Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

U mnie jest to samo z VP1, dolne owoce jeszcze powiększają się a na górnej części kryzys niedoborowy. Jest problem ile dać żeby potem zdrowo zjeść ;:88
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

11krzych pisze:W zasadzie jestem ciekaw cen w Polsce, ale ceny za granicą też warto poznać dla porównania. Dziwi mnie, że kosztowały Cię więcej niż kupne, bo u mnie (w przybliżeniu) (...)
No i właśnie chciałam Ci odpowiedzieć dlaczego mi wyszło drożej. Usiadłam, liczę i ZONK. Wyszło taniej. Jakieś zaćmienie miałam wcześniej.
Sadzonki sadziłam w plastikowe kubki 390 ml, w póllitrowe kartony po mleku oraz w litrowe kartony po mleku. Większość tych z kubków i tak na koniec poszła w litrowe kartony.
I tak: 20 l ziemi kosztuje 5?, wystarcza na 20 roślin w litrowych pojemnikach czyli 25 centów na roślinkę.
Te w półlitrowych wyszły po 12,5 centa. Sadzonka na targu kosztowała 15-25 centów, w zależności od sprzedawcy i odmiany. W sklepie drożej. Czyli opłaciło mi się. Jakaś niedospana jestem.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

przy vp1 jeśli nie ma się odpowiedniego nawozenia , to lepiej ogłowić po 4 gronie , o ile mnie pamięć nie myli to sam producent zaleca do 4 grona
Nawet jeśli się wam uda , że wyjdą "ładne" to bardziej przez przypadek
to jest odmiana do szybkiej rotacji :) jeśli dobrze pamiętam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-suzana

Post »

Prawdę piszesz weteran, u mnie po trzecim gronie już są problemy..
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia pomidorow vp-1. Czy podlewanie 2 x w tygodniu przy stężeniu 1:5 nie jest lekka przesadą. Głownie rochodzi mi się o walory zdrowotne. Gnojówka z pokrzyw jest nawozem naturalnym, nie chemicznym w związku z czym czy można ją używać w dowolnej ilości.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

nie , nie można
każdy nawóz bez względem na formę, czy to sztuczny , czy to naturalny , to w momencie przenawożenia jest tak samo szkodliwy
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
lukas1986s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 19:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i zbytnio nie mogę odnaleźć się w kategoriach , dlatego jeśli się pomyliłem to bardzo przepraszam.

Posiadam domową altankę , w której hoduję pomidory. Od kilku dni warzywa dostają białe plamy i zaczynają mi więdnąć :
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę o pilną pomoc .
x-suzana

Post »

weteran pisze:nie , nie można
każdy nawóz bez względem na formę, czy to sztuczny , czy to naturalny , to w momencie przenawożenia jest tak samo szkodliwy
A ja daję. To co mam dać jak są niedobory azotu i to duże? Przecież przy uprawach szklarniowych codziennie dają do pożywek nawozy mineralne i jakoś potem nadają się do handlu.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

suzana pisze:A ja daję.
nie patrz na takie uprawy ,a tym bardziej nie porównuj sposobów nawożenia :), nie warto jeśli chcesz dla siebie uprawiać i mieć zdrowe, wierz mi na słowo :)
jeśli Cie to interesuje to przy uprawach towarowych , dokładnie nie powiem ,ale np. uprawa na słomie około 1500- 1900 sztuk pomidorów idzie około 1.5 kg nawozów dziennie , nie będę komentował :)
p.s.
wełna i inne badziewia jeszcze więcej :P
x-suzana

Post »

Czyli stężenie wychodzi 1%-0,8% na 1 roślinę dziennie.
lukas1986s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2011, o 19:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

proszę o pomoc w sprawie moich warzyw
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Lukas - Suzana z Weteranem prowadzą ożywioną dyskusję, więc się nie doczekasz odpowiedzi :):):) ale tu na pewno uzyskasz. Wątek typowy o chorobach a nie uprawie pomidorów :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=588
Wszystkie fotki wstaw tam, albo przejrzyj wątek, pewnie ktoś już miał taki problem...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ekopom w sumie to masz rację, Ty masz duże doświadczenie i wiesz co i jak. Mi chodziło raczej o to, że ludzie kupują wszystko co tylko ma napis "eko" albo "wiejskie" albo tak się kojarzy, z radosnym entuzjazmem i sypią w ilościach "ile wlezie" bez żadnej refleksji.. Antybiotyki to jedno, kokcydiostatyki drugie a wysoki poziom niektórych metabolitów i mikroelementów to trzecie, ale jak dawka jest minimalna, taka, jaką rośliny spokojnie przetworzą, to pewne i nie zaszkodzi. Co innego jak się sypnie "od serca".. Ja mam w sumie ten komfort że mam dostęp do lokalnego nawozu, i takiego używam.
A w tym roku wyjątkowo pomidory rosną na drobiowym/przepiórczym i wglądają jak pokrzywy:D A wcale nie dawałam go dużo, powiedziałabym umiarkowanie, i to uprzednio odleżany, przefermentowany i rozcieńczony..
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

A jak sobie znajdę krowiego placka... to co mam z nim zrobić?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

zabrać do domu :) no może nie konieczne do domu ,ale na pewno będzie lepszy niż ten niby w wiaderku ze sklepu :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”