie jak na drożdżach :lol:
Moje lobelki powsadzałam z krążkami do wielodoniczek, łatwiej kontrolować wilgotność - 80% przeżyło operację :uszy
Pat, dzisiaj robiłam porządki w ogrodzie i zauważyłam, że lobelia, o której zapomniałam przy jesiennych porządkach, przeżyła zimę i puszcza zielone kiełki :shock:
Rdest Auberta rośnie nawet 3-4 metry w sezonie, momentalnie będziesz miała busz 8-)
Chwasty i u mnie przerwały zime i mają się dobrze, a Lykkefund nawet liście nie zgubił! Cały zielony ;:oj
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Zimnica dzisiaj u nas, ale juz taka wiosenne zdecydowanie, więc cichaczem poleciałam do ogrodu, póki ludzie z kościoła nie wracają :) Jeśli się trochę przejaśni, to porobię zdjęcia drzew i wrzucę milion pytań do Michała-Darmokota i innych moich gości znających się na cięciu, bo po prześwietleniu sadu widać jeszcze wyraźniej, że drzewa, które zostają wymagają fachowej interwencji...nie wiem, czy do maja się uwiniemy, mimo zapału eMa do cięcia :roll:

Pąki na porzeczkach i agreście już nabrzmiałe...serce boli ciąć, ale chyba muszę, skoro tego wcześniej nie zrobiłam, a krzewy z kilkanaście lat niecięte?

aaa...moje niefachowo przesadzane w lipcu drzewka trzmieliny przyjęły się wszystkie... jednak co gatunek rodzimy, to rodzimy, nie straszne mu sadzenie w glinie przy 30 stopniach :) Marysiu, Ty dalej chcesz takie drzewko? bo mogłabym już w sumie niedługo wykopać i Ci wysłać?

No i niespodzianka...śnieg zszedł już prawie wszędzie, a na warzywniku dalej leży :shock: Jakim cudem jak to najbardziej nasłoneczniona część ogrodu? w związku z tym muszę czekać z sianiem pasternaku i groszku, co może i lepiej, bo inne prace są pilniejsze...

ale....normalnie serce rośnie, że to już wiosna ;:138
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Pati , widziałam na forum wątek o cięciu starych drzew owocowych. Można nawet bardzo wiekowe okazy odmłodzić, ale chyba na raty, przez kilka lat :wink:
Na pewno się uda uratować te stare, piękne drzewa ;:108
Krzewy tnij, nie żałuj, będzie mniej owoców ale zapewne będą większe :wink:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Pati melduje się niedzielnie juz wszystko przeczytałam ..dzięki za zdjecie z koralikami...
nawet moje już pokazały łepki w krążkach...mam duże zaległości na FO...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, no, ja nie zamierzam dokonać totalnej eksterminacji :wink: jestem po kilkukrotnej lekturze wątku o cięciu starych drzew, więc mniej więcej wiem, co trzeba wyciąć, potrzebuję tylko doprecyzowania kilku przypadków :wink:
Kusiło mnie, żeby już dziś te porzeczki ciachnąć, ale coraz większy wiatr się zrywa, więc poczekam...

Misiu, fajnie, że miałaś czas zajrzeć przy swoim zaganianiu :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To trochę podejrzane, jeśli już widać pąki na porzeczkach-może to być wynik zasiedlenia przez wielkopąkowca porzeczkowego :( Nie chcę szerzyć czarnowidztwa, ale to trochę wcześnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

U mnie też są już pąki, największe na czarnych porzeczkach :wink:
A u Pati jest zdecydowanie cieplej to pewnie jeszcze większe :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze nie pamiętam już zeszłego sezonu, ale jak pierwszy raz odwiedziłyśmy eMa na nowych włościach, to było koło 10 marca i wydaje mi się, że porzeczki w podobnej fazie wzrostu były...a zrobię jutro zdjęcie i ocenicie :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Kilka dni temu obcinałem porzeczki i też miały duże pąki. Pąki rozciąłem ale są inne niż przy wielkopąkowcu, są duże ale długie natomiast przy tym gadzie są kuliste i baaardzo duże
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”