Przeczytałam prawie cały wątek. Dodam i ja swoje trzy grosze.
1/ Ogórki ciemne lub jasne, to nie cecha odmianowa, decyduje ilość światła: rosną w cieniu (np. pod liściem) są jasne, rosną w słońcu (najczęściej przy podporach) są ciemne
2/ Puste przestrzenie w kiszonych ogórkach są wynikiem niedostatku wody w okresie wzrostu, a nie szybkiego kiszenia
3/ Miewam też różne "plagi", liście też niektóre żółkną (czasem więcej), ogólnie dla ogórków trudne lata nastały, one lubią ciepło, a nie ukrop i od kilku lat trzeba się trochę natrudzić, by wydały plon. Stosuję cieniowanie włókniną w b.upalne dni (robię coś w rodzaju baldachimu). Na różne plagi co mają nogi i na grzyby stosuję oprysk z sody oczyszczonej. Gdy nadciąga kanciasta plamistość lub mączniak, odpuszczam. Nie mam doświadczania z opryskami chemicznymi, a za nic w świecie nie będę szkodzić pszczołom, a na ogórkach ich dużo od świtu do nocy (o wszelkie pożyteczne owady dbam). Zmienniki, zieleniaki zgniatam gdy mi wpadną w ręce i nie tępię szerszeni chociaż bywają uciążliwe, zwłaszcza jesienią.
4/ Nawet nie wiedziałam, że odmiany mieszańcowe rzekomo nie nadają się do kiszenia, od kilkunastu lat sieję jedną i tą samą odmianę Izyd F1. A jeszcze używam soli jodowanej, szarej, naszej polskiej z Kłodawy, bo w moim rejonie jodu w powietrzu ani na lekarstwo. Nie pamiętam kiedy ogórki kiszone mi się nie udały, zawsze są twarde, chrupkie, czasami mają puste przestrzenie w środku, bo te pierwsze zawsze zbyt mało podlewane przeze mnie.
5/ Kopię (tzn. syn kopie) rów szerokości 60 cm i głębokości damskiego szpadelka (saperka na długim trzonku, po naszemu na sztylu). Na dno daję skoszoną, podwiędniętą trawę (grzeje), przefermentowany obornik, czasem trochę substratu torfowego. Sadzę gniazdowo po 2 rośliny co 50 cm i prowadzę przy sznurkach.
Czasem używam, jak to wdzięcznie nazywa Janusz, "syfu" z pokrzywy, w tym roku podlałam melasą i podsypałam raz wieloskładnikowym nawozem wolno działającym.
Z powodu corocznej suszy (podlewanie zajmuje b.dużo czasu) wprowadziłam i chcę wprowadzić zmiany:
zrezygnowałam ze sznurków, "instaluję" pod kątem panele ogrodowe (taki leżak dla ogórków), z tego powodu muszę na kolanach (lepsze to niż schylanie) ogórki z dołu pod tym panelem obierać, ale nie muszę doglądać bez przerwy sznurków
zamierzam w tym roku zrezygnować z przygotowywania rozsady z powodu ślimaków, zasieję ogórki do gruntu i nakryję 5 l petem.
Strasznie się rozpisałam.