Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

gosiakmala pisze:Witam. Wczoraj sąsiad poinformował mnie, że na gronie może być tylko 5 kwiatów, resztę obrywać...prawdo to? :shock:
Hmm.. no to ja na jednym gronie w Bawolich Sercach mam 11 pomidorków, z czego 9 już w miarę dużych i 2 kwiaty.. :? :? Nie wiedziałam, że trzeba cokolwiek obrywać :? :? A trzeba?
Pozdrawiam,
Ania
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gosiakmala pisze:Witam. Wczoraj sąsiad poinformował mnie, że na gronie może być tylko 5 kwiatów, resztę obrywać...prawdo to? :shock:

Witaj GOSIU, a sąsiad, kim jest z zawodu, rachmistrzem ;:14 ,czy zawodowo trudniącym się produkcją pomidorów.

KRZYSIU, obrywaj sobie, ile chcesz, tylko nie wprowadzaj fermentu wśród niezbyt doświadczonych hobbystów uprawiających pomidory na własne potrzeby.

Człowiek się cieszy z każdej zawiązki kwiatowej, z której zawiąże się owoc, a to jakiś , nad wyraz wyuczony, każe to obrywać, koniec świata, jak mawiał słynny Pawlak w znanym serialu filmowym.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu , tu niekoniecznie chodzi o wprowadzanie fermentu . My możemy oczywiście zostawiać ile chcemy zawiązków , ale aby uzyskać owoc typowy dla odmiany , regulacja jest wskazana . Przeciez wiesz jaki ma owoc Bawole Serce ... Jak sobie wyobrażasz 11 owoców w gronie ? W każdym gronie ??
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

tadeusz48 ja jednak posłucham Twoich rad, bo na niektórych gronach u mnie jest po 10 owoców więc mnie akurat byłoby szkoda cokolwiek obrywać :D
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Przeciez wiesz jaki ma owoc Bawole Serce ... Jak sobie wyobrażasz 11 owoców w gronie ? W każdym gronie ??
Hej Frant,u mnie na krzyżówce Bawole x Anna grona mają po 16 zalążków :;230 winna Anna czy Bawole?W każdym razie zostawiam wszystkie włączając staśmione! ;:224
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm ... Kiedyś też zostawiałem wszystko , i pierwsze grono było nieraz bardzo rozbudowane ( efekt niskiej temp. po rozłożeniu liścieni ..) .2,5- 3kg na takim gronie było ... Ale juz wyżej znacznie gorzej ! Po prostu taka ilość "zarzyna " roślinę , i traci ochotę na wyczyny plonotwórcze . Albo powiem jeszcze inaczej : więcej z krzaka nie uzyskacie niż norma przewiduje , trudno i darmo ...
sebapila
200p
200p

Post »

frant,ty mi tu mów ile zostawiać zalążków na gronie tej krzyżówki,a nie odwołuj się do przemówień Towarzysza Gomółki :;230
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36

Post »

sebapila pisze: Hej Frant,u mnie na krzyżówce Bawole x Anna grona mają po 16 zalążków :;230 winna Anna czy Bawole?W każdym razie zostawiam wszystkie włączając staśmione! ;:224
Ja właśnie też zostawiam wszystkie. To mój pierwszy rok z ich uprawą, na razie chcę się pouczyć i pobawić, i zobaczyć co mi z tego wszystkiego wyjdzie ;-) Nawet te staśmione :heja A mam ich na Bawolich dużo!
Pozdrawiam,
Ania
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

sebapila pisze:nie odwołuj się do przemówień Towarzysza Gomółki :;230
Jak już.. to Gomułka się pisze.

:wit :wit
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

frant pisze:Tadeuszu , tu niekoniecznie chodzi o wprowadzanie fermentu . My możemy oczywiście zostawiać ile chcemy zawiązków , ale aby uzyskać owoc typowy dla odmiany , regulacja jest wskazana . Przeciez wiesz jaki ma owoc Bawole Serce ... Jak sobie wyobrażasz 11 owoców w gronie ? W każdym gronie ??
Albo powiem jeszcze inaczej : więcej z krzaka nie uzyskacie niż norma przewiduje , trudno i darmo ...
Jeżeli jesienią poprzedniego roku zadbałem o dobre nawożenie ziemi pod pomidory, to nie ma problemu z wyżywieniem przez roślinę nawet jedenastu owoców odmiany Bawole Serce, oczywiście , jeżeli tyle tych owoców na gronie się zawiązało.

A kto tu, w amatorskiej uprawie pomidorów mówi o jakiejkolwiek normie, ważne że to co urośnie jest zdrowe i smaczne, a jeżeli przy okazji jest ich więcej , to tym lepiej.

A że ilość zawiązanych owoców na gronie ma ścisły związek z pokarmem jaki znajduje się aktualnie w ziemi, w której są posadzone, to jest" oczywista oczywistość".
sebapila
200p
200p

Post »

Jak już.. to Gomułka się pisze.
przepraszam za zbyt daleką metaforę,ale chodziło o to ,że gżegżółka(Cuculus canorus) kukała,a ktoś powtarzał ;:170
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seba , mimo wszystko jestem za regulacją . Po zawiazaniu bezpiecznie jest zostawiać 4-6 owoców , w zaleznosci od odmiany , dla wielkoowocowych wystarcza 3-4 . Wtedy dopiero poznajemy typowy owoc dla odmiany . Bo widzieć krzak oblepiony orzeszkami ,to przykra sprawa . Urąga to godności pomidora . @ Tadeusz . no ale o to właśnie chodzi ,że nie "będzie więcej " ... A często będzie mniej . A Bawole Serce ma typowe owoce o wadze 300-400 gr. Często i > 600gr ... Więc jakoś nie wierzę w wykarmienie przez roślinę 11 takich owoców , na każdym gronie . Co do smaku : nawet lekkie ograniczenie plonowania ma tez kapitalny wpływ na smak , na plus oczywiście . Tyczy się to chyba wszystkich warzyw i owoców , to żadna nowość .
sebapila
200p
200p

Post »

ok Frant,idę na to..ale jeśli celem Kozuli było zwiększenie ilości owoców w gronie w przypadku tej krzyżówki..to wpadne do ciebie na działkę z roztworem środka Roundup ;:224 :;230 ;:170
11krzych

Post »

tadeusz48 pisze: KRZYSIU, obrywaj sobie, ile chcesz, tylko nie wprowadzaj fermentu wśród niezbyt doświadczonych hobbystów uprawiających pomidory na własne potrzeby.
Tadeuszku kochany gwoli sprostowania : do których ja też się zaliczam.
Ale naczytałem się różnych mądrości a jak tu w drukowane nie wierzyć, jeszcze jak jest na dobrym papierze i podpisane doktoratem. Twoja opcja mi się podoba, bo jestem leniwy ale i tak z części oberwę nadmiarowe kwiaty, żeby uzyskać typowe owoce dla odmiany jak zalecił frant.
A może nawet na którymś Bawolim Sercu zostawię tylko jeden pomidor, żeby urósł olbrzymi.

Pozdr:)
Krzysiek
sebapila
200p
200p

Post »

A może nawet na którymś Bawolim Sercu zostawię tylko jeden pomidor, żeby urósł olbrzymi.
W takim razie najlepiej ze staśmionego kwiatka ;:224
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”