Dalie wymagania,problemy - cz.3
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
W dniu wczorajszym, do zakupionych wcześniej dalii Heatwafe oraz niezidentyfikowanej czerwonej kaktusowej dołączyły - Sights of Summer I , Saint Saens I, Red Pigmy, Gute Laune, Park Princess. Spędziłem trochę czasu w sklepie wybierając i nadal mam wątpliwości czy kupiłem w miarę łatwe do hodowli i zimowania czy też trude. Wizualnie bardzo mi się podobają. Nie wiem także za bardzo co zrobić z niektórymi z nich w tym momencie - chodzi o te u których wylazły blade pędy z karp. Chyba zadołuję w skrzynce z ziemią i na parapet- tylko czy utrzymam je w dobrej kondycji te jeszcze prawie 10 tygodni? Jednym słowem - nie miałem kłopotu to poszedłem do sklepu kupić go sobie. 

Pozdrawiam - Krzysztof
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
alicjad31 w takim razie na koniec tegorocznego sezonu wegetacyjnego wezmę z Ciebie przykład bo wszak mówią "mądrej głowie dość po słowie"
Trzeba spróbować inaczej się nie da a jak czytam że inni mogą to dlaczego nie? Nie mówiąc już że to cięcie kosztów bo nie trzeba stale co roku zakupować nowych karp.

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Pawle spróbuj ja pierwszy raz spróbowałam z konieczności .Wcześniej korzystałam z piwnicy sąsiadów takiej prawdziwej nie pod domem tylko na zewnątrz i niestety straty miałam duże .
Pozdrawiam Alicja
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Wygląda na to że to już ostatnie chłody jakie nas nawiedziły, więc jutro sadzę karpy dalii
Ewentualnie gdy będą zimni ogrodnicy zabezpieczę je. A wy kiedy zaczynacie sadzenie? 

- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Ja zaczynam w maju 

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Adek13 aż tak bym się nie śpieszyła z sadzeniem karp dalii.
Parę lat temu przed wyjazdem posadziłam dalie przed połową kwietnia. Potem prawie 2 tyg padało. Straciłam wszystkie karpy
i 70% roślin które też wysiałam przedwcześnie.
Parę lat temu przed wyjazdem posadziłam dalie przed połową kwietnia. Potem prawie 2 tyg padało. Straciłam wszystkie karpy

- alicjad31
Kochani kiedyś sadziło się ok 20 kwietnia ,ja w 2005 posadziłam 9 -tego kwietnia ,a było chłodno i nic im nie było . W zeszłym roku posadziłam bardzo późno jakoś zakwitły ,a w tym roku będę chciała posadzić ok 20 -go kwietnia ,oczywiście jak pogoda i czas pozwolą bo mam go bardzo mało
Pozdrawiam Alicja
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na razie ziemia jest zimna i powietrze jest za zimne. Sadzenie w takich temperaturach nie ma sensu. Ja sadzę ok 25 kwietnia (akurat przypada weekend). Wystarczy i śmiem twierdzić, że będzie to optymalny termin 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani - Należy pamiętać że dalia jest kwiatem ciepłolubnym .Chcecie sadzić dalie do zimnej nieogrzanej ziemi
Jeszcze wczoraj padał u mnie śnieg , a już słyszę o sadzeniu dalii .To nie ten klimat
Pamiętam jak w 1984 roku na 1-go maja było załamanie pogody i spadł śnieg.I co wtedy zrobicie z daliami
Kupiłem kiedyż z wyprzedaży w czerwcu jakieś dalie w kapersach po 1 zł .Uwierzcie mi kiedy wsadziłem je do rozgrzanej ciepłej ziemi , dogoniły te które były sadzone w miesiąc wcześniej.
Moja rada - osobiście za wcześnie jeszcze jest
na sadzenie dalii

Jeszcze wczoraj padał u mnie śnieg , a już słyszę o sadzeniu dalii .To nie ten klimat

Pamiętam jak w 1984 roku na 1-go maja było załamanie pogody i spadł śnieg.I co wtedy zrobicie z daliami

Kupiłem kiedyż z wyprzedaży w czerwcu jakieś dalie w kapersach po 1 zł .Uwierzcie mi kiedy wsadziłem je do rozgrzanej ciepłej ziemi , dogoniły te które były sadzone w miesiąc wcześniej.
Moja rada - osobiście za wcześnie jeszcze jest

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Spokojnie, sadzę na własną odpowiedzialność, chłodów już się nie spodziewam, ewentualnie zimni ogrodnicy ale myślę że limit zimna został już w tym roku wyczerpany...
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Ja powysadzałam dalie do dużych doniczek, trzymam w nie ogrzewanej szklarence, jak podrosną i zrobi się ciepło,
pójdą do gruntu-w zeszłym sezonie tak zrobiłam-kwitły obficie
pójdą do gruntu-w zeszłym sezonie tak zrobiłam-kwitły obficie

Pozdrawiam Ewa
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Ja postąpiłem tak jak ewa2019 tzn.postanowiłem większość podpędzić w donicach i doniczkach (w zależności od wielkości odmiany) i myślę że przesadzają Ci którzy chcą już je sadzić do gruntu.Na prawdę jest zbyt chłodno.Jest przed nami i zimna Zośka i zimni ogrodnicy.Plus jak wiadomo kwiecień plecień i przeplata trochę zimy trochę lata.Idzie o to byście nie ponieśli strat a jeszcze jak ktoś zdobył szczególnie rzadką odmianę lub wyjątkowo piękną to strata może być wówczas niepowetowana.Dlatego namawiam na cierpliwość a rok do roku jest niepodobny.Na razie wiosna się zawahała.

Paweł
- alicjad31
Oczywiście moje sadzenie nie będzie zależało od jednego ciepłego dnia
.
Sadzę dalie od bardzo dawna w różnych terminach i nigdy mi jeszcze nie zmarzły ,ale podgniły od nadmiaru wody latem .
Teraz to jest loteria bo pogoda jest nietypowa jak na nasz klimat .

Sadzę dalie od bardzo dawna w różnych terminach i nigdy mi jeszcze nie zmarzły ,ale podgniły od nadmiaru wody latem .
Teraz to jest loteria bo pogoda jest nietypowa jak na nasz klimat .
Pozdrawiam Alicja
Ja jestem nowicjuszką, jeśli o dalie chodzi.
Zaczynam od jednej sztuki. Poczytałam trochę i wybrałam bezpieczną opcję - wsadziłam dalię do doniczki, w domu (bulwy skierowane w doł, miejsce po ściętej roślinie u góry, zasypana jakieś 3 cm ziemią )
Zrobiłam to dziś. Tyle, że najpierw mocno zlałam ziemię wodą, a potem dopiero doczytałam, że powinna być utrzymywana wilgoć, ale nie lać dużo wody bo bulwa zgnije.
Doniczka ma dziury i ocieka, a ja wylewam nadmiar. Stoi w ciepłym, słonecznym miejscu to mam nadzieję nie będzie jej (dalii) za mokro??
Nie będę już na razie lała więcej wody.
Jeżeli się uda i coś wykiełkuje to do ziemi posadzę po 15 maja. Nie chcę ryzykować ;)
Zaczynam od jednej sztuki. Poczytałam trochę i wybrałam bezpieczną opcję - wsadziłam dalię do doniczki, w domu (bulwy skierowane w doł, miejsce po ściętej roślinie u góry, zasypana jakieś 3 cm ziemią )
Zrobiłam to dziś. Tyle, że najpierw mocno zlałam ziemię wodą, a potem dopiero doczytałam, że powinna być utrzymywana wilgoć, ale nie lać dużo wody bo bulwa zgnije.
Doniczka ma dziury i ocieka, a ja wylewam nadmiar. Stoi w ciepłym, słonecznym miejscu to mam nadzieję nie będzie jej (dalii) za mokro??
Nie będę już na razie lała więcej wody.
Jeżeli się uda i coś wykiełkuje to do ziemi posadzę po 15 maja. Nie chcę ryzykować ;)
Tak czytam i i zastanawiam się czy jak posadzę kilka w doniczki to czy później nie połamią się młode pędy podczas przesadzania?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;