Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
osttanna
50p
50p
Od: 6 maja 2022, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Witam.
U mnie wszystkim smakują pomidory o takim mocnym bogatym pomidorowym smaku. Nie o smaku innych owoców tylko pomidorowym.
Słodkie lub lekko kwaśne, najlepiej mięsiste i mega pomidorowe - to jest to czego szukamy.

W tegorocznych uprawach wśród 30 odmian taki smak miały u mnie tylko odmiany:
- Cleota Pink
- Mama Irenes
- Crushed Heart
- Aussie
- Red Pear
- koktajlowe Black Cherry

Czy ktoś trafił na taki bogaty smak "starego pomidora" ? Zbieram już powoli listę na następny sezon ;:173
Mam wytypowane wstępnie: 1884, Guido, Altajskij Oranżewyj, Cuore Antico di Aqiu Terme, Delicious, Brandywine Apricot, Bycze rogi, Early wonder, Anna Mayer.

Czy w ogóle w żółtych pomidorach jest sens szukać tego "starego" pomidorowego smaku?
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Hej Ostanna.
Ja trafiłem w tym roku na Aunt Swarlos Polish Plum. Polecam spróbować ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
osttanna
50p
50p

Post »

Dziękuję.
Tak ładnie wygląda na tym zdjęciu na talerzu, że aż poczułam że mogę się poczęstować i spróbować jak smakuje.
PikiPikiPiki
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2024, o 20:14

Post »

osttanna pisze: 21 sie 2025, o 12:43 Witam.
U mnie wszystkim smakują pomidory o takim mocnym bogatym pomidorowym smaku. Nie o smaku innych owoców tylko pomidorowym.
Słodkie lub lekko kwaśne, najlepiej mięsiste i mega pomidorowe - to jest to czego szukamy.

W tegorocznych uprawach wśród 30 odmian taki smak miały u mnie tylko odmiany:
- Cleota Pink
- Mama Irenes
- Crushed Heart
- Aussie
- Red Pear
- koktajlowe Black Cherry

Czy ktoś trafił na taki bogaty smak "starego pomidora" ? Zbieram już powoli listę na następny sezon ;:173
Mam wytypowane wstępnie: 1884, Guido, Altajskij Oranżewyj, Cuore Antico di Aqiu Terme, Delicious, Brandywine Apricot, Bycze rogi, Early wonder, Anna Mayer.

Czy w ogóle w żółtych pomidorach jest sens szukać tego "starego" pomidorowego smaku?
Ja swoją pomidorowa listę robiłam właśnie w tym sezonie pod "dawny smak pomidora" i wybrałam: Aussie, 1884, Red Pear, Pink Siberian Tiger i Indygo Blue Beauty.
Szczególnie polecam 1884. Dla mnie naj, jedyny "minus" większość kwiatów było staśmionych przez co powstały pomidorowe mutanty

Guido też miałam w planach ale nigdzie nie trafiłam na nasiona.
osttanna
50p
50p

Post »

Czyli dobry trop z tym 1884.
Może oberwać te pierwsze staśmione kwiaty? No ale jak większość będzie staśmiona to wtedy można pozbawić się plonów...
Guido udało mi się już zamówić.
Pink Syberian Tiger miałam w tamtym roku i jakoś nie udało mi się w nim wyczuć tego smaku.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tym roku posiałam Rebelpik mialinowy , krzyżówkę Faworyta.
Nasiona miałam od Kasi Leszkat, ze swoich zbiorów.
A do posiania nasiona dostała ode mnie, które dostałam od Faworyta…
Jak dobrze , że są takie osoby jak Kasia, bo nie wiem ile by te nasiona leżały by u mnie, za nim bym je posiała….
Super Malinówka, piękny kształt i bardzo smaczna, wystarczająco plenne, w gronie po 4-5 smacznych pomidorów
Dziękuję Kasiu :uszy

.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem też zadowolona bardzo z k37
Smaczne , trwałe pomidory, mogą poleżeć, a przy tym na prawdę bardzo dobre.
Dziękuję Aniu.
Bardzo mi przypominają Panderose , którą kupowałam w sklepie Sonis.
Może znajdę zdjęcia to pokaże
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Od najmłodszych moich lat moja rodzina uprawia pomidory, dziadek i ojciec - erlesty. Chodziło o odmianę 'Earlest of all'. To jest dla mnie smak dawny.
Myślicie, że jeszcze do dostania?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu miło mi ;:196 sama też skorzystałam i mam przepyszne pomidorki. ;:173 Rebelpik malinowy, 4 krzaczki 2 w pokoleniu F3 i 2 w F4 nie różnią się jakoś znacznie, czyli w miarę powtarzają cechy.
Wspomniane wcześniej Kosovo, Big Brandy, Mama Irene, też przepyszne pomidorki. Najbardziej mi smakuje Big Brandy. Nasionka mam od Asi. ;:196

Obrazek

Zrobiłam degustację smakową kilku odmian żółtych i pomarańczowych, każdy pyszny na swój sposób, Jantar ciut kwaśniejszy, Mizuba nie kwaśna i też nie słodka ale taka owocowo orzeźwiająca z przyjemnym aromatem, Dr Wyches zaskakująco smaczny ,słodkawy mięsisty , Nocna Świeca słodka i pyszna ale najsłodszy pomidorek to...Citrina ;:oj wbrew swojej nazwie jest zaskakująco słodkim pomidorkiem.

Obrazek

Obrazek
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu obudziłaś moje wspomnienia z poprzednich sezonów. Dr Wyches Yellow. Big Brandy, Mama Irene, Nocna Swieca to rzeczywiście pyszne pomidorki. ;:108
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”