Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu, kolekcja floksów widzę rośnie w siłę. ;:63 To piękne kwiaty i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Nie mam pojęcia jak nazywają się moje floksy, bo rozróżniam je tylko po kolorach, ale w ostatnim sezonie pierwsze miejsce na podium dostał biały i różowy, które jak zaczęły latem do późnej jesieni czarowały.
Jeszcze kilka dni i po mrozach, a potem ruszymy pełną parą :heja
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu witaminy D raczej nie da się bez suplementacji... w lecie daje nam ją słońce ;:3 też ją biorę Siedzę nadal w chałupie, bo jak Dorota - korzo_m mówi i tu ma racje u mnie też piździ jak w kieleckim ;:306 Zaczęłaś piękną rózyczka poprawiac nam nastrój jak ja lubię takie płomienne kolorki ;:333 ... a ten kombajn to zwiastun końca lata to ja już go nie lubię :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Byłam dzisiaj w Polanie po ziemię i niezbędne akcesoria do dalszych rozsad, po mydło potasowe bo wreszcie przywieźli i niechcący wpadły mi dwie torebusie, ale na szczęście do wsiania w grunt...no chyba że groszek pójdzie wcześniej do doniczki? :D
Ciekawa jestem czy pocieszą oczy, bo u mnie ostatnio groszki nie chciały róść a wilce marnie wychodziły :wink:

Obrazek

Bożenko szukając zdjęć na dzisiaj ten kombajn sprawił, że mi serce zadrgało Obrazek

Dorotko jak M ma dzień wolny to pewnie chciałby wszystko załatwić, co innego my emeryci :D A ta blacha nie będzie rdzewieć skoro to ma wodę osłaniać?
Tak! różyczka to rumba, jest niziutka ale bardzo ja lubię przez kolorki jak landrynki :lol:
Floksy pierwsze to wręcz dostawałam bo kupić nigdzie nie mogłam...zresztą jak porównasz ofertę sprzed 15 lat i dzisiaj...niebo a ziemia!
U mnie właściwie niewiele gałęzie się ruszały, a w ogrodzie czułam jakby wiało i smagało człowieka po gębie.

Natalio no właśnie z tymi prognozami ostatnio trochę kręcą, a nam się tak bardzo już chce ocieplenia ;:131 Na pierwszym zdjęciu jest niska różyczka Rumba, ma kwiatki od żółtego do prawie koralowego koloru jak torebka landrynek Obrazek

Lucynko ciekawa jestem czy się prognozy sprawdzą? czy znowu będziemy do znudzenia wypatrywać wiosny. Mam wrażenie że pory roku się przesunęły ;:oj
Trochę słońce świeciło w ciągu dnia, ale akurat byliśmy w Krakowie to nie wiem czy na wsi też świeciło. ale jest upierdliwie zimno! Och Luciu niech już będzie wiosna ;:196

Małgosiu i ja też bez floksów nie widzę wiejskiego ;:185 Będę te najnowsze dzielić i namnażać bo podobają mi się duże kępy floksów! Ja też w większości nie znam nazw, a te co znam to zapisane zapomniałam Obrazek Ubiegły rok nie był dobry dla floksów ale 2016 to tez kwitły mi calutkie lato :D

Ewciu ale ja nigdy nie zażywałam tej witaminy, słońce i jedzenie mi wystarczało. Teraz coś się pop.... U mnie piździło niewidocznie tzn miałam piżdżenie odczuwalne ObrazekObrazekObrazek
Od kombajna zaleciało mi takim błogim ciepłem, że musiałam go wkleić...mam skrzywienie jak widzę u mnie na horyzoncie traktor, kombajn czy konika to lecę po aparat i muszę fotografować Obrazek

Na dobranoc trochę tegorocznej zieleni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo mnie radują karczochy z włoskich nasion, pięknie wyskoczyły i liczę na obfity plon, bo minionego lata nie pojadłam karczoszków ;:185

Obrazek

Dobrej nocy! niech Wam się przyśnią takie zielonki wystające w ogrodzie :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Mario znów czarujesz i urzekasz mnie tymi fotkami ;:oj cuuudowny ten widok z kombajnem, tak słonecznie się zrobiło ;:3 ;:3 I znów floksy ;:173 ;:138 Co to jest za róża i jej towarzyszka obok, na trzecim zdjęciu :?: ;:180 Kojarzę tę roślinkę obok, ale nie wiem co to jest :oops: ;:306 Ty już wysiewasz arbuzy? ;:oj Ja najwcześniej będę siać na początku kwietnia 8-)
Pozdrawiam i życzę ciepła ;:3
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Za oknem prawdziwa zima a u Ciebie na parapetach taka cudna wiosenna perspektywa :) . Bardzo dużą masz już lobelię, pamiętam, że był z nią kłopot. Wilec dokładnie takiego samego koloru i producenta czeka na wysianie i u mnie :wink:, liczę na spektakularny pokaz różu. Z wakacyjnych miesięcy sierpień jest mi bliższy niż lipiec i zdjęcie żniw wywołało wręcz tęsknotę za latem... Tymczasem obłożona kotami przeglądam torebki z nasionami i wizualizuję wiosnę :D
Pozdrawiam życząc, by mroźne dni szybko minęły ;:196
Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak już się chce takiego lata, jak na Twoich fotografiach ;:oj Cudnie, słonecznie i kolorowo- czyli wszystko jak lubię :tan
I u mnie zimno się zrobiło, nawet słońce nie bardzo ogrzewa zimną atmosferę. Co gorsze w długoterminowych zapowiedziach dla mojego rejonu, ciepła nie widać aż do końca marca ;:202 Raptem jakieś 2-3 stopnie, a odczuwalna ciągle poniżej zera. Nie za taką wiosną tęsknię, oj nie...
Zdecydownie zazieleniły się Twoje parapety, wszystko garnie się do życia ;:63
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Rozmnażaj floksy, rozmnażaj ;:196
Piękne zdjęcia, już się chce wiosny, ale ten mróz może wymrozi robactwo, też potrzebny. U mnie kolejny bezśnieżny - 14 dzień.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu Twoje rozsady są dużo większe w moich doniczkach przestój, oby tylko nie zaczęły sadzonki padać.
Blacha jest pomalowana, to taki gotowiec na pokrycia dachowe tylko ten ma mniejsze żebrowania służy na podbitkę przy rynnach.
Myśleliśmy nad deskami, ale one byłyby na kilka lat, blachę kolorystycznie wybierzemy do dachu i będzie, mam nadzieję komponowała się do chałupy. Zobaczymy czy się to sprawdzi.
Tylko dwie torebki nasion kupiłaś ;:oj niemożliwie, że tak skromnie ;:185 Wilec bardzo orginalne ma kwiaty, a groszek niespotykany kolor, oby był taki jak na zdjęciu.
Nie ma co porównywać oferty roślin, wszystko się zmieniło, nie wiadomo co wybrać. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam kanny u nas te rośliny nie były znane, a pani miała posadzone wzdłuż ścieżki cuda, okazało się, że kłącza dostała z Francji. Dziś kann do wyboru, koloru i o dziwo nie cieszą się taką popularnością.
Odkąd rynek holenderski dostarcza nam sadzonki mamy szeroki wybór wszystkiego, a już o gamie cebulowych nie wspomnę.
Dalej wieje zimno -15 st było o 7 rano.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu co za bogactwo wysiewów... rosną jak na poduszce elektrycznej... U mnie jeszcze nie ma nic wielkiego, to co wzeszło stanęło w miejscu... ale co tam ... po niedzieli już ma być + to najwyżej powtórzę niektóre siewki no i pomidorki bo tych jeszcze nie siałam :oops:
Ciekawa jestem tego niebieskiego groszku ja mam ten bylinowy Lędźwian, on nie pachnie tylko wygląda więc trochę oszukuję i wciskam mu do towarzystwa pachnący ... nie wiadomo które pachnie a które nie ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Piękne floksy zakupiłaś :D
Z bólem przyznaję, że nie mam takich w mojej Kolekcji Narodowej :;230
Jaśniejszy zupełnie jak ze starych odmian.
Piękny jest też ten biały z delikatnymi różowymi znaczkami nad fotką z ''Sherbet Coctaill''
Ach a to wszystko zakopane pod śniegiem.
Cudnie rosną Marysiu rozsady aż miło popatrzeć ;:138
Twoja kobea wielka, ja posiałam dopiero.
Karczoszki słodkie.
Współczuję tego latania do kur i odmrażania wody. Z. ma to samo z psem i z gołębiami.
U nas zimno podobnie, jak u Was, ale to pikuś, słuchy mnie doszły ,że przy granicy ruskiej u Teściów Córki Z. było nocy -26 stopni ;:oj Siedzą w starym domu dla przyjemności a mieszkanie mają w 3 City.
To się nazywa miłość do wsi ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, cudny kolor tego wilca. Uwielbiam te kwiaty. Ja posiałam parę lat temu przy siatce takiego fioletowego i on już został u mnie. Sieje się sam, a nawet się panoszy tam, gdzie niekoniecznie mi pasuje. Ale z groszkiem to też miałam problem. Aż przyuważyłam, że tam, gdzie siałam groszek, tam cukróweczki sobie spacerują i się oblizują. W tym roku też zakupiłam ten pachnący cud, ale nasionka po wsianiu do gruntu zabezpieczę. On, groszek nie lubi za bardzo przesadzania. Lepiej go dać od razu na stałe miejsce.
Ta kapusta to trochę się chyba wyciągnęła?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś u nas też sprzedają kiepskiej jakości węgiel...same spieki i bardzo źle się pali. Mam już dość tej zimy i przyszłam do Ciebie na widoczki.
Nie pomyliłam się bo od razu lżej mi się zrobiło widząc letnie słonko pośród pól.
Zasiewy masz imponujące i oby wytrwały do wiosny.
Ja wysiałam papryki, kobeę i bazylię a z resztą czekam.
;:196 :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

O tak, takich widoków nam trzeba ;:108 Powiem Ci że rok temu groszek też nie chciał mi rosnąć, chyba takie lato nie dla groszku? ;:130
Dzisiaj przeglądając reklamówkę jednego z supermarketów natknęłam się na róże i bratki, jakoś tak mi dziwno przy obecnej temperaturze... To przyroda nie nadąża, czy sprzedawcy zaklinają? ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu karczochy ;:138 Ja mam zamiar dopiero nabyć nasiona. To warzywo, to marzenie ogrodowe mojej córci.
Raz próbowałam, ale nie przetrwały zimy.
Ja się z całych sił wstrzymuję od parapetowych siewów. No, oprócz pomidorów, dalii, tunbergii, cebuli itd.
No i mój chirurg mi w tym pomaga, bo zostawił mi gips na ręce jeszcze na 2 tygodnie. :twisted:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dobry wieczór :wit Śliczna ta różyczka, taki promyczek, że aż ciepło z monitora bucha! Idealny widok na rozgrzanie! Mój piec jakoś nie daje rady, ale boję się podkręcić, żeby nie zagotować wody w zbiorniku i siedzimy w 18 stopniach, przy czym dziecko znosi to ochłodzenia znacznie lepiej, niż ja ;:202 Za to słonka nie brak i siewkom dobrze :) Ale masz bogate parapety, normalnie pół ogródka w domu ;:138 A jak kurki dają radę? Mi trochę tych moich pierzatych żal, bo jak tak wieje i one łażą cały dzień po dworze, to mnie sumienie rusza, ale rano chcę im zanieść wodę i wskakują mi prawie na głowę, żeby wyjść, no to sama nie wiem, chyba wolą jednak dwór, niż kurnik ;:131 Będę wyisewać ten sam wilec różowy, chyba miał nazwę cardinal czy jakoś tak :D
Buziaki ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”