Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

amba, ja mam dokładnie taką samą ziemię jak ty. Piaszczysta, sucha, dęby wyciągają składniki pokarmowe i wodę z otoczenia. Przywożę coraz to jakiś worek gliny, żeby tę moją glebę zagęścić, bo wszystko przelatuje jak przez sito. Ziemia z worków, którą wsypuję do dołków podczas sadzenia roślin, gdzieś po jakimś czasie znika. I tak na okrągło. Nie jest latwo, walka trwa nieustannie. Nigdy nie będą u mnie kwitły i rosły róże tak jak na Podkarpaciu czy na przykład w lubelskiem. I tak jak mówisz, niektórych roślin nie warto sadzić na siłę. Ale cieszę się z tego, co mam, i próbuję ulepszać mimo przeciwności. Summa summarum - możemy sobie podać ręce. w kwestii naszej marnej gleby.
Renzal, dla ciebie poniżej jeszcze az klonik Orange Dream w majowej odsłonie. :D
Miriam, nie tnę Mireczko swojej kaagany, bo pawdę móiąc, na razie nie ma tam co ciąć. Rośnie powoli, spokojnie.
Moniko-Sz, dziękuję za rewizytę. Miło mi będzie zobaczyć u ciebie kawałeczek mojego ogrodu, bardzo fajnie to ujęłaś :) Cienia u mnie sporo, ale i w tych miejscach coś rośnie, zawsze można znaleźć rośliny na każde stanowisko. Moniko, nie mieszkasz daleko, a więc jest duża nadzieja na spotkanie w realu, które chcę u siebie zorganizować wiosną.
DTJ. Dorotko, u mnie też nieprzyjemnie wieje od rana. Nawet teraz gdy siedzę pzy laptopie blisko okna, to czuję te zimne powiewy.

Obrazek

Obrazek

Turzyce przycięte wiosną na krótsze fryzurki.
Obrazek

Orange Dream - o tej porze zawsze daje z siebie wszystko :)
Obrazek

Zaczęły się pojawiać pierwsze irysy.
Obrazek

Kukliki
Obrazek

Tak kwitły lilaki Meyera na pniu.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za oknem biało w moim ogrodzie a tutaj burza kolorów. ;:138 ;:138 ;:138
Lilak Meyera to masz pokazowy. ;:oj
:wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Lilaka krzaczorek mam, pora kupić szcepionego, nawet wiem gdzie posadzę. :uszy
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Klonik naprawdę bardzo mi się podoba. ;:196 , ale w lilakach też jestem zakochana i mam kilka krzewów u siebie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu wspaniałe letnie wspomnienia...... z takim rozrzewnieniem patrzę na fragmenty tarasu czy skrawek ławeczki widoczny wśród zieleni na zdjęciach....ależ cudownie by się posiedziało w ciepełku i zieleni....ależ mi tego brak...
Lilak cudo....a i klonik wygląda bajecznie....
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oooo to wyciągam do Ciebie obie ręce ;:112
Ja kompostuję wszystko co się da, robię różne gnojówki - i to wszystko na rabatki. Nic organicznego się u mnie nie marnuje, nawet fusy od kawy ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Wandziu, u ciebie słoneczko ,piękne kwiaty,no i nie ma wiatru :uszy, u mnie chce zwariować za oknem,noc była koszmarna,niech się to w końcu uciszy,pozdrawiam :wit ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ten biały irys przepiękny :D Mam w ogrodzie tylko kilka, ale już zostaną-bardzo je lubię. Nie powiększę kolekcji, bo "poszłam" w piwonie, podobnie mało trwałe :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Wiesz Wandziu może za późno go zaczęłam strzyc ............jak wycięłam brązowe igły to zostało malutko na końcu, wyglądał upiornie :wink: Piękny biały irysek ;:138
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Witaj Wandziu ! - nadrobiłam zaległosci,z przyjemnoscią detektowałam się pieknymi nasadzeniami....Takie widoki podnoszą na duchu-nie lubię tej pory roku,ani to jesień,ani zima.......brrrrr,ale pozdrawiam gorąco :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ignis05 - lilaczki faktycznie u mnie obrodziły, Mam trzy takie sztuki i kwitną pięknie co roku. Widać, że im odpowiada moja byle jaka, kwaskowata ziemia. ;:108
Iga, zawsze możesz uformować pieniek ze swojego krzaczorka. Ja tak zrobiłam z forsycją. :)
renzal, lilaki nie są wymagające, to prawda. Moje trzy sztuki mam już 8 lat. A pachną obłędnie, bardziej niż te zwykłe bzy.
Agness, ty tak samo jak ja wypatrujesz tarasów, ławeczek, krzesełek. Takie widoki zawierają więcej prywatności i najczęściej są bardzo indywidualne, bo rośliny to jednak takie same jak u wszystkich, prawda?

Amba, a widzisz, ja jeszcze nigdy żadnej gnojówki nie robiłam, bo prawdę mówiąc nie mam z czego, a i w okolicy nic takiego rosnie, wszędzie są zabudowania i teeny zagospodarrowane. Na kompost składa się więc u m nkie tyljo to, co jest resztkami z gospodarstwa domowego, oraz chwasty.

koziorożec, u nas z pogodą spokojnie, już stopniowo się wycisza. Prąd był cały czas, śnieżycy nie było. Na szczęście ominęły nas te nieprzyjemności :wink:
Ewamaj, ja też nie powiększam kolekcji irysów. Ładne są owszem w maju, potem jeszcze trochę, a później to już stają się denerwujące i u mnie chorują co roku na takie bzydkie rdzawe plamy.
Romciu, mimo wszystko szkoda iglaka. Jeśli coś zostało zielonego na końcach, to mógł wyjść całkiem fajny bonsai.
Lancetko, witaj Lodziu, kochana. Cieszę się, że nie zapominasz o mnie i zawitałaś tutaj tą niepiękną porą roku ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Guernsey Cream
Obrazek

Obrazek

Dorota
Obrazek

Alejka żurawkowo-hortensjowa.
Obrazek

Obrazek

Chaber górski, którego kawałek dostałam kiedyś od Agness i już ładnie mi się rozrósł. POwiem więcej, zaczyna być jakby troszkę ekspansywny.
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jak miło popatrzeć na takie kolory ;:215
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu piękne lilaki ja swój zwyczajny też usiłowałam troszkę przyciąć nawet ładnie odbił ale znowu leci szybko do nieba...ścieżka z żurawkami sprawia że człowiek czuje ciepło bijące z ekranu...
a jak u Ciebie wiatrzysko nie narobiło dużo szkody... :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

dorcia7, no właśnie, czym zimniej na dworzu, tym więcej trzeba się sycić dawnymi widokami :)

Misiu, na szczęście wiatrzysko sobie powiało tylko górą i żadnych szkód nie narobiło. Nawet gałązka z drzew żadna nie spadła. Zresztą zabrałam do domu wszystko, co mogło pofrunąć, więc strachu specjalnego nie było :)
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Wandziu- czy na zdjęciu jej szczepiony lilak Meyera..?
Planuję posadzić szczepionego Meyera nieopodal tarasu i bardzo jestem ciekawa Twoich z nim doświadczeń- czy kwitnie długo- mam na myśli żywotnośc kwiatów. Czy po kwitnieniu przycinasz tylko suche kwiatostany czy wszystkie gałązki jakoś formujesz..? Czytałam, że czasem powtarza kwitnienie- prawda to jest..?
Aaaa- i jeszcze ciekawa jestem, czy szybko rośnie oraz ile lat ma Twój lilak, że jest już taką zgrabną kulką..

Grad pytań-prawda.. wczoraj Ksawery, dziś Monika ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”