Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Post »

Miałam pracowity tydzień i nie udzielałam się we własnym wątku, a i w innych - tylko trochę ;:131 Przepraszam. Cieszy mnie, że mnie odwiedzacie i podobają mi się moje nowe rośliny. Jesteście kochani ;:196
Korzystając jednak z pogody w tym tygodniu trwały u mnie intensywne prace związane z utwardzaniem podjazdu. Teraz jest solidnie i estetycznie. Żadnych szaleństw nie przewidywałam. Ideą było, żeby nie tonąć w błocie. No i wreszcie będę mogła zająć się słupkami od ogrodzenia i tym samym w tym zakresie - wreszcie zakończyć budowę.

Teraz wygląda to tak:

Obrazek

Betonowe gazony były tam wcześniej, ale teraz zyskały jesienną oprawę. Do każdego trafiła chryzantema.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może te gazony nie są szczytem moich marzeń, ale dzięki nim mogę tam coś posadzić, a przy odśnieżaniu i uwzględniając fakt, że jest to poza ogrodzeniem - się sprawdzają.

Jak piękny był to dzień świetnie obrazuje to zdjęcie. Pąk kobei na tle niebieściutkiego nieba ;:167

Obrazek

Ogród zyskał tez nowe ozdoby. Skorzystałam z pojawiających się przecen...

Obrazek

Obrazek

Dziś posadziłam też rośliny od Joli. Było tego trochę :wink: Przy okazji powiększyłam nieco ostatnio robioną rabatę ;:306
Odwiedził mnie także dostojny gość. Gdy zauważył, że robię mu zdjęcia - obracał się, przyglądał - ewidentnie pozostawał. Zresztą sami zobaczcie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękny, nieprawdaż? A w ogrodniczym po lobeliach szalał malutki fruczak gołąbek. Miałam tylko komórkę, więc zdjęć nie mam. A juro też ma być pięknie, więc kolejny dzień spędzę w ogrodzie ;:138 Zapewne nie tylko ja...
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj ANNO :wit
Podjazd solidny,pasikonik pozował jak model :!:
Mnie trochę denerwuje,że Ty trafiasz na takie fajne ogrodowe świecidełka i w dodatku przecenione :evil:
A to poidełko,a to janioły itd,itp.
Może trzeba /mi / częściej zaglądać do sklepów...
No to do miłego ,
SŁA
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale model z tego konika polnego ;:138 chyba wyczuł że pięknie go obfocisz to i ładnie pozował ;:138
Podjazd bardzo fajnie się prezentuje, a gazonu pasują tam bardzo dobrze, zwłaszcza z takimi chryzantemkami :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 a więc robót ciąg dalszy jak widzę.
Poszerzona nowa rabatka....... ;:306 ........to lubię ;:196
No to działamy w ogródkach póki pogoda pozwala.
A jak tam grzyby......rośnie coś ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Aniu, mam nieodparte wrażenie, że jesteś biologiem :) Nie musisz odpowiadać :oops:
Czerwone chryzantemy - prześliczne ;:167
P.s. słuszna decyzja zakupowa :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
Ale Ty masz ładne chryzantemki i to wszystkie ;:108
Czy one są z tych zimujących,czy już Ci zimowały??
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Aniu! :wit

Zbliża się jesień, a wraz z nią sezon na kapustki ozdobne. Czy znajdą miejsce w Twoim pięknym ogrodzie?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Aniu Bardzo podobają mi się Twoje chryzantemy ;:138 Kwiat kobei wygląda jak dziób od ptaka, któremu założono czepiec na głowę ;:306 Uważaj na tego gościa, u mnie nie jest mile widziany bo gryzie a jest go w tym roku wyjątkowo dużo.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam Twoje fotki.
Szcególnie makro.
Ale przez to nabieram chęci na kolejne rośliny :roll: ;:306
Ale w tym roku już tylko jeżówki no i może ze 2 róże.
Może i na Twoją?
Zobaczymy, chociaż mam ochotę na coś w kolorze munstead wood, ale musi być zdrowa.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Aniu a ja myślałam że tylko u mnie kobea jest takim leniuchem...ale ślicznym... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,super ta kula błyszcząca.Mozesz powiedziec gdzie mozna kupic i jaki majątek kosztowała?Nie planuję w tym roku na agrze kupować żadnych roslinek tylko własnie rozejrzeć się za jkimis ozdobami na rabaty,ciekawe czy będzie coś ciekawego.
Miłego dzionka.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

No proszę, już nie spóźnisz się do pracy, a i do domu wrócisz suchą...oponą ;:306 Super.
U mnie też jest słonecznie i cieplutko. Prac w ogrodzie na dzisiaj nie przewidziałam, bo mam dzisiaj gości i zaraz biorę się za przygotowania.
W meni dzisiaj rybki z grilla (eM przywiózł 30 kg świeżej ryby i ktoś musi to zjeść :wink: ), więc roboty niewiele.
Udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Fajne fotki pasikonika zielonego. U mnie ten drapichrust też się po ogrodzie uwija ? wraz z modliszkami.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jurku! Nie denerwuj się. Niekiedy uda mi się coś upolować, ale żeby często to nie. Jeśli jednak jadę do Bielska, wstępuję do pewnego sklepu, gdzie takie cuda bywają. Teraz jeszcze tańsze, bo wysprzedają towar z uwagi na likwidację ;:145 Zatem koniec balu... Pasikonik faktycznie pozował. Byłam zaskoczona, ale skorzystałam z okazji. Podjazd czekał na swoja kolej długie 3 lata, ale wreszcie jest! Zadedykuje Ci dziś dwa żółwiki. Jeden zadowolony, drugi chyba nie...

Obrazek

Obrazek

Teresko (tesia39)! Uwielbiam zwierzęta, więc zawsze mogą u mnie liczyć na jakiś solidny portret :wink: Gazony może nie są najpiękniejsze, ale nie będę ich pilnować, a i w zimie przy odśnieżaniu nie trudno o uszkodzenie. A takiego żal mi nie będzie... Dla Ciebie Munstead Wood. 100% pewność, że będzie Ci się podobać!

Obrazek

Grażynko (kogra)! Ręce świerzbią i jak się rozpędzę - znowu zrywam darń. Na szczęście nie jest tak sucho, więc robotka nawet przyjemna (gdyby nie to noszenie...). W lesie nie byłam i zapewne w ciągu 2 najbliższych tygodni nie zdołam być. Ale podobno grzybów wiele nie ma. Jestem pewna, że Sweet Pretty Ci dogodzę. Na tej pogodzie łąpnęła słodki rumieniec.

Obrazek

Obrazek

Aniu (AnaAn)! Popatrzyłam jeszcze parę razy na Acropolis, sprawdziłam rozmiaru, strefę i się zdecydowałam. Jestem pewna, że nie będę żałować. Chryzantem mam więcej, w tym zimujące w gruncie. Ale do gazonów poszły zwykłe, choć i część tych udaje mi się przechować w garażu. Biologiem jestem z zamiłowania. Skończyłam klasę o profilu biologiczno-chemicznym i nawet zdawałam maturę z biologii, co przy egzaminach na prawo było karkołomne. Wybrałam stabilniejszy zawód, ale czasami żałuję. Zieloni są wdzięczniejszymi klientami :wink: Dla Ciebie Pashmina. Mam co do niej mieszane uczucia. Jak spojrzysz na zdjęcie środkowy kwiat jest śliczny, ale już ten z lewej ;:185 A ani nie padało, ani nie pali go słonko... Zobaczymy w przyszłym roku.

Obrazek

Aniu (anabuko1)! Mam i zimujące. W zeszłym roku jesienią na forum kupiłam małe sadzoneczki, a teraz to solidne krzaki. Te są zwykłe, bo w tym gazonach nie mają szans na przezimowanie. Ale zapewne przesadzę je do donic i spróbuję przezimować na oknie garażu. W zeszłym roku z trzech udało mi się przezimować jedną. Zawsze coś. Dla Ciebie jedna z zimujących :D

Obrazek

Lisico! Zapewne tak. Niestety tym wiosenny pozwoliłam zakwitnąć i to był błąd. Muszę zatem kupić nowe, ale czy będą? Siew mi się nie udał. Za to kobea i owszem. Z błękitnym niebem to coś dla Ciebie...

Obrazek

Michale (Darmokot)! U nas pasikoników nie jest wiele, więc niech sobie je nieboże... Żałować mu nie będę. Kobea wybujała i śmiesznie rozwija kwiaty. Mam ja pierwszy rok, ale na pewno nie ostatni. Lubię chryzantemy i bynajmniej nie kojarzą mi się wyłącznie z miejscem wiecznego spoczynku. Dlatego mam ich więcej. Może sasankę? O tej porze to rarytas.

Obrazek

Małgosiu (Margo2)! ;:196 Czyli kuszę... Munstead Wood jest u mnie zdrowiutka. Absolutnie nie żałuję, że ją kupiłam. A na pokuszenie Green Eye

Obrazek

Misiu (lora)! Kobea bardzo mi się podoba i choć jej kwitnienie nie jest spektakularne posieje ją i w przyszłym roku. Są rośliny przy których sianiu poniosłam sromotną porażkę (np. lobelia), ale wiele mi się tez udało. Takie kloniki

Obrazek

Obrazek

Małgosiu (Małgocha1960)! Po przecenie kosztował 38 zł. Da się przeżyć. Podobnie jak i Ty kupuję po jednej rzeczy i w końcu się nazbiera. Niestety mój ulubiony sklep likwidują. Chyba nie miał wzięcia, choć i rośliny miewał ciekawe. Kupiłam tam np. oregano srebrne

Obrazek

Iwonko (heliofitka)! Z podjazdem był kłopot, bo nie tylko wysiadało się prosto w błoto, ale i na oponach "wnosiło się" na pasy, a potem do domu. Teraz mam nadzieję będzie czyściej. No i jest równiutko. Ryby z grilla :lol: Bardzo lubię. Smacznego! A dla Ciebie ulubiona ostatnio przeze mnie hortensja Diamant Rouge

Obrazek

Loki! Moje umiłowanie fauny jest Ci znane. Niestety na polowanie z aparatem trzeba mieć trochę czasu, a z tym u mnie - słabo. Niekiedy się jednak uda, jak ostatnio z fruczakiem, a teraz - z pasikonikiem. I Ty pochwal się zdjęciami modliszki. Zeszłoroczne było ekstra ;:215 A dziś musi Ci starczyć zwykły cytrynek, ale za to na moich sianych aksamitkach

Obrazek

To jeszcze parę widoczków i ... wracam do krzątania się po domu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25