Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Osobiście robię sporo sadzonek szczególnie warzyw więc na kwiaty mam mało miejsca dlatego aksamitki wysiewam do gruntu na początku maja, koniec kwietnia.Zależy od pogody. Obsiewam nimi również brzegi grządek z marchewką, żeby wystraszyć nicienie. Czasami też sieję astry i cynie bezpośrednio do gruntu.Zależy od ilości miejsca.
Dziwaczek koniec kwietnia do gruntu po poprzednim namoczeniu.
Maciejska koniec kwietnia i sukcesywnie do połowy czerwca.
Naparstnicy nie sieję bo sama się wysiewa :D
Dynie wprost do gruntu około 15 maja Można wcześniej zrobić rozsadę (początek kwietnia),ale ja nie mam miejsca :(
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Gosiu ;:168 Spisałem terminy, trochę pogrzebałem po internecie i muszę zrezygnować ze świecznicy, naczy mogę wysiać ale napisali, że szybko tracą zdolność kiełkowania, trzeba wysiewać jesienią po zbiorze a jeśli teraz to trzeba stratyfikować, tylko nie napisali jaką stratyfikację przeprowadzić i , że wykiełkuje po 12-24 miesiącach. Po prostu wrzucę je z innymi nasionami, jak wykiełkuje to będę szczęśliwy. Dziwaczki oprócz nasion mam karpy zeszłoroczne, wysadzę razem z daliami. Maciejka w doniczki bo z wyglądu m się nie podoba ale cudnie pachnie, żeby można było przestawiać. Jeszcze sobie frezje kupię, u ciotki stały w doniczce i zapach niesamowity roztaczał się po całej działce. Chciałbym zrobić tak,żeby było jak najmniej rozsad. Jeszcze sobie kupię cynie to te już muszą być w domu podrośnięte by wcześniej zakwitły. Warzywnik obsiewam nagietkami i aksamitkami, łobody się same sieją. Dynie i tykwy powinny iść na płot tylko nie wiem , który bo płoty też się skończyły ;:306 A one muszą mieć dobrze nawiezioną glebę. Coś będzie trzeba wykombinować. To teraz jeszcze muszę miejsca dla tego wszystkiego dobrać :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mój Drogi w moim wieku już się raczej nie planuje tak daleko ;:306
Te naparstnice to wrzuciłabym do gleby latem , bo jak zrobisz to za wcześnie to je przekopiesz i zniknął.
Michale a może zrobisz inwentaryzację ogrodu :wink: , ja nie raz próbowałam ale jak chodzi o byliny to jest to rzecz zmienna :lol:
A nie mogłaby Ci się przyśnić szóstka totka? :tan
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze:Mój Drogi w moim wieku już się raczej nie planuje tak daleko ;:306
Marysiu napisałaś tak jakbyś miała ze sto lat ;:306 Przyjemne rzeczy planować zawsze można. Choć z planami różnie bywa - planowałem, że nie kupię nasion a zaraz jadę do ogrodniczego ;:306 ;:306 Cynie zamierzam kupić. Z naparstnicami myślałem, że jak wcześniej wsieję to będą większe bo będą siane na rozsadniku razem z orlikami ( czy nie wysiał Ci się ten Twój piękny niebieski? ) to będę uważać żeby tam nie kopać a jesienią przesadzę na miejsce docelowe. Inwentaryzacja... Jakiś tam zaczątek jest w zeszycie bo mam wszystkie drzewa , krzewy i pnącza spisane wraz z wymaganiami, do bylin się nie zabieram bo jedno, że nie znam odmian, drugie jest ich zbyt duża rotacja, za krótko żyją i za szybko się rozmnażają :wink: Jak się szóstka przyśni od razu zagram a jeśli wygram to Ci kupię płot :uszy
Pada deszcz, śniegu coraz mniej ;:138 Za kilka dni, jak nie będzie mrozu idę ogródek plewić bo miejscami wygląda jak łąka.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale chyba z wiekiem to przychodzi samo z siebie, że chce się już :wink:
Z wcześniejszego wpisu wynikało, że nawet drzew wszystkich nie ogarniasz, a jak jest spis to jest w porządku, ja bylin też nie potrafię opanować ;:185
No to fajnie płot już mam prawie ;:113 pewny ;:306
Szaroburo, śniegu absolutne resztki w zakamarkach, siąpi i już nie tak ciepło jak było :oops:
Ja jutro odwiedzam pocztę, bo dzisiaj czekam na papuga! :tan
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Przyjemnych i owocnych zakupów. :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Astry mam przećwiczone-siane wprost do gruntu długo się gramolą :? Można wysiać w namiocie foliowym, jeśli masz.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Michale jak tam u ciebie z pogodą
u mnie drugi dzień pada pogoda barowa a ze kasę przetraciłam na roślinki to nie wstaje ;:306 ;:306

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Z naparstnicą nie musisz się spieszyć, bo szybko rośnie wystarczy wysiać w czerwcu i do jesieni bedzie porządnie wyrośnięta. Astry, szarłat i lwie paszcze możesz wysiać w domu w marcu - zwłaszcza lwia paszcza długo zbiera się do rośnięcia, za to potem zdarza jej się zimować, moje już drugi rok w gruncie przeżywają zimę. Na dniach wyslę Ci ogórecznik, jeśli pogoda się utrzyma, gdzieś za miesiąc możesz go siać, u mnie rozsiał się sam i gdyby nie styczniowa fala mrozów to na dniach by już kwitł :shock:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Papuga widziałem i zazdroszczę, tak nawiasem mówiąc to gdzieś tam w planach przyszłościowych i u mnie papug się przewija :D
Gosiu Zakupy niezbyt udane, kup[iłem worek podłoża i groszek zielony, w domu dopiero zauważyłem, że datę przydatności do siewu ma do stycznia 2014. Ale w sklepie mieli bałagan bo nasiona były w pudłach jeszcze nie rozpakowane i to może dlatego.
Ewa Namiotu nie mam ale w takim razie wsieję w skrzynkę w domu.
Ula Pada dosyć intensywnie od samego rana i topi śnieg ;:138 Podobno ma do 18 padać, oby. Wstać też mi się nie chciało, kota wypuściłem i siedzę w domu.
Pat Moje 2 lwie paszcze też przezimowały w ogrodzie pod sniegiem :D Widać będę mieć skrzynek w domu więcej niż się spodziewałem ale to dobrze, będzie pretekst do niesadzenia pelargonii bo skrzynki pozajmowane ;:306 Dziękuję z góry za ogórecznik, będzie stał w sadzie bo już kiedyś go tam miałem i pięknie prezentował się jako wielka kępa.
Wczoraj chodziłem po ogrodzie i znalazłem w jednym miejscu wyrzucone cebulki lilii malutkie i jakieś żółte korzenie, jakby od funkii. Nie ma tam żadnego gryzonia, może jak ziemia zamarzała to je wypchnęło? Dziś jest tak ciemno, że gdyby komputer nie stał przy oknie musiałbym świecić światło.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Michał :wit :wit U mnie tez ciemno - od rana leje , właściwie od wczoraj , śniegu już dawno nie ma ;:185
Nie chce mi się nic robić - też zastanawiam się co wysiewać i czy już ??? chyba jeszcze poczekam .
;:3 ;:3 ;:3 życzę .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie od rana było ładnie i słonecznie, niedawno zaczęło się chmurzyć. Mam nadzieję, że zdążę wyjść do ogrodu na chwilę, bo trzeba pozbierać gałęzie, które zimą wiatr pozrzucał. Zawsze to jakiś rodzaj aktywności :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

A teraz mam biało ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa Wczoraj zbierałem gałęzie :D
Tereniu Też robi się biało, a tak się cieszyłem z tych opadów, że śnieg stopnieje ;:124 Ale co tam, ważne , że cały czas pada ;:138
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

U mnie dopiero teraz zaczął padać śnieg ale takie duże płaty uwielbiam takie ale w grudniu a nie w lutym ;:218 kto teraz słyszał o śniegu
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”