Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Jadziu jeszcze śnieg się trafił? ;:202 Niebywałe! Choć w sumie wolę teraz chłodek, a nie w połowie maja. Trudno, jak musi to niech się wyszumi, a potem byłoby miło, jakby już takich niespodzianek nie było ;:224 Dziś wyszłyśmy na dwór i dziecko znów się szczęśliwie pomazało błotkiem :wink: Dziękuję za miłe słowa ;:196

Od deszczu trochę pękają rzodkiewki, ale właśnie po pierwszym zbiorze idę przygotować twarożek na jutrzejsze śniadanie ;:138

Obrazek

Ta w środku nazywa się Viola i ma obłędny fioletowy kolor ;:138 Tylko jedna nadawała się już do zerwania, reszta sobie dorasta z innymi różnymi odmianami.

Obrazek

Obrazek

W tym sezonie pierwszy raz mam odmianę bazylii greckiej, bardzo ładnie się krzewi ;:215

Obrazek

Żurawki krwiste z siewu:

Obrazek

I asarinka zmężniała:

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Też już jedną rzodkiewkę zjadłam ze swojego doniczkowego warzywnika :wink: .Oczywiście nie była tak dorodna jak Twoje ,ale zawsze to bez chemii, a te wysiane do gruntu nawet nie wykiełkowały ;:222 .Chyba nasiona zgniły ,bo inaczej powinny już sie pokazać to samo z pietruszka .Jednak koper okryty szybkami juz wykiełkował.To sama radość dla dzieci tak wymazać sie błotem pamiętam jak kiedyś biegałyśmy boso po kałużach .To była radocha czy teraz dzieci mają takie atrakcje :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Mi nie pozwalali wchodzić w kałuże, ale swojej córce jako jedne z pierwszych butów kupiłam kalosze, co może być zabawniejsze od skakania po kałużach? :D
U mnie tak wygniła skorzonera ;:222 A może ptaki ją wyjadły, w każdym razie nasiona zniknęły bez śladu ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj! Ciekawa odmiana bazylii u Ciebie ;:196 Ja miałam zawsze u siebie pospolitą zielona raz chyba tez czerwoną. Dla mnie to fantastyczne zioło. Obecnie wysiałam jej trochę do doniczki. Jak podrosną pójdą do foliaka do towarzystwa pomidorom. Na jesień listki zerwę i zamrożę. W tamtym roku wpadłam na taki pomysł. Faktycznie w tej formie mrożonej bazylia zachowuje dobry smak. Rzodkiewka już bardzo duża u Ciebie a asarinki wcześniej nie znałam. Czekam na dalszy ciąg fotorelacji ;:108
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, zlotokapu nie bierz. To najbardziej trująca roślina, nibt nawet pszczoły potrafią paść od miodu. A że masz dziecko/dzieci to tym bardziej zły pomysł. Lepiej kupuj szczepioną wisterię ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Twój osobisty Kwiatuszek przesłodki.
Nie mogę tez odmówić urody kwiatu bakłażana. Nie wiedziałam, że warzywa też mogą tak pięknie kwitnąć. ;:oj
Tulipany fantastyczne. I takie słoneczne te zdjęcia. Aż miło. ;:215
P.S. Rano wbijam na twarożek! Mniam!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Twarożek z własną rzodkiewką to poezja. Moje rzodkiewki jeszcze nabierają masy, a te 18 sto dniowe, co posiałam ponad miesiąc temu do donic to są niesamowite, jutro idą na kompostownik, bo żal patrzeć w ich kierunku. ;:223 Dobrze, że zostawiłam sobie nasionka to zobaczę jak w gruncie będą się sprawowały.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Warzywniak robi wrażenie, rzodkiewki brak słów,widać odpłaca ci się wszystko za tą opiekę nad sadzonkami :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Mniam własne rzodkiewki. Moje jeszcze maleństwa, ale późno siane.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aga :wit . Twoja córeczka prześliczna ;:196 . Jestem w szoku jak zobaczyłam fotki tej obwódki z szafirka i ciągle jestem pod wrażeniem ;:oj . Wygląda obłędnie ;:138 . Oj koniecznie muszę sobie takie rzeczki porobić gdzieniegdzie ;:224 . Tulipany również urocze bo w takiej ilości to jest to ;:333 . Rzodkieweczką zrobiłaś mi smaka ;:224 , muszę zerknąć na swoją ale chyba potrzebuje jeszcze kilka dni ;:173 . Śniadanie musiało być wyśmienite ;:138 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Fajna bazylia ;:oj , nawet nie wiedziałam, że tyle jest odmian.
Oprócz kur to i kaczki na ślimaki ;).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko moje kurku nie wędrują po ogrodzie, za dużo cennych roślinek mam, a one się nie znają i wydrapują wszystko do klepiska. W wolierze rosną leszczyny, porzeczka czarna, jabłonie i winorośl. Kiedyś puszczałam je pod leszczynę i w jednym roku miałam trochę orzechów laskowych, ale niektóre miały dziurki :wink: Po zbudowaniu kurnika mocno przycięliśmy leszczynę i jeszcze nie owocowała więc zobaczymy jakie efekty. Poza tym artystki wyjadają winogrona...wchodzą na jabłoń i zjadają dokąd sięgną :;230 Na szczęście jajka nie mają fioletowych żółtek ;:306 Pogodnego weekendu ;:196

p.s. ja przechodzę i widzę ładny ogród to uwielbiam do niego zaglądać, a jak jest ogrodniczka to i zagadnę ;:162
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Dzień dobry Agnieszko :) Zajrzałam tu po drodze, z wątku Marysi-Maski i nie żałuję. Z przyjemnością oglądałam Twój ogród. Ale ogromny podziw budzi we mnie warzywnik i Twoje rozsady. To cud nad cudami. Uwielbiam oglądać warzywniki, o Twoim na pewno będę pamiętać.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Aga, pomysł z kurami jest świetny. Chciałabym mieć kiedyś choć dwie :)
Jak wszyscy powyżej zachwycam się warzywnikiem i rzodkiwekami ;:oj Dorodne masz już warzywka. Ja mam rzodkiewkę w doniczce i nie wiem czy już mogę coś wyjąć czy lepiej poczekać. Chyba listeki jeszcze za małe to bulwki pewnie też. Twoje już większe i tak fajnie wyglądają różne odmiany razem :)
Ale się uśmiałam z trzmiela odganiającego nóżką intruza ;:306 Muszę spróbować pomiziać trzmiela ;:108 Przygody z chmarą trzmieli nie zazdroszczę. Tym bardziej, że moje dziecko miało kiedyś podobną z osami, wtedy baliśmy się o niego jak nigdy dotąd.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aga, ty już zbierasz pierwsze rzodkiewki, a ja (wstyd się przyznać..) nadal trzymam zakupione nasionka w szufladzie ;:131
W tamtym roku siałam kilka odmian bazylii - wszyscy z rodzinki się śmiali - ja cierpliwie doglądałam i partiami przerabiałam w domowym zaciszu. Potem łasuchy zgłaszali się po "przetwory" - domowe pesto mam zachomikowane do dzisiaj ;:108 Chociaż już na wykończeniu..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”