Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

:D
Śliczne fotki- orlik świetny.
Gipsówkę podwiązuje inaczej włazi na sąsiadki, mam trzy kępy.

Jeżówka już ruszyła :shock:
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Cudowne te różowe orliki ;:oj takie moje kolorki mają ;:108 . Pozostałe rośliny równie urocze i strasznie szybko rosną. Czosnki bardzo mi się spodobały i muszę dokupić więcej . Plantacja pomidorów zapowiada się smakowicie ;:173 . Masz sporo żurawek i w kolorach tęczy , to lubię. Przyjaciółka fajna,za dzieciaka zawsze próbowaliśmy z kuzynostwem łapać je no ale potem wypuszczaliśmy ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu powojniki, to jednak dość wymagające rośliny. Gdyby nie Aneczka nigdy bym się na nie nie zdecydowała. Jak twój Asao ruszył, to z pewnością zobaczysz kwiaty, przecież już dobrze ukorzeniony. ;:108 Rozczarowana byłam jak pokazał pierwszy kwiat, bo liczyłam, że będzie jaśniejszy. Na szczęście blednie. ;:215

Obrazek

Obrazek

Sabinko Aneczka twierdzi, że gipsówka tylko w gęstwinie się nie pokłada. ;:131 Mój Asao podpędzony w szkółce, już ma 4 kwiaty. Posadziłam go tam dla rozjaśnienia mocno różowej róży pnącej, ale w tym roku nie zgrają się kwitnieniem. Jak przeżyje do przyszłego, to może zobaczymy duet. ;:65 Myślę, że zimne noce tak opóźniają kwitnienie wielu roślin. Jan Paweł podpędzony w szkółce też pojaśniał.

Obrazek

Jolu u ciebie piaski i drzewa, a u mnie tylko piaski to gleba cieplejsza. ;:306 Na szczęście przymrozku nie było, ale trzy stopnie o tej porze, to trochę mało. Właśnie tylko ciepła brakuje nam i roślinom. Mój M też coraz bardziej zaangażowany w ogród, przygotował paliki do pomidorów z drutu, ;:173 już wbite. Pewnie ma rację, bo w ubiegłym roku bambusowe się połamały i pomidory też. Jeden biedny kuklik zakwitł, trochę osłonięty od wiatru żywotnikami na skarpie.

Obrazek

Zuza niech jaszczurka urodzi, bo kot sąsiadów pożarł jedną. Gryzoniami się brzydzą. :evil: Trawa to hakone. Te dwie na rabacie przy wejściu, już wymagają przesadzenia, bo Szmaragdy je zarastają. Mam jeszcze pięć sztuk, dobrze sobie radzą, nie przemarzły. Jedną przez pomyłkę przecięłam wczesną wiosną, wypuściła tylko jeden listek, może przeżyje. ;:218 Marmelade to jedyna żurawka, która przetrzymała ubiegłoroczne upały w pełnym słońcu. Dosadziłam kolejne, bo świetnie rozjaśniają rabatę. Może jutro znajdę czas na więcej zdjęć.

Obrazek

Basiu jeżówka zwykła biała, Alba albo White Swan, co roku pokazuje jeden kwiatek bardzo wcześnie, następne są już później, w lipcu. Gipsówkę jednak trzeba wiązać. ;:131 Nie wiem, czy długo u mnie przetrwa, jak wiązanie mi się nie spodoba. Mam ją na różance na skarpie.

Obrazek

Ewelinko mam dwa różowe orliki, przy jednym jest pełno siewek, ale czy będą różowe. ;:218 Czosnki zagościły w ubiegłym roku i na pewno będzie ich więcej, wysokie są wyjątkowe. Mam też inne, które zakwitną później. Główkowate, drobne, już polubiłam i mam ich dużo, ale one kwitną dopiero latem.

Dziś moje hostowiska, świetnie zasłaniają liście tulipanów, choć na drugim zdjęciu tulipany zostały zjedzone, więc zasłaniać nie ma co. ;:306

Obrazek

Obrazek

Nowo założone pod hibiskusami. Za pięć lat będzie takie jak na poprzednich zdjęciach. :wink:

Obrazek

Samotna hosta o ogromnych rozmiarach, przesadzona wiosną, bo tak ją posadziłam, że zajmowała pół chodnika. Tylko skąd mogłam wiedzieć, jak dostałam mały kawałek. ;:306

Obrazek

Dzisiaj takie zimno, że nie miałam ochoty na prace w ogrodzie. Ścięłam tylko kilka kwiatów tulipanów i deszcz mnie pogonił do domu. Jutro dzień bardzo zajęty innymi sprawami, więc chwasty mogą rosnąć spokojnie. :wink:
Pozdrawiam piszących i tylko zaglądających. :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

nifredil pisze:
Asao i u mnie zamarudził w tym roku. Jest marny i zakwitnie ledwo kilkoma kwiatami ;:222 mam na niego focha, bo w tamtym roku był przepiękny i liczyłam na coś niesamowitego w tym roku a tu takie zaskoczenie :roll:
Hah! Z moim Asao jest identycznie! W zeszłym roku był zjawiskowy a w tym marnie zakwitnie. ;:145

-- 17 maja 2016, o 22:09 --

Soniu te hosty, co i ja mam, są pop prostu rewelacyjnie i w szpalerze wyglądają zjawiskowo! Będę mnożyć!

Macie rację, gipsówkę tylko w chaszcze. ;:306 Przerabiałam już to. :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

O jej, paliki bambusowe łamią się pod pomidorami :shock: Będzie klops, bo mój właśnie takie kupił i powiązał :cry: A może po prostu były za cienkie? Ja mam takie grubości palca, i nie tego najmniejszego :;230 ale mojego kciuka ;:108
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Nie zaglądałam ,a tu takie śliczności.
Powojniki już kwitną!
Ostnica to kapryśna jest.Siałam w domu ,nic nie zeszło. Za to rabacie sama się wysiała.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,śliczne masz klematisy ,pierwsze już kwitną ,ale masz jeszcze ścianę klematisów,na pewno w tym roku już sie rozrosną ,ale będzie widok,gipsówka już u Ciebie taka duża,uwielbiam tą mgiełkę kwiatów ,cudownie wygląda z roślinami i goździki już kwitną ,u mnie wszystko daleko w polu,pozdrawiam i miłego dnia ,może będzie cieplejszy jak u mnie ;:196
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Twoje roślinki barrrdzo Cię kochają :D .Naprawdę często tutaj jestem u Ciebie, mimo iż mało pisze. Widzę, że masz też wielu wspaniałych przyjaciół, którzy Cie motywuja do dalszej pracy i zmiany ogrodu. Cieszę się, że mam taką koleżankę jak Ty i bardzo dziękuję za Twoją dotychczasową pomoc. Wiele nauczyłam się piszą z Tobą i czytając min Twój wątek. Dzięki wielkie! Uwielbiam Twoje hortensje masz je oszałamiające. Moje pewnie będą tak wielkie za kilka lat...trzymaj kciuki :D :). Poproszę o dużo zdjęć, gdy będą kwitły :)
Tulipany takie świeże, aż chce się zerwać :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu kochana pilnie potrzebuje twojej pomocy w moim wątku, proszę cię zajrzyj :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Hostowisko masz piękne ;:108 czekam aż moje hosteczki tak się rozrosną . Czosnki warto mieć w ogrodzie więc na pewno warto je dokupić. Powojniki masz śliczne, ciekawa jestem jak wyglądają w całej krasie. U mnie tylko dwa powojniki powalają obojętnością więc czekam na kwiaty ;:108 . Pozdrawiam :wit.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, te hosty rosną w miejscu nasłonecznionym?
Świetnie się prezentują. ;:63 ;:63
Powojniki już kwitną! ;:215 ;:215
Paczka doszła. Roślinki czują się bardzo dobrze. ;:333
Dziękuję ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne hosty ;:167
Moje część( dobrze,że większa) ładnie rosną.A trochę ucierpiało po gradzie ;:145
Pięknie juz ci clemki kwitną.Moje wielkokwiatowe jeszcze w paczkach .
Te pierwszy to Asao ??
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu a dla mnie asao mógłby nie blaknąć :wink: A może on atak tak jak drzewka owocowe co drugi rok obficie kwitnie ;:224 W tamtym roku jedna pani specjalnie się zatrzymała, żeby go pochwalić :lol: Już nie moge się doczekać, kiedy i moje hosty utworzą taki piękny szpaler ;:65
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Witaj :wit przychodzę się przywitać, masz piękne hosty, czym je dokarmiasz, że takie są dorodne ;:137 ;:40
na pierwszej stronie obecnego wątku na zdjęciu pod hortensją jest zadarniająca roślina czy mogę prosić o jej nazwę, już mi się podoba na myśl o wypełnieniu wolnego miejsca pod krzaczkami
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu Asao podpędzony to kwitnie, w przyszłym roku okaże się jaki jest naprawdę. ;:131 Wiesz, że ja wszystko lubię w szeregu, a przynajmniej dużo, to hosty też w większej liczbie. Mnóż, będziemy podziwiać. ;:108 Skoro gipsówka w chaszczach, :wink: to dosadziłam jednej brązową turzycę i szałwię różową. ;:306 U ciebie QN, u mnie też ostatnie.

Obrazek

Jolu jeśli patyki grube i głęboko wbite, to z pewnością utrzymają pomidory. Moje doświadczenie z pomidorami żadne, dlatego w ubiegłym roku nie oberwałam wilków i wszystkie się połamały, były ciężkie. ;:173

Obrazek

Beatko ostnica nie lubi mokrej gleby, może przelałaś. U mnie też pełno siewek, ale na razie mikroskopijne. Powojniki kwitną, bo ze szkółki, podpędzone w cieple. Ubiegłoroczne dopiero pierwsze pąki pokazały.

Obrazek

Martuś powojniki włoskie nie rozrosły się zbytnio, ale pierwsze pąki już widać. Na gipsówkę czekam, bo dopiero w tym roku wyskoczyła w górę, w ubiegłym kilka łodyżek leżało na ziemi. ;:222 Dziś zdecydowanie cieplej w ciągu dnia, ale teraz znowu zimna noc.

Obrazek

Jolu masz rację Forumki to prawdziwe przyjaciółki od ogrodów. ;:180 Wszystkiego co potrafię zrobić w ogrodzie, nauczyłam się od innych zapalonych ogrodniczek. ;:108 Hortensji przybyło wiosną dwie, trudno się im oprzeć. :) Twoje też urosną, czas szybko mija, mój ogród już piąty rok istnieje, a dopiero zaczynałam na chwastowisku.

Obrazek

Anitko cieszę się, że tawuły japońskie kupujesz, są piękne i niewymagające. Golden Princess i Goldflame.

Obrazek

Obrazek

Ewelinko hosty, to jedne z pierwszych roślin, które posadziłam, rok przed przeprowadzką do domu. Doskonale się zaaklimatyzowały, choć rosną w kiepskiej ziemi. Powojniki wielkokwiatowe dopiero posadzone, mają pojedyncze kwiaty, a Justa jeszcze nie kwitnie, włoskie dopiero pąki zawiązują. ;:108

Obrazek

Lucynko u mnie cienia prawie nie ma. Świerki są posadzone od zachodu, więc dopiero wieczorem zasłaniają słońce. Hosty się przystosowały do słońca, w ubiegłym roku trochę je przypaliło, ale to był ekstremalny czas. ;:108 Niech floksy cieszą ciebie i nas wiosną. ;:168

Obrazek

Aniu widziałam twoje hosty w wątku tematycznym, wyjątkowo szkoda tych zniszczonych, ;:174 takie dorodne. Na pewno wypuszczą jeszcze sporo liści, ale podziurawione się nie odbudują. Powojnik to Asao, ale świeżo posadzony ze szkółki, dlatego kwitnie. Moje posadzone we wtorek niecierpki, też deszcz trochę poniszczył.

Obrazek

Małgosiu ciemniejszy Asao jest ładny, ale wybrałam go, do mocno różowej róży pnącej. Jaśniejszy bardziej pasuje, inaczej by go nie było widać. Moje powojniki mogliby podziwiać tylko robotnicy z budowy, ale chyba ich nie interesuje. ;:306 Hosty z niewyszukanych odmian szybko przyrastają, już po trzech latach wykopywałam co drugą, bo oczywiście posadziłam za gęsto. ;:124

Obrazek

Agnieszko witam serdecznie kolejną ogrodniczkę. :wit Od dwu lat kupuję 50 kg Polifoski w składzie dla rolników i jeden raz na wiosnę podsypuję wszystkie rośliny, tylko do kwasolubnych kupuję specjalny nawóz. Tym samym nawozem zasilam trawnik. Co roku robiłam gnojówkę z pokrzyw, doskonale się sprawdzała, ale w tym zabrakło czasu. Pod hortensją rośnie runianka japońska, Przez pięć lat z czterech roślin udało mi się zadarnić około dwa metry kwadratowe. Ukorzeniałam sama sporo sadzonek. Niestety w tym roku coś podjada jej liście i zaczyna chorować. ;:202 Mimo to widać młode przyrosty.

Obrazek

Dzisiaj nareszcie cieplej. Niby przypadkiem wstąpiłam do szkółki. Morning Light nie mieli, ale Flamingo, turzycę brązową i rozplenicę Fireworks tak, więc wylądowały w bagażniku.

Obrazek

Niestety fasolka szparagowa mimo włókniny wzeszła w kratkę, posadziłam ponownie. Oczywiście nowe nabytki też posadzone, a także bordowe cynie z własnych nasion, mikroskopijne ostnice i turzyce włosiste wielkości 2 cm. :;230 Biała surfinia o dużych kwiatach też już rośnie w pojemnikach.

Obrazek

Dla Zuzy hakone. Największa nie dzielona, następne z cisami i ostatnia podzielona na trzy, dopiero za rok, dwa będzie przyzwoitą kępą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłych snów i dobrego dnia. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”