W dzisiejszym odcinku w rolach głównych występują ?->
hoje & papirus
A gościnnie, tak przy okazji -->
eszynantus NN
Zaczęło się od eszynantusa mona lisa, a do niego dołączyły dwie piękne hoje ? i tak powstała moja kolejna zielona komuna.
eszynantus NN ? szczepek było mnóstwo, chyba ze 12 sztuk, ale przyjęło się tylko parę
hoja bella ? wróciła do mnie po prawie 12 latach rozłąki
i to w jakim stylu ?-> nadlatuje
? malusieńki pąk kwiatowy !! może go nie zrzuci, chociaż po długiej podróży i w nowej ziemi to wszystko się zdarzyć może ...
hoja retusa ? pierwszy raz mam z tą ślicznotką do czynienia, ale już ją kocham na zabój !!
jak mi nie zakwitnie, to płakać nie będę
tak oryginalne i piękne liście zaspokoją mój hojkowy apetyt
i jeszcze rzut oka na cały kwitnący - potencjalnie oczywiście

mix
No to hoje, które mnie kręcą - już mam
Może chciałabym jeszcze tak max dodatkowo ze dwa gatunki i tyle !!
Wielkiego ciśnienia na hoje to ja nie mam
No i teraz polecą na mnie gromy
Niby taki sobie papirus, a występuje w tyyyyylu odmianach !! A u mnie dokładnie w ? trzech
Chociaż bywa trudny w obejściu, ciężko mu czasem dogodzić, bo a to za sucho, a to za ciepło, to nigdy w życiu nie zrezygnuję z jego hodowli !!
Cyperus altenifolius - cibora zmienna
To najstarszy z moich okazów, najbardziej popularny, ale piękny !!
Jakoś na co dzień nie zwracam na niego większej uwagi, poza tym, że go podlewam, podcinam grzywkę
Dlatego dopiero ustawiając donicę do zdjęcia zobaczyłam ? jak bardzo urósł !! W sensie - przybyło go wszerz.
Cyperus diffusus - cibora przemiennolistna ? cibora rozpierzchła ? trawa nilowa ? papirusik
To drugi z moich gatunków - odmiana kwitnąca.
Chociaż moim zdaniem kwiaty nie są zbyt atrakcyjne, szybko z zielonych robią się brązowe ? suche, i sterczą tak na tym kwiatku w nieskończoność.
Ale za to ten gatunek jest bardzo różnorodny ? dół donicy to tak jakby trawka, która nie ma nic wspólnego z typowymi ?parasolkami?, i dopiero z niej wyrastają kwitnące łodyżki roślinki.
Z moich obserwacji - potrzebuje dużo więcej wody niż poprzednia odmiana.
Cyperus papirus ? cibora papirusowa ? papirus egipski
Nowość u mnie ? mam go od 3 dni ...
Ten gatunek najbardziej mi się podoba, no zjawiskowy jest !!
Ale poszukując w goo... informacji na jego temat dowiedziałam się, że jest
?o wiele bardziej wymagający niż inne odmiany ... W domu często marnieje. Do uprawy w mieszkaniach raczej się nie nadaje.?
No to pięknie !!
A ja go kupiłam w markecie ogrodniczym z lakoniczną informacją, żeby go dużo podlewać, i tyle !!
Jeden z pióropuszy jest całkiem żółty ? do obcięcia, jeden ma lekko zaschnięte końcówki.
A w sumie jest raptem 5 pędów w doniczce - dlatego też pewnie był w promocji ? 50% ceny ?
To teraz tylko czekam kiedy mi padnie, skoro w domu się nie da hodować
Ale jeszcze póki co oko cieszy
super są te duże pompony - pompon najstarszy
pompon średniak
no i młodziutki słodziak
Pozdrawiam
& cdn