Balkonowe Rosarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkonowe Rosarium

Post »

Do otwarcia sezonu jeszcze 3 miesiące, więc pewnie zdążą coś zaprezentować :)
Jestem bardzo ciekawa tego Twojego towarzystwa i wszystkich nowych odmian ;:65
Mówisz, na własnych korzeniach lepiej się chowają w donicy? Hm, może w przyszłym roku spróbuję i ja takiego patyczkowania... ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz przedszkole różane ;:oj niejedna z nas chciałaby mieć takie śliczne młodziaki ;:215
Usiłuję ukorzenić każdą różę jaka u mnie rośnie choć przychodzi to czasami z trudem. Ale mam kilka własno-korzeniowych i bardzo sobie je chwalę. :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć ja nieco spóźniona ale zachwycona jak przedmówcy :;230
Jestem ciekawa ile urosły prze te kilka dni ;:oj
Alexia musisz nam dać wykład jak Ty robisz z patyczkami, żeby mieć taki przychówek :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Was dziewczyny.
Dziekuje za zainteresowanie moimi eksperymentami.Na ten szalony pomysl wpadlam po lekturze ksiazek, encyklopedi rozanych , pisanych przez wielkich swiata rozanego (m.in.J.Mattok, P. Beales, P.Harkness, D.Austin..........).Pomysl szczepienia roz pochodzi z Angli, a teraz wlasnie oni sa najwiekszymi zwolennikami powrotu do "normalnosci".Dopierio raczkuje, eksperymentuje, mam szalone teorie, ktore wprowadzam w zycie.Co z tego wyjdzie, to pokaze czas........, beda /sa niepowodzenia i sukcesy.Beda relacje...... ;:108 .
Majka 411 , nie jestem dobra w pisaniu, przyjade w czerwcu i zrobie demo :uszy .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Na demo czerwcowe bardzo liczę. Uważam, ze odnioslaś ogromny sukces w rozmnażaniu róż przez sadzonkowanie ;:108
Ciekawe, jak to się potoczy z różami w przyszłości, skoro piszesz, że chcą wracać do tej metody ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mysle, ze producenci nie bardzo beda sie przejmowac co sobie mysla "ludzie tematu". Wazna i to bardzo w tej calej zabawie jest strona ekonomiczna.
Poza nielicznymi odmianami dalej bedziemy kupowac szczepione.
Oczekuje na dniach rozyczki od Tantau´a ;:65 na wlasnym korzeniu :D .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Alexia moze to cie zainteresuje
"Ostatnio gorącym tematem na forum są ekologiczne środki ochrony roślin. ;) Dorzucę więc swój sposób radzenia sobie z mszycami w ogrodzie, tym bardziej, że sporządzanie cieczy użytkowej nie jest czasochłonne, a oprysk przynosi dobre rezultaty nawet przy dużej inwazji szkodnika.
Na 10 litrów wody deszczowej ogrzanej promieniami słońca wsypuję 5 łyżeczek sody oczyszczonej, wlewam 10 łyżek mydła potasowego, może być potasowo czosnkowe (nawet lepiej), pół szklanki denaturatu i jeśli pryskam w dzień pochmurny lub późnym wieczorem dodaję ok 40 łyżek stołowych oleju jadalnego. Mieszaninę dokładnie wstrząsam, chyba, że ktoś posiada opryskiwacz z mieszadłem, ja nie posiadam :-D i takim roztworem pryskam. Z moich obserwacji wynika, że po takim oprysku nie ma możliwości by mszyca przetrwała. Jest tylko jedno ale... Jak wszystkie metody ekologiczne (ale z tego co wiem chemiczne też) zabieg trzeba systematycznie regularnie powtarzać, no może z większą częstotliwością niż chemię, ale i tak się opłaca. ;) Opryski należy wykonywać co dwa dni w odstępie dwutygodniowym. To znaczy, że jak dziś opryskałam, to ponowny zabieg wykonuję po dwóch dniach, odczekuję dwa tygodnie, pryskam odczekuję dwa dni pryskam i tak niemal do końca sezonu lub do czasu zmniejszenia populacji mszyc w moim ogrodzie. Robię to jednak do końca sezonu, z tym, że jeśli nie ma mszycy na roślinie to bez dodatku oleju jadalnego, zabieg taki odstrasza mszyce skutecznie nie pozwalając osiedlić im się na roślinach. Oprysk ten poza eliminowaniem mszyc, ale także przędziorków chroni rośliny przed wieloma chorobami grzybowymi. Naprawdę polecam, tylko uprzedzam, nie spodziewajmy się natychmiastowego efektu po pierwszym oprysku, choć jest gołym okiem widoczny i stosujmy go regularnie. :-D"
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Beatko , jestes wieeeeeeeeeeeelka, dziekuje bardzo ;:180 ;:180 .
Zapowiada sie "robaczywy" sezon ;:131 . będę stosowac, tylko musze zrobic grafik opryskow, bo mi sie wszystko pozajaczkuje......... ;:306 .
Niech Ci dobra kobieto ........... wynagrodzi w zdrowych rozach ;:108 .
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Też sobie zapisałam sposób na mszyce,trzeba będzie działać ;:224
Dzięki za szczegóły ;:196
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Alexia jeszcze moze cos takiego, ja akurat stosuje to czesto;
Dziś chciałam wypróbować inny sposób, preparat z łusek cebuli, który kiedyś znalazłam na jakimś forum:
200 g łusek cebuli należy zalać 10 l wody, odstawić na 3-4 dni, odcedzić i używać do opryskiwania.
Mam nadzieje, ze nam pomoze :-)
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata, chyba tez o tych luskach cebuli czytalam, trzeba testowac.
Zbieramy luski od cebuli, do pisanek tez sie przydadza........ :tan
Zdjecie, sadzonki jesiennej........., dokad jej sie tak spieszy......... ;:224 (nie wiem jaka to odmana)
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sadzonka piękna jak malowana:) Gratuluję ;:215
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Piękna sadzonka, oczywiście pochwały 'bez uroku' żeby nie zapeszyć.
Żeby tak przynajmniej co druga chciała tak ładnie się rozrastać to byłabym szczęśliwa ;:173
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Piękna ;:oj
Cieszę się, że u Ciebie jest tak merytorycznie :heja przepisy na mszyce zapisuję. Jestem na milion procent pewna, że sezon będzie calkiem "robaczywy" :evil: zimy właściwie nie było....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Witam i gratuluję pięknej sadzonki, czy będziesz ją przycinać na zagęszczenie?
Chciałabym nawiązać jeszcze do podanego składu na oprysk:

Na 10 litrów wody deszczowej ogrzanej promieniami słońca wsypuję 5 łyżeczek sody oczyszczonej, wlewam 10 łyżek mydła potasowego, może być potasowo czosnkowe (nawet lepiej), pół szklanki denaturatu i jeśli pryskam w dzień pochmurny lub późnym wieczorem dodaję ok 40 łyżek stołowych oleju jadalnego

Czy 40 łyżek oleju to nie za dużo, przecież to prawie 3 szklanki?
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”