Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

:wit Asiu, jesteś wielką pasjonatką, jejku, jejku w deszcz biegać i oglądać różyczki ;:oj
Pączusie przybrały w obwodzie, jeszcze trochę, a się rozwiną. ;:108
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jak żałuję, że nie mam takich miejsc w okolicy :roll: , ale próbuję wyciągnąć męża w dalsze strony w tym sezonie, żeby zwiedzić kilka ogrodów różanych.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu pomyślę, może za około tydzień się uda, choć to też nic pewnego. Bardzo chciałabym zobaczyć te róże i całe arboretum przy okazji. Spośród wymienionych gatunków Rosa hemisphaerica ma szczególnie ładne kwiaty http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5328.14&tab=36

Majeczko deszczyk niewielki, nie jestem z cukru i mam parasol. Przyjemność przebywania wśród kwitnących róż - bezcenne ;:167

Aniu a może jakiś park by się znalazł? Może przy jakimś dworku, zamku, nie wiem czy masz takie coś w pobliżu? Dalej oczywiście też warto się wybrać, jak najbardziej ;:108 Masz już jakieś konkretne plany?

Dzisiejsze róże trochę przychlapnięte, od deszczu :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła kolejna różyczka, co to może być? Liście ma drobne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej, gdzie rzadko chadzam, odkryłam nowy stwór :lol: jeszcze w pąkach. Ciekawa jestem, co to za jedna ;:65

Obrazek

Obrazek

Myślę, że powinnam przeczesać Łazienki Królewskie w poszukiwaniu różyczek, tylko to taki wielki obszar... Może znajdę coś ciekawego?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ta o drobnych liściach wygląda jak jakaś spinossisima, bo liście ma jak Stanwell Perpetual.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Asiu :wink: ale masz ucztę. ;:oj
Apetyt rośnie w miarę jedzenia :;230 Mnie też coraz bardziej ciągnie w stronę takich róż.
Muszę Ci donieść, że znalazłam pierwszy pączek na swojej ogrodowej róży i jest to , o dziwo Fisherman Friend. :tan
Ale pamiętam, że w poprzednim roku też był pierwszy. ;:173
Widać trafiłam mu z miejscem w gust. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Oliwko chyba muszę jej porobić kolejne zdjęcia, aż rozwinie się więcej kwiatów. Znasz może jakąś odmianę spinosissimy o takich drobnych pojedyńczych kwiatach? Obejrzałam zdjęcia Rosa spinosissima i kwiaty są inne, ta ma drobne kwiatki, które są podbarwione różowo i liście też, bardzo drobne. Stanwell Perpetual to z pewnością nie jest, z resztą mam ją ale nie mogę porównać liści, bo ta róża nie chce mi ruszyć ;:124 Chyba trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.

Krysiu korzystam, póki mogę. Poza tym strasznie ciągnie mnie do nich. O tej porze roku dzień bez róż to dzień stracony. Zakochałam się w Marguerite Hilling od pierwszego wejrzenia ;:167 , Nevadę i Frühlingsduft kochałam już wcześniej. Jutro znów wybieram się do OB UW - tam Frühlingsmorgen powinna być obsypana kwiatami. Ciekawa jestem, co jeszcze zobaczę. Nie było mnie tam cztery dni, ale teraz wszystko bardzo szybko się zmienia.
Fisherman i u Ali (Georginii) też pierwszy :D Może ta róża tak ma? Bardzo ładny kolorek kwiatu. Może też powinnam się nad nią zastanowić, tylko najpierw muszę przeprowadzić rozeznanie, czy nie choruje za bardzo i czy nie jest kapryśna.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Asiu :wink: u mnie to prawie terminatorka.
Wystarcza lekki oprysk na mszyce i grzybki a kwitnie przez cały sezon niemal na okrągło.
Pokochałam ją za to i jest to chyba miłość ze wzajemnością.
I pomyśleć, że kilka lat temu kupiłam ją w woreczku w Castoramie za parę złotych.
:wit
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bardzo dobrze, terminatorek mi trzeba. Kwiat jest piękny i z tego, co piszą - bardzo duży. Czytałam jednak sporo opinii, że ta róża jest podatna na plamistość. Muszę ją jeszcze poobserwować przez lato, na forum :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Asiu - zaznaczam sobie wątek, aby ze spokojem obejrzeć cały ubiegły sezon, bo to co zobaczyłam na pierwszych stronach wątku zapowiada się bardzo smakowicie...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu :wit zapraszam jak najczęściej.

Byłam dziś w paru miejscach, mianowicie: OB UW, Łazienki, Wilanów i stary kampus. Cały dzień z parasolem, ale widziałam nowe kwiaty :tan Zacznę od OB UW, a tam zakwitła Rosa spinosissima A?cha. Bardzo mi się ta róża podoba. Zapach dobrze wyczuwalny, przyjemny. Kwiaty w deszczu. Zapomniałam zrobić zdjęcia całego krzewu, ale to może następnym razem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już Frühlingsmorgen

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosa hugonis kończy kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosa roxburghii - jeszcze nie kwitnie, ale już mi się szalenie podoba. Chyba będę musiała ją dołożyć ją do sipowskiego zamówienia. Cała jest przepiękna. Charakterystyczna dla tego gatunku jest złuszczona kora na pędach, co trochę widać na zdjęciu. Liście są takie drobne i "paprotkowate", no po prostu fantastyczne ;:167 uwielbiam te liście. Pąki są takie wyjątkowe, nawet nie wiem jak to opisać, zobaczcie na zdjęciu. Owoce też są charakterystyczne. Nie widziałam kwiatów ale i tak bardzo podoba mi się ta róża.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pratellina
200p
200p
Od: 23 kwie 2012, o 19:49
Kontakt:

Post »

Asiu wpadam z rewizytą i nie mogę się napatrzeć!
Od pierwszej strony Twoje róże zachwycają... Prześlicznie masz!
Muszę obejrzeć cały wątek od początku :tan
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu :wit zapraszam jak najczęściej do ogladania. Moje różyczki jeszcze młode, mam nadzieję, że w tym roku pokażą więcej i ja będę miała dla nich więcej czasu. Mam też sporo zdjęć róż z ogrodów botanicznych, tam to są dopiero okazy.

Dalej jesteśmy w OB UW
Zakwitła Rosa nutkana - róża nutkajska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosa pendulina - róża alpejska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to róża zagadka. Wprawdzie widać tabliczkę - Rosa centifolia, ale tabliczka jest zawieszona na złamanej, osobnej gałęzi, która na tym krzewie mogła znaleźć się przypadkiem. Czy to może być Rosa centifolia? Zaraz zakwitnie.

Obrazek

Obrazek

Miłorząb - moje ukochane drzewo

Obrazek

Lilaki - moje ulubione krzewy za różami, wciąż kwitną

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Asiu, wiedziałam, że dziś znowu tam byłaś :D
Piękne zdjęcia i ogrom Twojej wiedzy.
Ostatnie zdjęcie mnie urzekła aleja z kwitnącymi bzami i te ławeczki.
Fantastyczne miejsce. Ja tam nigdy nie byłam. :oops:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko na co Ty jeszcze czekasz? Mieszkasz w Wawie to żaden problem zajrzeć. Lilaki kwitną już długo i pewnei niedługo się skończy, szkoda byłoby tego nie zobaczyć i nie poczuć. Kwitną azalie, różaneczniki, złotokapy, kasztanowce, judaszowiec no i róże.
Ciągnie mnie do tych róż ogromnie, nie chciałabym czegoś przegapić. Pogoda niestety nie sprzyja i kwiaty są trochę ochlapnięte ale trudno.
Wiedzy to ja niestety jeszcze nie mam, niestety odczuwam jej braki. Latem będę się dokształcać.

Zajrzałam do Łazienek ale tylko w okolice pomnika Chopina. Jest tam naprawdę duża różanka. Róże są w pąkach, pewnie rabatowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dokładne przeczesanie Łazienek pod kątem poszukiwania róż zostawiam na ciepły, słoneczny dzień ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, co racja, to racja. :oops: Łazienki jak najbardziej tak, kiedyś nie wyobrażałam sobie wiosny bez spacerów po Łazienkach i podziwianiu potężnych krzewów Magnolii. Dziś ciągnie mnie na działeczkę do mich różyczek :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”