Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Czy uprawiacie je w całkowicie otwartym gruncie, czy jakieś osłony stosujecie.
Czy może w tunelu.
Zanabyłam :D , skuszona Waszymi postami nasiona Rosario F1 i obmyślam gdzie, czy do tunelu, czy na grządkę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoje rosario planuję mieć bez żadnych osłon.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ja również uprawiam bez osłon, ale obowiązkowo na czarnej agro.
Sadziłem swego czasu dla porównania na agro i bez i różnica duża, zarówno w wielkości plonu, jak i wczesności.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Również moje rosły na czarnej agro..

tak to wyglądało :
Obrazek

i maluszek taki ładny :)

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

jokaer pisze:Czy uprawiacie je w całkowicie otwartym gruncie, czy jakieś osłony stosujecie.
Czy może w tunelu.
Zanabyłam :D , skuszona Waszymi postami nasiona Rosario F1 i obmyślam gdzie, czy do tunelu, czy na grządkę.
U mnie w tamtym roku Rosario beż żadnych osłon, lecz w miejscu właściwie bezwietrznym rosło do nawet 5 kg. Oczywiście pomijam tu coroczny obornik i inne parametry gleby. Ale jeśli chodzi o zawiązywanie owoców to ta odmian nawet w zimne lata nie ma problemu z zawiązaniem kilku owoców na krzaku. Ja nawet nie bawię się w jakieś tam specjalne sztuczne nawożenie czy opryski a czarnej agro nigdy moje Rosario nie widziały. Z tym że we wrześniu, po zbiorach, mączniak już ich łapię więc zobaczę czy uda się bez mączniaka w tym roku dotrwać do końca z naszym forumowym OW. Z tym że w tunelu są bardziej bezpieczne, arbuzy są bardzo wrażliwe na duże i długotrwałe opady i muszą być dobrze zahartowane, często też dostają oparzeń słonecznych tuż po przesadzeniu
offca11 pisze:Ja do tej pory zostawiłem zawsze po jednym. W tym roku postanowiłem zrobić mały eksperyment i połowę wysadzę po dwie rośliny a drugą część po jednej, będę miał porównanie i w przyszłym roku będę mógł Ci odpowiedzieć na to pytanie ;:304
Próbowałem takie rzeczy w tamtym roku z Janosikiem i musiałem dosiewać bo straciłem 90% sadzonek, więc nie polecam się bawić aż na taką dużą skalę. Zostaw najwyżej z 3 doniczki, bo potem będziesz miał do siebie pretensję.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Na zachętę, mój ubiegłoroczny Janosik - 7 kg :D
Ale ze względu na smak, raczej tej odmiany nie polecam. W tym nie sieje.

Obrazek
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Mi ta odmiana bardzo smakuję, przypomina mi czasy dzieciństwa, nie wiem co dokładnie jadłem że mam takie dziwne wspomnienia xD
Moja plantacja z zeszłego roku, w tym roku jak się uda będzie 5x większa xD
Obrazek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszek T pisze:Na zachętę, mój ubiegłoroczny Janosik - 7 kg :D
Ale ze względu na smak, raczej tej odmiany nie polecam. W tym nie sieje.

Obrazek
Piękny ! cudo! ;:oj a co ze smakiem było nie tak w tej odmianie arbuza ?

-- 15 kwi 2014, o 20:31 --
Heliot pisze:Mi ta odmiana bardzo smakuję, przypomina mi czasy dzieciństwa, nie wiem co dokładnie jadłem że mam takie dziwne wspomnienia xD
Moja plantacja z zeszłego roku, w tym roku jak się uda będzie 5x większa xD
Obrazek
To normalne ... ja często też odnajduję w czymś smaki dzieciństwa lub zapachy i się zastanawiam co tak pachniało :) arbuzy też były super ;:145
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Viola ta czarna agrowłóknina jest stosowana po co? Mam u siebie ogrom barwinka i co chwila muszę go plewić a jest to miejsce właśnie pod kawony :roll: Teraz mam to poletko przykryte grubą folią ale są jej tylko szczątki poukładane jedna na drugiej. Niby folia miała hamować wzrost barwinka, guzik prawda. Barwinek ma się jak pączek w masełku :| Stąd wydaje mi się że cokolwiek bym na tej ziemi nie położyła to nie powstrzyma tego szkodnika przed zarośnięciem kawonów.

Aha. Chciałam przykryć kawony flizeliną ale przykryć rośliny a nie glebę.

ps. Jeśli napisałam bzdury to przepraszam ale mylą mi się te włókniny, flizeliny ;:131
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kama_80 pisze:Viola ta czarna agrowłóknina jest stosowana po co? Mam u siebie ogrom barwinka i co chwila muszę go plewić a jest to miejsce właśnie pod kawony :roll: Teraz mam to poletko przykryte grubą folią ale są jej tylko szczątki poukładane jedna na drugiej. Niby folia miała hamować wzrost barwinka, guzik prawda. Barwinek ma się jak pączek w masełku :| Stąd wydaje mi się że cokolwiek bym na tej ziemi nie położyła to nie powstrzyma tego szkodnika przed zarośnięciem kawonów.

Aha. Chciałam przykryć kawony flizeliną ale przykryć rośliny a nie glebę.

ps. Jeśli napisałam bzdury to przepraszam ale mylą mi się te włókniny, flizeliny ;:131
Kamo . . . ja ją dałam pod chwasty ,tak to prawda nie jest ona super to też zależy od grubości tej agro .. ja mam najcieńszą ,najtańszą ... poukładałam kamienie i jakieś bale z drewna na to między arbuzami i nie było dramatu .
Zastanawiam się po co chcesz przykryć roślinę ? :) ;:215
Napisz mi o tym proszę ;:219
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Czarna agro "ściółkująca" między innymi dociepla glebę, chroni przed pasożytami i chwastami, zapobiega też szybkiemu wysuszaniu się gleby. Polecam ją na gleby piaszczyste.
Zwykła agro-"biała" którą nazwałeś "fizelnią" ;:306 zwiększa temperaturę, chroni przed wiatrem i zabezpiecza przed przymrozkami.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Widzisz bo tak sobie wykombinowałam że przykrycie rośliny da mi więcej szans na uzyskanie dojrzałych owoców. W moim zakątku poukładałam już stosiki kamoli (mam ich ogrom) żeby dłużej utrzymywały ciepło..np w przypadku chłodnych wrześniowych nocy. Nieźle wykombinowane, nie?
:wit Agro pod, agro nad, kamole do środka....heh prostota u mnie nie istnieje. Wiadomo, pierwszy rok mam działkę :;230
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Ja często przykrywam czy ogórki czy arbuzy biała agrowłokniną. Lepiej rosną, nie giną od lekkich przymrozków same korzyści ;:138
Tylko wiesz że agro czarna to zupełnie co innego niż agro biała? xD
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Możliwe, się uczę to pewnie się dowiem ;:131 ale coś czuję że z barwinkiem sobie ta czarna agro nie poradzi. Żesz muszę go potraktować mniej czule

Czytając ostatnie naście stron o kawonach wywnioskowałam że nie macie nic przeciwko sadzeniu po 2-3 ziarka do kubeczków i tak zrobiłam. Teraz że pojedynczo..osiwieję ;:306
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Lepiej jest posiać po 2-3, ja siałem nawet po 5 stare nasiona, tylko trzeba potem przerwać bądź poprzesadzać bo arbuzy nie lubią gdy coś im korzonki dotyka lub mają partnera w doniczce. Krótką mówiąc są singlami xD
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”