Powolna metamorfoza - 2008 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak jest dobrze odchwaszczone miejsce położenia to nie wyłażą, ale jak nie daj Boże jakiś perz pod spodem zostanie ...
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jedno sprostowanie, moje kartony po prostu się rozlazły, co było o tyle niebezpieczne, że byłam przekonana, że krzewy mają ochronę, a im został się jeno sznur :lol: :lol: :lol:

Azalię pontyjską tylko okopcowałam, a młoda jest, więc może jednak trzeba ją osłonić? Hm, nie wiem, chyba teraz to już "po ptokach"?
Samochód? Jaki samochód? Chyba czegoś nie doczytałam, poproszę o błyskawiczne zeznania, bo mnie ciekawość zeżre :wink:

Żwirek i chwasty - Casoron, czy jakoś tak, rozsypuje się to-to wiosną po żwirku i przez cały sezon chwaściory nie kiełkują (podobno). Mam zamiar nabyć drogą kupna, za rok opowiem czy i jak skutecznie działa. Do tej pory połowę czasu na odchwaszczanie całego ogrodu przeznaczałam na żwirowe alejki w podjazdem włącznie, ale to syzyfowa robota i mam dość :(

Karmnik - kocha wilgoć (nie kałuże) i półcień, bo łatwo wysycha (u mnie był, ładnie się rozrósł i nagle z dnia na dzień zasechł).

Macierzanka - kocha słońce i piach, po bokach może być krzaczasta, czyli tymianek, a na ścieżce wszystkie inne odmiany płożące, tj. piaskowa, wczesna itd. Na żwirku pewnie też urośnie, ale tu doświadczeń nie mam. Swoje macierzanki zamierzam po zimie mocno przyciąć, żeby odrosły młodymi pędami, po dwóch latach należy im się takie odmłodzenie, nie tylko dzielenie w pionie.

Złotokap - wyczytałam w Dendrologii, że bardzo smakuje sarenkom i zajączkom, jest trujący, ale tym głodomorom nie szkodzi! Wstępnie okopczykowałam na wysokość 20 cm (czyli powyżej czubka wzrostu, bo to roczniak jest :D) a na wierzch dodałam świerczynę. Płota nie mam, to i goście przychodzą jak do siebie, muszę chronić swoje roślinki jak się da :)

Włóknina - jesienią tego roku doszłam do wiekopomnego wniosku - może być gruba, ale równie dobrze może być cienka. Dlaczego? Bo ma chronić przed wiatrem, palącym wiosennym słońcem (cieniówka) i zwierzakami, a nie ocieplać w sensie grzałki, kożucha czy piekarnika. Ma być przewiewna (bo grzyby uwielbiają wilgotny zaduch), biała (odbija promienie słoneczne) i mocna (nie sparciała), a czy gruba czy cienka to, coś mi się wydaje, tylko zabieg marketingowy pozwalający podnieść dwukrotnie cenę grubej w stosunku do cienkiej. Kto mi wyjaśni, że jest inaczej? Poproszę argumenty :D

Ja też gratuluję, ale tu tyle zmian do odnotowania, że ho, ho, ho, prezenty, gratulacje, plany, podziwy, nabytki, zdziwienia i zachwyty :D A więc przesyłam takie zbiorcze gratulacje, żeby nie było, żem mruk i sobek, i że nic nie zauważyłam :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

kilka dni nie było smoka a u bishopa ZIMA :lol:

to napisze.. ze agro czy biała czy czarna czy cienka czy gruba to "zawracanie głowy" w temacie ocieplanie........na ziemi chroni jedynie przed przygruntowymi wiosennymi przymrozkami

na zimę lepsze jest tipi :) [trzy patyki i kawałek szmaty np płotna,bawełny,lnu itd [ byle naturalne] .......dla rarytasów i pieszczochów ogrodowych polecam wełnę! :)

cmokasy jeszcze nie rozpakowane

ps Agape hihihi też uwazam ze nick zobowiazuje :lol: i bishop powinien oddzielać przenicę od kąkoli :lol: ........ale bez doktrynerstwa :lol: ........troche "badziewia" w żwirowej scieżce dodaje jej lekkosci i naturalnosci wszak........ale ja tam jestem prosty smok co nie uczy trawy po włosku :lol: i nie goli brody kamiennym schodkom :?
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

A Krzysiu gdzie lata - szuka pewnie tej zakupionej włókniny... Krzysiu wracaj, pokaż jakieś roślinki, albo niemertorycznie zagadaj ;)
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z przyjemnością przeczytałam cały Twój wątek, tym bardziej, że podzielam Twoje zamiłowanie do trawnika i mchów. I też mnie napadło po wizycie w Szkocji, tyle, że z tamtejszych klimatów zapragnęłam jeszcze ostrokrzewu. Już mam ostrokrzew, trawnik, tylko moje marzenie o wychodowaniu mchu na ściance ogrodowej jeszcze sie nie spełniło. Pół lata smarowałam ją jogurtem, ale tylko glony wyrosły :(
Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie Ci ścieżka. Zapowiada się świetnie.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Nalewko - karmnik lubi "łysieć" od środka, koleżanki uprzedzały, że co pewien czas trzeba po prostu odnawiać kępę. Ja miałam taki przykry numer z... macierzanką. Teraz co roku odsadzam.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

agape pisze:Bishop! Znalazłeś włókninę? Ku przestrodze: ja od trzech tygodni przekładałam kłącza dalii, zakutane w perforowane woreczki, papier, wilgotne szmatki z balkonu, na lodówkę....w lodówkę...bo nie miałam ziemi. Wczoraj się ocknęłam, że mam ziemię w wielkim worku w kuchni, (kupiłam letem na rozsadę wiosenną). Uważaj- demencja jest groźna...Znajdź tę włókninę, póki pamiętasz jake masz hasło logowania na Forum;)
i nie ma Krzysia...
szuka włókniny, czy zapomniał hasła?

Krzysiu jak wrócisz, to posłuchaj...
http://www.youtube.com/watch?v=v2qIiJTsxp0
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

hej, hej Krzysiu, gdzie jesteś Gospodarzu :) Nie szukaj już tej włókniny, pogoda się poprawia...
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

spi..bishopcio..........a ki czort mi pszenice napisał przez rz? :lol: .........TO SABOTAZ!!!!!!!!! :;230
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Krzysiu ja jeszcze sezonu nie zakończyłam, bez Ciebie i Twoich porad- zginę!!! :evil:
Bardzo mi Ciebie brakuje :(
Wracaj...
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Krzysiu na kilka dni wyjechał.
Jak wróci to pewnie się odezwie. :D
A może przywiezie jakieś ciekawe zdjęcia lub nowe przemyślenia? :)
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieprawda :evil: Był ale się zmył :evil:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

No, nie wiem.
Ja, Go widziałam dziś na Butorowym :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzyyyysiek To Ty tak??/A my tęsknimy... :( myslimy...

znów się czai jak czajnik jakiś
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a tam....Krzysio jest na forum toż go widzę :lol: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”