Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Lucynko, masz rację, można było niezłego orła ostatnio wywinąć, u nas było tak samo ;:108 A moja przyszła bratowa nogę złamała ;:185

U mnie na działce już wyszły przebiśniegi, więc coraz bliżej wiosna ;:138

Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, ale słodziutkie różyczki pokazałaś :D
U mnie szaroburo, trochę wieje trochę przymroziło ścieżkę ale ogólnie nie jest źle! niech no tylko słońce wyjdzie, bo ostatnio jakby nie mogło wstać i robi to z opóźnieniem ;:3
Dobrej i spokojnej niedzieli! ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit . Dobrze, że wróciłaś cała i zdrowa z tego spaceru z psem bo w takich warunkach można sobie krzywdę zrobić ;:222 . Mam nadzieję , że dzisiaj śniegu już u Ciebie nie będzie ;:196 . Foliaki to fajna sprawa i trzeba takie zakupić a bynajmniej jeden ;:108 . Potem śmiało można na balkon wyjechać z podrośniętymi sadzonkami ;:108 . Oj wygodne to bardzo bo nie trzeba latać z doniczkami tylko z jednym regałem ;:333 . Ja sama nie wiem jak kot będzie reagował na doniczki z siewkami bo wchodzi mi tylko na jeden parapet . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę na niedzielę i cały tydzień :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Przyznać trzeba, zima ładna - dobrze że Ci się podoba :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Fajnie, już się cieszę na sadzonkę od Ciebie. ;:63
Ja też mam to nieszczęście ,że po drugiej stronie ulicy mam sklep ogrodniczy., a tam już pełno dalii, traw, begonii.
W tamtym roku kupiłam u nich dwie sadzonki traw i niestety żadna nie przyżyła to teraz zamówiłam w Florexpolu.
U nas leje- niestety.
Pozdrawiam niedzielnie Danuta.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko wystarczyło, że kilka dni u Ciebie nie byłam i od razu wpadłam w panikę jak zobaczyłam Twoje siewki ;:108 Posiałam co nieco ale cieńko mi wschodzą.
Na tą ilość sadzonek działkiTobie zabraknie.
U mnie pogoda podobna do twojej, liczę na poprawę i że wreszcie wiosna zawita.
Pozdrawiam i nich wszyscy zdrowieją.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie w niedzielne popołudnie.
Oddałam Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie i mam wolne aż do chwili, gdy piesek powie, ze chce na spacer.
Od samego południa pada deszcz, który całkowicie zmył resztki śniegu i zostawia po sobie brzydkie kałuże.
Jednak spacer na działkę był dosyć przyjemny, jeszcze bezdeszczowy i bezwietrzny.

Pamiętacie wczorajsze widoki z mojej działeczki? Dzisiaj było już tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uparłam się znaleźć jakieś oznaki nadchodzącej wiosny. W tym celu zabrałam z domu okulary, szukałam z nosem przy ziemi i...Eureka!

Obrazek Piwonia majowa.

Obrazek Tulipaniki.

Obrazek Kapustki rozchodnika.

Obrazek Mak wschodni.

Obrazek Orlik.

Więcej nie udało mi się znaleźć. Śpią zimowym snem.

Dominiko - a moje przebiśniegi mocno jeszcze śpią. ;:19 Może zapowiadane słoneczko je obudzi....
Współczuję Twojej bratowej. Przykra sprawa. ;:108

Marysiu [Maska] - u mnie aktualnie leje jak z cebra, a za chwilę piesek mnie na spacer wyprowadzi. ;:145
Przed południem na szczęście było ładnie, tylko ptaszek nie chciał mi zaśpiewać. ;:174
Pewnie poleciał innym uprzyjemnić pobyt na działce. ;:204

Ewelinko - śniegu już nie ma, ani śladu. ;:185
Już mi się naprzykrzyło to łażenie z psiakiem, ;:7 ale eMowi jeszcze się na zdrowie nie ma i trochę potrwa, zanim dojdzie do formy. ;:223
Moja kota włazi na każdy parapet, dlatego jeden pokój jest przed nią non-stop zamknięty.

Natalko - lubię zimę. Białą zimę! ;:138

Danusiu [danuta z] - zapisz sobie te sadzonki, bo ja miewam SKS, ale na wszelki wypadek też sobie zapisałam w kajeciku. ;:108
Sklepy ogrodnicze w pobliżu to fajna sprawa dla nas, ;:131 mniej fajna dla naszych portfeli. ;:224
U mnie teraz też już leje, niestety. ;:174
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Krysiu [leszczyna] - spokojnie, do wiosny jeszcze daleko i Twoje sieweczki też urosną. ;:333
Myślisz, że nie dam rady wszystkiego pomieścić, a ja planuję kolejne wysiewy. ;:306
Oj tam, oj tam! :tan Nadwyżkami obdzielę potrzebujących i wszystko się pomieści w różnych ogrodach. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie, dziękuję i też zdrówka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Na swojej działce ostatnio nie byłam więc z przyjemnością obejrzałam Twoje Lucynko nowalijki! ;:63 Słoneczko przygrzeje to roślinki szybko z ziemi wyskoczą...A my na to jak na lato..! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Taki śnieg jak Ty, ja miałam dzisiaj. Rano jak wstałam do pracy było bialutko. Za chwilę jednak zaczął padać deszcz i zrobiło się bardzo ślisko. I tak ślizgałam się całą drogę ;:222
Zupełnie nie widać, żebyś nie darzyła swoich siewek uczuciem ;:108 Wręcz przeciwnie, wygladają na zadbane i zadowolone z życia. Ładnie rosną, a w odpowiednim momencie ukwiecą Twój ogródeczek :heja
Życie z cukrzycą nie jest łatwe, wokół tyle pokus, że człowiekowi tylko ślinka cieknie. Najgorzej, że dieta eliminuje nie tylko słodycze, ale również wiele owoców i warzyw. Rezygnacja z samych słodyczy może nie jest tragedią, ale już życia bez owoców sobie nie wyobrażam. Uściskaj eMa serdecznie, niech wraca do zdrowia ;:196
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Dzień dobry Lucynko :wit
Co to za przepiękna róża ? ta różowa,którą pokazałaś na zdjęciu ?
Przecudowna!!!!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Troszkę przewrotna ta pogoda, no cóż... byle już nie było zbyt niskiej temperatury, zawsze takie gwałtowne spadki mnie stresują, że nam szkód w ogrodzie narobią... ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko zmiany jak w kalejdoskopie - ale to taki okres .
Spacerki pomogą Ci przetrwać te szare dni i zawsze coś ciekawego wyparzysz ;:108
U mnie też biały pierwiosnek zakwitł ale zdjęcie mi nie wyszło ;:223 a tak się cieszyłam .
Pokazuj siewki jak wyglądają i co Ci tam jeszcze wzeszło .
Miłego i słonecznego tygodnia życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maryniu - szczerze mówiąc to byłam trochę przerażona ;:202 perspektywą codziennych wypraw na działkę, gdy okazało się, że M poważnie choruje, ale teraz jestem bardzo z tego zadowolona. :tan
Okazało się, że ciągle mam mocne i zdrowe nogi, a spacery dają mi wiele przyjemności. ;:333
Jeszcze tylko więcej słonka by się przydało, ;:3 a przynajmniej żeby woda z nieba nie leciała. ;:108

Iwonko1 - u mnie już tylko wspomnienie po śniegu zostało. I dobrze, choć szaro i brzydko, ale przecież wiosna ma przyjść. ;:63
Moje sieweczki tak trochę z rozpędu rosną, może chcą mi przyjemność zrobić....
Na Twojej działce więcej oznak wiosny niż na mojej. ;:333 Kilka ładnych i ciepłych dni, a zobaczymy wytęsknione kwiatuszki. ;:108
M nie jest jeszcze cukrzykiem, ale bardzo blisko mu do tego, dlatego ma zakaz spożywania słodkości i - tak, to jest najgorsze - ograniczenie ilości niektórych owoców. ;:222 A on tak lubi owoce zawierające cukier.
Przekazałam eMowi Twoje życzenie. Wzruszony serdecznie dziękuje ;:167 i wzajemnie zdrowia życzy.

Danusiu [złotko] - to jest róż okrywowa. Nazwy odmianowej nie znam. Dostałam ją jako NN i tak zostało. ;:108

Basiu [apus] - ma być ciepło, może zima już sobie pójdzie precz. ;:218

Tereniu [TerDob] - o tak, spacery na działkę sprawiają mi tylko przyjemność.
Jakieś wyrywne te białe pierwiosnki. Dobrze że chociaż one pokazują kwiatki, zawsze to już coś. ;:333
Nic nowego nie siałam, ;:185 toteż nic na razie nie wschodzi. ;:131 Będę siać od czwartego marca, zgodnie z biokalendarzem. ;:7
Dziękuję i Tobie również wymarzonej pogody życzę. ;:196

Miesiąc luty za chwilę przejdzie do historii, czas na kalendarz biodynamiczny na kolejny miesiąc.

Marzec - kalendarz biodynamiczny.

Ogólnie korzystny okres siania i sadzenia: od 05.III do 18 III

Szczególnie korzystny okres siania i sadzenia kwiatów i ziół kwitnących: 04. i 05 III

Szczególnie korzystny okres siania i sadzenia warzyw liściowych: 06, 07 i 08 III

Szczególnie korzystny okres siania i sadzenia roślin owocowych: 01 III; 09 III; 10 III oraz 29 III

Szczególnie korzystny okres siania i sadzenia warzyw korzeniowych: 21 i 22 III
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Fajnie, że śniegu już nie ma ;:108 . Oznaki wiosny już wypatrzyłaś- brawo ;:138 . Spacery na pewno wyjdą Ci na zdrowie ,chociaż podejrzewam, że łatwo nie jest tak codziennie z psem ganiać :roll: . Małżonkowi trzeba pożyczyć dużo zdrowia i szybkiego powrotu do sprawności ;:108 . Dzięki za kalendarz ;:168 , teraz muszę poczekać i rozpocząć wysiewy ;:224 . Pozdrawiam i słońca życzę na nadchodzący tydzień ;:196 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko - witaj. ;:196
Z psem nie jest źle. ;:185 Zjeżdżam windą , Mikrus już staruszek, nie biega, lecz powolutku sobie spaceruje, a ja z nim. ;:65
Codzienne wyprawy na działkę mnie przerażały, ale na razie nie narzekam. ;:333 Dobrze mi takie marszruty robią i nawet lepiej się czuję po takiej eskapadzie. ;:333
Małżonek dziękuje za dobre życzenia ;:180 i wzajemnie zdrowia życzy. ;:167 Ja też życzę Ci zdrówka i słoneczka. ;:3

Mam dla zainteresowanych jeszcze jednego newsa.
Jest nim Termin sadzenia roślin cebulowych.

- Od marca sadzimy lilie.

- Od drugiej połowy kwietnia sadzimy: mieczyki, frezje ogrodowe, iksje, jaskry, kosaćce, krokosmie, liliowce, śniedki i tygrysówki pawie.

- W maju sadzimy: agapanty, dalie, eukomisy, ismeny oraz nadal można sadzić mieczyki, lilie i liliowce

Niedziela dobiegła końca. Jeszcze ostatni spacerek z pieskiem i ;:19
Dobrej nocy, kochani i koniecznie pięknego słoneczka na jutro i na cały tydzień ;:114

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”