Modraszkowa Łąka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Modraszkowa Łąka

Post »

I ze specjalną dedykacją dla Maśki - najświeższe foto warzywnika :;230
Będą ziemniory :tan I bób też już z ziemi wylazł!
Obrazek

A tu kolejne odkrycie na polu chwastologii stosowanej:kuklik zwisły, na Kociewiu tytułowany "dzwonkiem". Nie dało mu się zrobić dobrej foty, zaliczyłam kilka podejść i straciłam cierpliwość, bujał się niemożliwie :D Ale za to bierdonka załapała się w kadr.
Obrazek
I zaraz nieopodal natknęłam się na dziko rosnące poziomki :D

I to już prawie wszystko, co przygotowałam na dziś :lol: Ale mam jeszcze jednego chwasta do identyfikacji, szperam w poszukiwaniu nazwy roczek cały i nic... Rosną u nas na ścieżkach takie zielone poduchy, mocno przytulone do ziemi, podobają mi się bardzo... Może przypadkiem ktoś z Was zna nazwę i zechce się podzielić :D
Obrazek
To wygląda, jakby miało intencję zaraz zakwitnąć, ale chyba z tego etapu już nie wychodzi :wink: Ja w każdym razie kwiatków nie uświadczyłam...
Obrazek
Taka zagwozdka na dziś :wit
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ale nas dzisiaj dopieściłaś, za cały czas nieobecności! Tyle zdjęć do podziwiania!
Kuklik zwisły śliczny, ten drugoplanowy jest ostry, a biedronka jak wisienka na torcie.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ujawnia się tajny agent :wit podczytujący już ponad miesiąc ten wątek, który przypomina mi powieści ulubionej Joanny Chmielewskiej ;:108
Wydaje mi się, że chwast pokazany powyżej to rdest ptasi, ale głowy nie dam
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Warto było czekać :heja.
Piękne zdjęcia. A tulipany wprost kosmiczne, te kształty, no, no ;:138.
Zielone poduchy też są mi znane z widzenia. Lubię je, chodzenie po nich, to czysta przyjemność. Niestety nie znam nazwy.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Łabądek... może będziecie mieć tego lokatora na stałe? Tylko będą się musieli z kaczorem dogadać :wink:
Pewnie nie wiesz, ale dzięki Tobie bardziej zwracam uwagę na niepozorne chwaściki. Już się nawet dość sporo nauczyłam o różnych takich, parę nazw zapadło w pamięć. Teraz jak gdzieś widzę, którąś z tych roślinek to mi się buzia cieszy, że wiem co to. A śledziennica to już na mur beton, kojarzy mi się z Tobą :)
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Linetko, "ten drugi" cały czas był ostry, tylko mi zależało na "tym pierwszym"... ale się nie dał :lol: twarda sztuka! Drugi był stabilny, bo pień go osłania przed wiatrem. A bierdonki mają w tym pniu swoją willę, ale piekielnie ciężko je sfocić, też się wiercą niemożebnie :D Próbowałam.

Daniu, miło mi bardzo Cię gościć :wit To z całą pewnością nie jest rdest ptasi, bo z rdestem od dzieciaka jestem zaznajomiona - jest znacznie gęstszy, choć ma faktycznie podobny pokrój. Znacznie jaśniejsze listki i kwiaty nie-wiadomo-jakie. Ja przepraszam, bo skoro tak mi zależy na identyfikacji, powinnam się bardziej przyłożyć z opisem, ale liczę, że ktoś lubi tę roślinkę niepozorną tak jak ja i po prostu ją zna :D
Jak to mówią - najtrudniejsze jest najprostsze (okej, dobra, tylko moja Mama tak mówi, ale ja się zgadzam :wink: )

Stokroteczko, no właśnie te poduchy rosną na moim "rozchodniaczku" i celowo ich nie wyrywam, żeby razem z mchem dały fajny efekt za jakiś czas... Wizualnie i dotykowo :D

Oglu, ja się obawiam troszkę takiego przyzwyczajania ptaków do ludzkiej obecności, no ale nie potrafię się powstrzymać żeby jakiej buły tam nie podrzucić... Tosiek pewnie też jest miastowy, w parku zimą karmiony. Ten łabądek najpewniej zechce pozostać, a ofukał mnie już trzykrotnie, więc prędzej on się osiedli na stale, niż ja :D No ale to g....arz jeszcze [widać przecie] co brak kultury tłumaczy :D
I bardzo, naprawdę bardzo mi miło, że ktoś mnie kojarzy ze śledziennicą :;230 to nie żart, bo to jest jedna z roślin odkrytych na etapie, kiedy to młodemu człowiekowi wydawało się, że zna już wszystkie rośliny świata ;:131... aż tu nagle - taka ona ;:131 Ja kocham chwasty chyba nawet bardziej niż "te prawdziwe" rośliny... i to niestety widać na modraszkowej :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu tulipanki masz prześliczne....kwitną jeszcze, bo u mnie większość ogłowiona, kwitną już tylko najpóźniejsze.
Czy wąchałaś jak cudnie pachnie floks kanadyjski??? bajka, naprawdę....ja nie mogę wprost nosa oderwać ;:oj
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

To ja aż boję się nosa przychylać :D Bo jakoś jeszcze nie spróbowałam :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu nic się nie bój....najwyżej będziesz co chwilę przerywała pracę i biegła wwąchiwać się 8-) :lol:
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Czyli już wiem, jaką czynność wykonam po przyjeździe w pierwszej kolejności :lol: Dzięki, Agu ;:196
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Aniu znalazłam nazwę Twoich zielonych poduszek pod nóżki. To połonicznik nagi. Te drobne, zielone kuleczki to właśnie jej kwiatki. Na Twoją Modraszkową przyleciał modraszek, jak Ciebie nie było tylko Marysia go spłoszyła i odleciał.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, a ja myślałam, że jeszcze się instalujesz, bo admin nie pokazywał ruchów w Twoim wątku. A tu tyle różności. Kolorowo - poezja, a dla mnie ziemniory i bober no dobre niech będzie, nie ważne co ważne, że nie zapomina. Żartowałam !!!
Orlik piękny chętnie bym go przysposobiła, poziomki zjadła i ich nie widać, modrzewnica śliczna, a floksik - ten kolorek a mówią, że jeszcze zapach, tulipanki zeszłotygodniowe, ale co tam śliczne, kolorowe no i ten piękny sublokator, a może będzie para a potem młode - jak w bajce, a nie bajka to była na początku o sierotce M.
A tymi poduszkami możesz ścieżką wysadzić jak niektórzy płytami chodnikowymi i na wejściu niech buty zdejmują , bo dywany popsują!
Milutko, że jesteś !
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Lusiu, dziękuję ;:138 Tyle czasu to za mną chodziło... Teraz już wiem więc i poczytałam, i mam kolejne ziółko do ususzenia :D

Maśku, proces instalacji zakończony, teraz pora na aklimatyzację :D
To drugie na szczęście nie koliduje z obecnością na FO :wink:
;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Spacerowałam po Modraszkowej.
Widoki upajające.
Pięknie się wpisujesz w naturę.
Tulipany i łąbądek-arystokracja ;:224
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Post »

No, no, no. Piękne tulipanki ;:138 A łabądka przygarnij, bo pasuje do Modraszkowej jak ulał :;230 Powiadasz, że ziemniory będziesz mieć? Ja też, a co? :;230 Tylko jak komuś o tym mówię, to się w czoło puka :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”