Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
U mnie jest to samo z VP1, dolne owoce jeszcze powiększają się a na górnej części kryzys niedoborowy. Jest problem ile dać żeby potem zdrowo zjeść 

- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
No i właśnie chciałam Ci odpowiedzieć dlaczego mi wyszło drożej. Usiadłam, liczę i ZONK. Wyszło taniej. Jakieś zaćmienie miałam wcześniej.11krzych pisze:W zasadzie jestem ciekaw cen w Polsce, ale ceny za granicą też warto poznać dla porównania. Dziwi mnie, że kosztowały Cię więcej niż kupne, bo u mnie (w przybliżeniu) (...)
Sadzonki sadziłam w plastikowe kubki 390 ml, w póllitrowe kartony po mleku oraz w litrowe kartony po mleku. Większość tych z kubków i tak na koniec poszła w litrowe kartony.
I tak: 20 l ziemi kosztuje 5?, wystarcza na 20 roślin w litrowych pojemnikach czyli 25 centów na roślinkę.
Te w półlitrowych wyszły po 12,5 centa. Sadzonka na targu kosztowała 15-25 centów, w zależności od sprzedawcy i odmiany. W sklepie drożej. Czyli opłaciło mi się. Jakaś niedospana jestem.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
przy vp1 jeśli nie ma się odpowiedniego nawozenia , to lepiej ogłowić po 4 gronie , o ile mnie pamięć nie myli to sam producent zaleca do 4 grona
Nawet jeśli się wam uda , że wyjdą "ładne" to bardziej przez przypadek
to jest odmiana do szybkiej rotacji
jeśli dobrze pamiętam
Nawet jeśli się wam uda , że wyjdą "ładne" to bardziej przez przypadek
to jest odmiana do szybkiej rotacji

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
Prawdę piszesz weteran, u mnie po trzecim gronie już są problemy..
Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia pomidorow vp-1. Czy podlewanie 2 x w tygodniu przy stężeniu 1:5 nie jest lekka przesadą. Głownie rochodzi mi się o walory zdrowotne. Gnojówka z pokrzyw jest nawozem naturalnym, nie chemicznym w związku z czym czy można ją używać w dowolnej ilości.
nie , nie można
każdy nawóz bez względem na formę, czy to sztuczny , czy to naturalny , to w momencie przenawożenia jest tak samo szkodliwy
każdy nawóz bez względem na formę, czy to sztuczny , czy to naturalny , to w momencie przenawożenia jest tak samo szkodliwy
Paweł _____________________________________________________________________________
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2011, o 19:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
A ja daję. To co mam dać jak są niedobory azotu i to duże? Przecież przy uprawach szklarniowych codziennie dają do pożywek nawozy mineralne i jakoś potem nadają się do handlu.weteran pisze:nie , nie można
nie patrz na takie uprawy ,a tym bardziej nie porównuj sposobów nawożeniasuzana pisze:A ja daję.

jeśli Cie to interesuje to przy uprawach towarowych , dokładnie nie powiem ,ale np. uprawa na słomie około 1500- 1900 sztuk pomidorów idzie około 1.5 kg nawozów dziennie , nie będę komentował

p.s.
wełna i inne badziewia jeszcze więcej :P
-
Czyli stężenie wychodzi 1%-0,8% na 1 roślinę dziennie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2011, o 19:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
proszę o pomoc w sprawie moich warzyw
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Lukas - Suzana z Weteranem prowadzą ożywioną dyskusję, więc się nie doczekasz odpowiedzi
:):) ale tu na pewno uzyskasz. Wątek typowy o chorobach a nie uprawie pomidorów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=588
Wszystkie fotki wstaw tam, albo przejrzyj wątek, pewnie ktoś już miał taki problem...

Wszystkie fotki wstaw tam, albo przejrzyj wątek, pewnie ktoś już miał taki problem...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ekopom w sumie to masz rację, Ty masz duże doświadczenie i wiesz co i jak. Mi chodziło raczej o to, że ludzie kupują wszystko co tylko ma napis "eko" albo "wiejskie" albo tak się kojarzy, z radosnym entuzjazmem i sypią w ilościach "ile wlezie" bez żadnej refleksji.. Antybiotyki to jedno, kokcydiostatyki drugie a wysoki poziom niektórych metabolitów i mikroelementów to trzecie, ale jak dawka jest minimalna, taka, jaką rośliny spokojnie przetworzą, to pewne i nie zaszkodzi. Co innego jak się sypnie "od serca".. Ja mam w sumie ten komfort że mam dostęp do lokalnego nawozu, i takiego używam.
A w tym roku wyjątkowo pomidory rosną na drobiowym/przepiórczym i wglądają jak pokrzywy:D A wcale nie dawałam go dużo, powiedziałabym umiarkowanie, i to uprzednio odleżany, przefermentowany i rozcieńczony..
A w tym roku wyjątkowo pomidory rosną na drobiowym/przepiórczym i wglądają jak pokrzywy:D A wcale nie dawałam go dużo, powiedziałabym umiarkowanie, i to uprzednio odleżany, przefermentowany i rozcieńczony..
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
A jak sobie znajdę krowiego placka... to co mam z nim zrobić?
zabrać do domu
no może nie konieczne do domu ,ale na pewno będzie lepszy niż ten niby w wiaderku ze sklepu