Storczyki Storczykowej cz. 4

Zablokowany
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 4

Post »

Dusiu piękne zdjęcia ale jeszcze piękniejsza vanda.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna ta Vanda.
A jakie piękne zdjęcia jej robisz. ;:138 ;:138 ;:138
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Piękna ta Vandzia...
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Dusiu, wspaniale zdjęcia :) I oczywiście modelka również niesamowita.
Jeżeli Twój aparat naprawdę nie potrafi oddać koloru, to może pomyśl o jakimś programie do obróbki zdjęć? Ja w takich sytuacjach używam XnView - dobry, bo dobry i dobry bo darmowy ;) Nie chodzi mi o to by ''poprawiać kwiatek'' , ale by tylko pokazać prawdziwy kolor.

Pozdrawiam i życzę mokrego dyngusa :)
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Dusiu ale masz cudną modelkę
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

akwarybka pisze:Dusiu, wspaniale zdjęcia :) I oczywiście modelka również niesamowita.
Jeżeli Twój aparat naprawdę nie potrafi oddać koloru, to może pomyśl o jakimś programie do obróbki zdjęć? Ja w takich sytuacjach używam XnView - dobry, bo dobry i dobry bo darmowy ;) Nie chodzi mi o to by ''poprawiać kwiatek'' , ale by tylko pokazać prawdziwy kolor.
Pozdrawiam i życzę mokrego dyngusa :)
Ja i tak stosuję obróbkę, każde zdjęcie, które wstawiam na forum, jest zmniejszone w photoshopie i jeśli aparat źle uchwycił kolor lub zdjęcie jest za jasne/za ciemne albo rozmazane, to staram się je przerobić. Ale z tą Vandą to żaden program nie pomoże, a chce uzyskać jak najbardziej naturalny efekt.
Ale cieszę się, ze mimo wszystko wam się podoba :)

A dzisiaj zaczął pękać pączuszek bellinki! Widać już żółto-zielono rózowe wnętrze, może jutro się całkiem rozwinie. Jest przecudny, to moje pierwsze kwitnienie storczyka bellinopodobego (bo z bellinopodobnych mam bellinę, violaceę i 2 penang girl).
A teraz patrze, ten nowy penang girl puszcza trzeci pędzik!!! Cieszę się, że tak szybko się zaaklimatyzował.

I załozyłam sobie taki ogólny wątek w offtopic, taki luźny, będe tam wstawiać zdjęcia nie-storczyków, rysunków itp.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =3&t=42883
Wpadajcie ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bellinka spadła wczoraj z okna :((.
Na szczęście pączuszek jest cały, coraz bardziej się otwiera, ale bardzo powoli mu to idzie.
Wczoraj wieczorem chciałam zdjąć białą Vandę i zahaczyłam o stojącą pod spodem niebieską, a ona się przewróciła, zdążyłam ją złapać za wazon, ale spadły na podłogę bellina i violacea. Na szczeście skończyło się tylko na wysypaniu podłoża i lekkim pęknięciu liścia violacei. Violaceę przy okazji wsadziłam w świeże, trochę grubsze podłoże. Bellina ma w środku doniczki mech, ale presadzę ją po przekwitnięciu. dzisiaj przesadziłam też trochę innych Phal.: tetraspis, tetraspis C1 x amabilis, Mini Mark, equestris, starszy Penang girl i 3 hybrydy. Schilleriana, equestris alba i nowy penang girl dobrze się mają po przesadzeniu, więc uznałam, że to dobry czas i zajrzałam też do innych Phal. Korzonki miały dobre, ale wymieniłam im trochę podłoża, bo np. tetraspis miał mech w korzonkach. tetraspisa posadziłam do doniczki 13 cm, tetraspis c1 x amabilis z doniczki 9 cm do 12, bo już spory jest, Mini marka do 12, bo nie umiałam jego korzonków wpakowac do poprzedniej, 9 cm, jedną hybrydę dałam do 14 cm, ponieważ jest wielki, ciężki i rósł przy brzegu doniczki, więc ciągle się przewracał. Podleję je dopiero za kilka dni. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi im to przesadzenie.
Zrobilam też parę zdjęć otwierającemu się pąkowi belliny, ale większość wyszła bardzo brzydko, postaram się wybrac jakieś ładniejsze...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Otwierający się pączuszek belliny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różowy Phalaenopsis, którego dzisiaj przesadziłam do większej doniczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Dusiu, dwoma storczykami pokazałaś cała tęczę :D .
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Cudne kolorki u belliny, nasycone, niesamowite kontrasty- po prostu świat z bajki dla małych dziewczynek, do schrupania! :) Hybrydka też wstrzela się w gamę kolorystyczną :)

Vanda też super, widać, że ma woskowe kwiatuszki, szkoda, że nie można oddać dobrze jej koloru... A może to ascocenda, skoro ma dużo małych kwiatków na pędzie?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że pączek belliny rozwinie się do końca, tak bym chciała zobaczyć kwiat, ale martwię się, że upadek z okna mógł mu zaszkodzić i nie rozwinie się... Ale mimo, że tylko w połowie rozwinięty, już pięknie pachniał :). W rzeczywistości jego kolor jest trochę bardziej chłodny, taki zielono-cytrynowożółty z różem. Kwiatuszek jest malutki, ale śliczny.

Co do Vandy, nie wiem, czy to Vanda czy Ascocenda, nie było przy niej fiszki. Większość Vand, jakie mam, była kupiona bez nazw.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Dusiu Gratuluje spisu Twoich roślin tylko pozazdrościć ;:180 ;:180
Bellina na ;:77
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ zazdroszczę tego kwiatuszka na bellinie ;:111 Ja na mojego muszę jeszcze poczekać :roll:
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Piękny kwiat belliny ;:180
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bellinka już się prawie całkiem otwarła... Jest przepiękna, a tak niewiele brakowało, żebym nigdy jej nie ujrzała... Przedwczoraj wieczorem przy próbie uchylenia okna przewróciłam niebieską Vandę, zdążyłam ją złapać, ale bellina i violacea spadły na ziemię, rozsypało się mnóstwo podłoża i byłam pewna, że już po kruchutkim, delikatnym pączuszku, ale on jakimś cudem przetrwał i teraz mnie cieszy zapachem i kolorem. Zrobiłam mu dużo zdjęć, dzisiaj już wyszły lepiej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek