Sezon tuż, tuż, a termin ciecia winorośli już nagli(część upraw została już przycieta), zatem przedstawiam Wam moje krótkie opracowanie na podstawie francuskich informacji dostępnych w internecie, a dotyczących formy prowadzenia winorośli gobelet (kielich). Zaznaczam, ze nie jest to tekst fachowy, a wolne tłumaczenie poparte własnym doświadczeniem w mojej uprawie, gdzie stosuję właśnie gobelet.
Forma gobelet (kielich)
Interesująca nas metoda prowadzenia winorośli sięga swoją historią czasów rzymskich. Do dzisiaj jest popularną formą prowadzenia krzewów w Hiszpanii i Francji. Gobelet oznacza kielich z racji nieodpartego podobieństwa uformowanego krzewu do kielicha właśnie, co widać na załączonych ilustracji i zdjęciu. Prowadzenie krzewu wg tej formy zakłada stosowanie od dwóch do pięciu ramion, z których wyrastają po dwie latorośle. Młody krzew wyprowadzamy w pierwszym roku na jedną latorośl. W przypadku kielicha na pniu 50-60 cm z czterema ramionami tniemy w drugim roku za trzecim lub piątym pąkiem (zależnie od długości między pąkami). Każdego roku usuwamy wszystko, co wyrasta poniżej miejsca krzewienia. Jedna szkoła nakazuje usuwać w trzecim roku dwa górne pędy, a zostawiać trzy, cztery poniżej, natomiast druga szkoła mówi, że usuwając wszystkie pąki na pniu w drugim roku, pozostawiamy jeden, dwa, które staną się węzłem krzewienia. Winorośl każdego roku tniemy na przedwiośniu (cięcie zimowe), zostawiając po dwa pąki na ramieniu. Ważne jest, by nie dążyć do szybkiego przyrostu ramion, stąd istotne jest cierpliwe, coroczne ich wydłużanie cięciem na dwa pąki i budowanie starego drewna, właściwej średnicy pnia oraz ramion, by zapewnić transport substancji odżywczych.
Wbrew pozorom kielich nie jest formowany w celu łatwego okopania krzewu na zimę, co można wnioskować w przypadku niskiego prowadzenia winorośli bez pnia z miejscem krzewienia na linii gruntu. Takie prowadzenie krzewu ma całkiem inne przeznaczenie. Zaletą jest tu przede wszystkim wykorzystanie ciepła oddawanego przez glebę, co jest popularne w śródziemnomorskich rejonach uprawy winorośli, w regionach narażonych na niedobory wody. W przypadku formy z pniem o wysokości 50-60 cm winorośl również korzysta z ciepła ziemi, jednak tu istotne jest odsunięcie gron od linii gruntu, co jest korzystne w przypadku wilgotnych lokalizacji (w których istnieje jednak ryzyko większej presji chorób) i tych trapionych przez przymrozki, gdyż taki sposób prowadzenia winorośli pozwala, by kwiatostany położone były wyżej nad gruntem niż przy formie niskiej. Kielich z rozstawionymi płasko ramionami pozwala zapewnić właściwy ruch powietrza wewnątrz krzewu, a służy temu również usuwanie dolnych liści. Jest to jeden z najbardziej wydajnych fizjologicznie sposobów prowadzenia winorośli. Dzięki rozmieszczeniu ramion kielich wykorzystuje w pełni fotosyntezę i transpirację, ponieważ masa zielona wystawiona jest na działanie promieni słonecznych w zakresie 360 stopni, co również pozwala na bardziej efektywne doświetlenie gron.
Mam nadzieję, że sposób prowadzenia winorośli w formę kielicha przedstawiłem dość klarownie, a niektórzy z Was będą zainteresowani w jej zastosowaniu w prowadzeniu swoich winorośli.
Zdjęcie : mój krzew Chardonnay. Ilustracja za: jardinier.pro.com