Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

Dodam jeszcze wczorajsze zdjęcie żurawi. A darły się wniebogłosy : Wiosna! Wiosna!
:wink:

Obrazek

i kwietnik

Obrazek

Podstawki zastąpiłam plastikowymi ,lekkimi osłonkami, więc nawet jak kundel bury przejdzie obok i machnie miotełką,rośliny powinny utrzymać pozycje .
Jeszcze biednie na tym kwietniku,ale mam nadzieję,że rośliny będą się ładnie rozrastały i będzie wyglądać ok. :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Wiem jak ciężko wydłubać korzenie ,bo tez w tym roku pozbyliśmy się 6 -ściu osobników.Czy przycinałaś już róże?Kwietniczek tez taki miałam ;:65
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tylko wyjrzało słońce, zapachniało wiosną a ty do dzieła ;:138
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

:wit

porównanie fajoskie :), widać że łapki korcą do robót ziemnych ;)

A te żurawie to chyba od nas poleciały do was, bo niemalże u nas były i tak samo się darły że szok ;)

a czemu wycinacie korzenie brzóz? likwidowaliście drzewka na działce?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Ewuni
Ale się u Ciebie dzieje, sporo pracy zrobione. To kopanie korzeni, to ciężka robota, u nas wykopywaliśmy pnie to czereśniach to wiem jak to jest, ale będzie pięknie u Ciebie jak wszystko posadzisz i jeszcze tyle róż, i bylinki czekają na posadzenie. Sama radość prawda, a to dopiero początek prac.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Aśku na szczęście większość ciężkich prac związanych z wyjęciem jak największej ilości korzeni należała do mojego M. Róż jeszcze nie przycinałam,forsycja jeszcze nie kwitnie :wink: U mnie nawet krokusy jeszcze nie kwitną ;:174 Zupełnie nie wiem dlaczego.

Agnieszko bo mnie od dawna już nosiło,trzeba było wykorzystać sytuację i ulżyć sobie :wink:

Gosiu dzisiaj leciał klucz gęsi- też się darły.
Wycinaliśmy na jesieni 4 brzozy, teraz w miejscu jednej z nich zagości klon pospolity Globosum . Właśnie jutro po niego jadę ,z przyczepą! ;:138
Poprosiłam sąsiada o pomoc,bo z przyczepą umiem,a jakże! Ale tylko do przodu :wink:

Ulka rację masz,sama radość,zakwasy jakoś mniej bolą :wink: Byliny jeszcze nie dotarły,żadne z wielu zamówionych. Róże z F. będą wysyłane w przyszłym tyg.dzwoniłam. Mam ten łikęd na przygotowanie ,już ostatecznie miejsca dla nich :) Czysta radość!
Najpierw porządki w ogródku,a potem spotkam się z Tobą i constancją -super!

Wczoraj wysiewałam kolejną partię nasion: wilec,żeniszek,hibiscus letni,cynie,szarłaty i na pewno coś jeszcze,ale już nie pamiętam.
Jutro muszę wysiać jeszcze nasiona lilii azjatyckich (od mirzana) oraz nasiona gloriozy-własnej produkcji.
A resztę nasion wysieję w maju do gruntu,bo już i tak nie mam gdzie stawiać. Kosmosy zdaje się mogę do gruntu,prawda? Złocień,rudbekie itepe.
Pozdrawiam-Ewa
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Ewka chwal się co zamówiłaś ?
Pooglądamy jak posadzisz :lol:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Natko zamówiłam ostróżki,jeżówki,dzwonki itp.
Pełną listę mam na drugim komp,bo założyłam na poczcie nawet specjalny folder z tej okazji ( żeby się nie pogubić).
Więc pozwól,że wkleję jutro,bo nie chce mi się schodzić na dół :wink:
a Ulkowy taras bym chciała,a co! :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Ewuniu :wit
Pracowita pszczółko działasz na całego, podziwiam baaardzo ;:oj i kolejną partię nasion wysiałaś. Twój ogród jest jednym z tych na który czekam z wielką niecierpliwością kiedy buchnie zielenią i kwieciem...no i róże...też czekam ;:65 U mnie też krokusy w szczypiorkach i hiacynty ledwo wyłażą. Rudbekie i kosmosy możesz posiać do gruntu a złocienie nie wiem. Chociaż u mnie się rozsiewają jak szalone. Buziaki zostawiam ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Aniu o matko! no miło mi bardzo,że czekasz na mój ogród ,nie spodziewałabym się.

Melduję,że klon pospolity Globosum wsadzony,podlany. Czeka tylko na M. żeby mu paliki dostawił.
Przyszły róże z R. 3x Novalis i 2x Garden of Roses. Moczą się. Teren przygotowany,jutro będę sadziła.
Jutro mam też do wykopania kilka sztuk i do przesadzenia też kilka, bo róże z F. mają przyjść w przyszłym tygodniu.
Zdjęć nie ma,bo już ciemno.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ewuniu u mnie tez później wszystko budzi się do życia. Pochwal się zdjęciami klona.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Aśku byłam u Ciebie! Ty masz już miliony pięknych krokusów,a ja znalazłam wczoraj pierwszego kwitnącego!
Oto i on, dzisiaj zamknięty,bo pogoda licha.

Obrazek

Pierwiosnki targane wiatrem :wink:

Obrazek

Obrazek

a to ukochane kwitło całą zimę

Obrazek

A oto mój klon, te bukszpany pod nim będę cięła w kulki,muszę sobie jakąś formę przygotować. I pole tulipanowo-hiacyntowo-liliowcowe :wink:

Obrazek Obrazek

Szachownice: najpierw perska-kupiłam dwie,wyłazi jedna ;:131 oraz cesarska

Obrazek Obrazek

A to rabata z klonem,widać trzy posadzone wczoraj róże. To Novalis,za nimi na przemian będą Winchester Cathedral a przed nimi Burgundy Iceberg. Tak sobie wymyśliłam,zobaczymy jak będzie. Pomiędzy wsadziłam już dzwonki ogrodowe siane w zeszłym roku.Mam też naparstnice i dojdą inne zamówione. Zobaczymy,najwyżej za rok będę przesadzać :wink:

Obrazek

Dzięki temu,że wiatr,deszcz,śnieg dom wysprzątany :D
Obiad nie zrobiony,bo przez kilka godzin nie było prądu. :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Czytam, że moje słowa bardzo Cię zdziwiły, dlaczego? Tyle zrobiłaś przez ten rok, tyle posiałaś, tyle kupiłaś... jak tu nie czekać ;:65 Doczytałam też, że Twój eM odpuścił sobie i nie będzie się wtrącał...super ;:215
Każdy kwiatek nawet mały a cieszy ;:138 a klona jestem bardzo ciekawa, czy on będzie w formie kuli?
Mimo paskudnej pogody życzę dużo słoneczka ;:3
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jeden krokusik,ale ...za to tricolor ;:oj strasznie mi sie ta odmiana podoba :D
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Aniu no tym sianiem jednorocznych,szczerze pisząc,zaraziłaś mnie Ty :wink: Uświadomiłam sobie,że przecież w wolnych lukach zamiast chwastów,które trzeba wiecznie pielić,można posiać coś co kwitnie i jeszcze ładnie wygląda :shock:
Aniu klon będzie w formie kuli,ponoć po kilku latach zdarzyć się może ,że jakaś gałąź trzeba będzie ciachnąć,bo wybiegnie, ale generalnie kula :D
Wiesz,u nas wczoraj po południu było nawet dużo słońca,z gradem (no gradzikiem) :wink:

Beatko żałuję,że nie zrobiłam mu zdjęcia ,jak był w rozkwicie,w piątkowe popołudnie. Jednak latałam jak opętana po ogrodzie,żeby zrobić jak najwięcej. Jak zrywałam darń z rabaty północnej,to wykopałam trzy pojemniki z krokusami,jak zakwitną i dojrzę,które to te niebieskie,to mogę dla Ciebie odłożyć,bo pojęcia nie mam jak im na imię-kupowałam jako mix.
Dwa pojemniczki są widoczne,na tym zdjęciu

Obrazek

Dzisiaj chmury wiszą nisko,wieje,ale znacznie słabiej niż wczoraj. I dobrze,bo muszę wyjść do ogrodu. I jeszcze M do tego namówić :wink: Na tym zdjęciu wyżej,jest też płożący prezent parapetówkowy,który 5 lat temu był wielkości talerza obiadowego, obkopałam go już ,ale dźwignąć sama nie daję rady, M pomoże. :) Sąsiadka przygarnie go i jeszcze kilka innych. W jego miejsce przesadzony zostanie cis- o ten , a hortensja pnąca dostanie drugą kratkę ,powinna być zadowolona :)

Obrazek

a wiąz Jacqueline Hillier (obok cisa ,po prawej) wsadzę zamiast tego

Obrazek

Wiąz mi choruje,wiosną piękne liście puszcza,by w lipcu zacząć je tracić. Wiem,wiem,czytałam! Kilka osób tu na forum walczyło z podobnymi objawami. Nie ma żadnych zmian na gałązkach,jak wykopie,obejrzę korzenie. Jeśli będą ok,zmiana miejscówki i kuracja na roztocza. Znalazłam w neciku artykuł o szkodnikach i podobne objawy może powodować szpeciel. Może się łudzę,ale spalę dopiero po tym ,jak nie pomogą zabiegi,jakie zaordynuję :wink: (za ładny ten wiąz jest,żeby go tak od razu na stracenie)

No,i obkopałam tez jałowca płożącego Agnieszka,który był wielkości talerza deserowego! :shock: , bo w tym miejscu będą rosły przecież róże! No przecież! :wink: I to musimy z M zrobić koniecznie dzisiaj,bo M za późno wraca z pracy w tygodniu,a zaraz po niedzieli przyjadą róże :D

Obrazek

i coś miłego,bijemy rekord w ilości całujących się moai :wink: (wystawione z rabaty na czas kopania,przesadzania)

Obrazek

No dobra! Moai się nie całują,tylko robią "noski" :)
Serdeczności życzę!
Pozdrawiam-Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”