Hmm.. no to ja na jednym gronie w Bawolich Sercach mam 11 pomidorków, z czego 9 już w miarę dużych i 2 kwiaty..gosiakmala pisze:Witam. Wczoraj sąsiad poinformował mnie, że na gronie może być tylko 5 kwiatów, resztę obrywać...prawdo to?

Hmm.. no to ja na jednym gronie w Bawolich Sercach mam 11 pomidorków, z czego 9 już w miarę dużych i 2 kwiaty..gosiakmala pisze:Witam. Wczoraj sąsiad poinformował mnie, że na gronie może być tylko 5 kwiatów, resztę obrywać...prawdo to?
gosiakmala pisze:Witam. Wczoraj sąsiad poinformował mnie, że na gronie może być tylko 5 kwiatów, resztę obrywać...prawdo to?
Hej Frant,u mnie na krzyżówce Bawole x Anna grona mają po 16 zalążkówPrzeciez wiesz jaki ma owoc Bawole Serce ... Jak sobie wyobrażasz 11 owoców w gronie ? W każdym gronie ??
Ja właśnie też zostawiam wszystkie. To mój pierwszy rok z ich uprawą, na razie chcę się pouczyć i pobawić, i zobaczyć co mi z tego wszystkiego wyjdzie ;-) Nawet te staśmionesebapila pisze: Hej Frant,u mnie na krzyżówce Bawole x Anna grona mają po 16 zalążkówwinna Anna czy Bawole?W każdym razie zostawiam wszystkie włączając staśmione!
Jak już.. to Gomułka się pisze.sebapila pisze:nie odwołuj się do przemówień Towarzysza Gomółki
frant pisze:Tadeuszu , tu niekoniecznie chodzi o wprowadzanie fermentu . My możemy oczywiście zostawiać ile chcemy zawiązków , ale aby uzyskać owoc typowy dla odmiany , regulacja jest wskazana . Przeciez wiesz jaki ma owoc Bawole Serce ... Jak sobie wyobrażasz 11 owoców w gronie ? W każdym gronie ??
Jeżeli jesienią poprzedniego roku zadbałem o dobre nawożenie ziemi pod pomidory, to nie ma problemu z wyżywieniem przez roślinę nawet jedenastu owoców odmiany Bawole Serce, oczywiście , jeżeli tyle tych owoców na gronie się zawiązało.Albo powiem jeszcze inaczej : więcej z krzaka nie uzyskacie niż norma przewiduje , trudno i darmo ...
przepraszam za zbyt daleką metaforę,ale chodziło o to ,że gżegżółka(Cuculus canorus) kukała,a ktoś powtarzałJak już.. to Gomułka się pisze.
Tadeuszku kochany gwoli sprostowania : do których ja też się zaliczam.tadeusz48 pisze: KRZYSIU, obrywaj sobie, ile chcesz, tylko nie wprowadzaj fermentu wśród niezbyt doświadczonych hobbystów uprawiających pomidory na własne potrzeby.
W takim razie najlepiej ze staśmionego kwiatkaA może nawet na którymś Bawolim Sercu zostawię tylko jeden pomidor, żeby urósł olbrzymi.