Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

W dniu wczorajszym, do zakupionych wcześniej dalii Heatwafe oraz niezidentyfikowanej czerwonej kaktusowej dołączyły - Sights of Summer I , Saint Saens I, Red Pigmy, Gute Laune, Park Princess. Spędziłem trochę czasu w sklepie wybierając i nadal mam wątpliwości czy kupiłem w miarę łatwe do hodowli i zimowania czy też trude. Wizualnie bardzo mi się podobają. Nie wiem także za bardzo co zrobić z niektórymi z nich w tym momencie - chodzi o te u których wylazły blade pędy z karp. Chyba zadołuję w skrzynce z ziemią i na parapet- tylko czy utrzymam je w dobrej kondycji te jeszcze prawie 10 tygodni? Jednym słowem - nie miałem kłopotu to poszedłem do sklepu kupić go sobie. :D
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

alicjad31 w takim razie na koniec tegorocznego sezonu wegetacyjnego wezmę z Ciebie przykład bo wszak mówią "mądrej głowie dość po słowie" ;:108 Trzeba spróbować inaczej się nie da a jak czytam że inni mogą to dlaczego nie? Nie mówiąc już że to cięcie kosztów bo nie trzeba stale co roku zakupować nowych karp.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Pawle spróbuj ja pierwszy raz spróbowałam z konieczności .Wcześniej korzystałam z piwnicy sąsiadów takiej prawdziwej nie pod domem tylko na zewnątrz i niestety straty miałam duże .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Wygląda na to że to już ostatnie chłody jakie nas nawiedziły, więc jutro sadzę karpy dalii ;:333 Ewentualnie gdy będą zimni ogrodnicy zabezpieczę je. A wy kiedy zaczynacie sadzenie? :wit
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Ja zaczynam w maju :)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Adek13 aż tak bym się nie śpieszyła z sadzeniem karp dalii.
Parę lat temu przed wyjazdem posadziłam dalie przed połową kwietnia. Potem prawie 2 tyg padało. Straciłam wszystkie karpy ;:145 i 70% roślin które też wysiałam przedwcześnie.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani kiedyś sadziło się ok 20 kwietnia ,ja w 2005 posadziłam 9 -tego kwietnia ,a było chłodno i nic im nie było . W zeszłym roku posadziłam bardzo późno jakoś zakwitły ,a w tym roku będę chciała posadzić ok 20 -go kwietnia ,oczywiście jak pogoda i czas pozwolą bo mam go bardzo mało
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na razie ziemia jest zimna i powietrze jest za zimne. Sadzenie w takich temperaturach nie ma sensu. Ja sadzę ok 25 kwietnia (akurat przypada weekend). Wystarczy i śmiem twierdzić, że będzie to optymalny termin :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani - Należy pamiętać że dalia jest kwiatem ciepłolubnym .Chcecie sadzić dalie do zimnej nieogrzanej ziemi :?:
Jeszcze wczoraj padał u mnie śnieg , a już słyszę o sadzeniu dalii .To nie ten klimat ;:185
Pamiętam jak w 1984 roku na 1-go maja było załamanie pogody i spadł śnieg.I co wtedy zrobicie z daliami :?: ;:223
Kupiłem kiedyż z wyprzedaży w czerwcu jakieś dalie w kapersach po 1 zł .Uwierzcie mi kiedy wsadziłem je do rozgrzanej ciepłej ziemi , dogoniły te które były sadzone w miesiąc wcześniej.
Moja rada - osobiście za wcześnie jeszcze jest ;:108 na sadzenie dalii
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Spokojnie, sadzę na własną odpowiedzialność, chłodów już się nie spodziewam, ewentualnie zimni ogrodnicy ale myślę że limit zimna został już w tym roku wyczerpany...
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Ja powysadzałam dalie do dużych doniczek, trzymam w nie ogrzewanej szklarence, jak podrosną i zrobi się ciepło,
pójdą do gruntu-w zeszłym sezonie tak zrobiłam-kwitły obficie :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Ja postąpiłem tak jak ewa2019 tzn.postanowiłem większość podpędzić w donicach i doniczkach (w zależności od wielkości odmiany) i myślę że przesadzają Ci którzy chcą już je sadzić do gruntu.Na prawdę jest zbyt chłodno.Jest przed nami i zimna Zośka i zimni ogrodnicy.Plus jak wiadomo kwiecień plecień i przeplata trochę zimy trochę lata.Idzie o to byście nie ponieśli strat a jeszcze jak ktoś zdobył szczególnie rzadką odmianę lub wyjątkowo piękną to strata może być wówczas niepowetowana.Dlatego namawiam na cierpliwość a rok do roku jest niepodobny.Na razie wiosna się zawahała. ;:185 ;:131
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście moje sadzenie nie będzie zależało od jednego ciepłego dnia :wink: .
Sadzę dalie od bardzo dawna w różnych terminach i nigdy mi jeszcze nie zmarzły ,ale podgniły od nadmiaru wody latem .
Teraz to jest loteria bo pogoda jest nietypowa jak na nasz klimat .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

Ja jestem nowicjuszką, jeśli o dalie chodzi.
Zaczynam od jednej sztuki. Poczytałam trochę i wybrałam bezpieczną opcję - wsadziłam dalię do doniczki, w domu (bulwy skierowane w doł, miejsce po ściętej roślinie u góry, zasypana jakieś 3 cm ziemią )
Zrobiłam to dziś. Tyle, że najpierw mocno zlałam ziemię wodą, a potem dopiero doczytałam, że powinna być utrzymywana wilgoć, ale nie lać dużo wody bo bulwa zgnije.
Doniczka ma dziury i ocieka, a ja wylewam nadmiar. Stoi w ciepłym, słonecznym miejscu to mam nadzieję nie będzie jej (dalii) za mokro??
Nie będę już na razie lała więcej wody.
Jeżeli się uda i coś wykiełkuje to do ziemi posadzę po 15 maja. Nie chcę ryzykować ;)
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Tak czytam i i zastanawiam się czy jak posadzę kilka w doniczki to czy później nie połamią się młode pędy podczas przesadzania?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”