Uprawa melonów cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów cz. 2

Post »

A czy ktoś oprócz mnie ma w tym roku Oliwin? :)
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Efkakam pisze:A czy ktoś oprócz mnie ma w tym roku Oliwin? :)
Mam, wraz z wieloma innymi (poszukaj post kilka stron wczesniej z cala listą odmian, łącznie 35 :D )
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

A czy ktoś próbował uprawiać melona z nasionek wyjętych z melona miodowego z supermarketu? Jest szansa na powodzenie w naszych warunkach?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja drugi rok próbuje żółte miodowe z nasion wyciągniętych z melona sklepowego. W zeszłym roku ładnie zawiązały się owoce ale tuż przed dojrzewaniem krzak zaatakowała fuzarioza i nici z plonu :( W tym roku idą w gruncie i na razie korzystają z dobrej pogody, zawiązują się pierwsze owoce :)
3emfipa
50p
50p
Od: 25 kwie 2017, o 14:25

Post »

Większość melonow ze sklepu to odmiany f1 więc się nie nadają
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadają się, nadają. 15 lat temu nasiona innych żółtych melonów miodowych przywieźliśmy z Krymu (z owoców kupionych w sklepie) i przez te 15 lat były co roku wysiewane na działce, z nasion z kolejnych pokoleń. I nie zauważyłem, aby straciły coś ze swoich pierwotnych cech - przede wszystkim nadal są pyszne!
vanilla81
100p
100p

Post »

To super, że jest szansa. Polskie odmiany niestety nie podchodzą mi smakowo. Mam parę roślinek z żółtego melona przywiezionego z Hiszpanii. Fanie byłoby doczekać się jakichś owoców
kupniulaUK
200p
200p

Post »

vanilla81 pisze:To super, że jest szansa. Polskie odmiany niestety nie podchodzą mi smakowo. Mam parę roślinek z żółtego melona przywiezionego z Hiszpanii. Fanie byłoby doczekać się jakichś owoców
Problemem może być to że są to odmiany nie przystosowane do naszego klimatu i potrzebujace o wiele więcej ciepła/słońca do wyprodukowania plonu.
vanilla81
100p
100p

Post »

No właśnie też tego się obawiam. Szczególnie, że mieszkam w Niemczech, a tu nie ma takich upałów jak w Polsce. Ostatni tydzień było tylko ok 20C a teraz 16C. Sadzonki Hiszpańskie dopiero wczoraj podcięłam za 3 liściem, więc to maleństwa
kupniulaUK
200p
200p

Post »

vanilla81 pisze:No właśnie też tego się obawiam. Szczególnie, że mieszkam w Niemczech, a tu nie ma takich upałów jak w Polsce. Ostatni tydzień było tylko ok 20C a teraz 16C. Sadzonki Hiszpańskie dopiero wczoraj podcięłam za 3 liściem, więc to maleństwa

Hehehe ja w Wielkiej Brytanii mieszkam i jeszcze nie podciąłem swoich :D Liczę że w przyszłym tygodniu.
vanilla81
100p
100p

Post »

W Wielkiej Brytanii to wogole może być ciężko. Tam to jeszcze gorsze lato niż u nas ;:oj Ale ten rok jest zaskakująco ciepły i tak więc trzymam kciuki za powodzenie w uprawie
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mi z 5melonów pozostały już tylko dwa. Jakoś kiepsko rosną ale coś tam przybierają. Dodatkowo jeszcze teraz ochłodzenie. Zobacczymy jak będą rosły. Zastanawiam się nad cięciem ale to dopytam już jak osoba uprawiała, od kt4ej mam nasiona.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Mam w tym roku kilkanaście krzaczków melonów od Franta z najstarszych nasion, na razie kwitną kwiatki męskie, susza mocno dała im się we znaki, mam nadzieję, że dochowam się choć paru owoców :roll:
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam polską Malaga F1, podobno przystosowana do spadków temp. Ma kilka malenkich owocków, mam nadziej że to ochłodzenie jej nie zaszkodzi a wrecz przeciwnie da jej dobr impuls do działania...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Moje Oliwiny zawiązują powoli malusieńkie, włochate owocki. Mam nadzieję, że nie odpadną, jak zawiązka jedynego arbuza, jakiego mam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”