Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aniu, sporo zebrałaś trawek. Na przyszły sezon rozstawić je w różnych miejscach ogrodu i będzie piękny widok.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aga ;:3 kaktusy miały wełnowce, są na przymusowej kwarantannie...niedługo pójdą do domu na parapet...a ich miejsce zajmą storczyki...też są czymś zarażone. Pryskałam jakimś środkiem ale czy pomogło to dopiero się okaże, ten pobyt na zewnątrz bardzo im pasuje...zdrowiej wyglądają.

Mirko ;:196 trawki rozdam znajomym...nie potrzebuję tylu sztuk...tylko kilka zostawię.
Byłam niedawno w centrum ogrodniczym, był bardzo duży wybór różnych traw...do tej pory się nimi bardzo nie interesowałam, ale jak zobaczyłam ile odmian jest to na pewno się na jakieś skusze...tylko na niskie odmiany, nie bardzo ekspansywne.

Takie kompozycje w donicach na taras widziałam, teraz iglaki łączone są z różnym kamieniem...ułożonym w kształcie skałek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Powiem Tobie, że całkiem ładnie to wygląda. Wiesz , że ja zwróciłam od niedawna uwagę na trawki, turzyce. Może przyszedł czas na uzupełnienie luk przez trawki.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu śliczne, wypielęgnowane skalniaczki, takie czyściutkie. ;:138
A mnie te brązowe trawki wymarzły, już nie będę sadziła.
Ciekawie wygląda pieniek jakimś grzybem porośnięty? :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko w mądrych gazetach piszą że trawki rabacie dodają lekkości i delikatności...chyba tak jest, w tym zakątku co posadziłam iglaki jak doszły dwie trawki, brązowa i srebrna od razu zrobiło się przytulniej.
W centrum ogrodniczym na stołach ustawione było traw kilkadziesiąt gatunków...ale nie chciałam w ciemno nic wybierać, nie potrzebne mi 2 m trawy...tylko jakieś w miarę niskie. Popatrzę w internecie i spisze nazwy, dopiero ze ściągą się wybiorę.

Taju wszystko ostatnio wyplewiłam, dosypałam ziemi bo wyniosłam dużo z chwastami :;230 dołki się porobiły...teraz popadało to na sto procent od nowa trzeba będzie przelecieć z gracką. Przerabiam też zakątek z jeżówkami, wyzbierałam też kamienie...poszły na skalniak. Obrobiłam też brzeg białą cegłą, będzie lepiej kosić trawę, z drugiej strony też tak zrobię. Jeszcze wyzbieram nadwyżki sadzonek które się wysiały, pójdą do doniczek. Na skalniaku jeszcze nie wszystko poprawiłam...co roku wychodziły lilie kiedyś posadzone, przed zrobieniem skalniaka...dzisiaj je wykopię. W tym miejscu będą nowe kieszenie na rośliny skalne...chciałam posadzić więcej skalniaczków, ale nie rozetkowych tylko z różnymi kształtami listków i kwiatów. Na wiosnę było by bardziej kolorowo.
Pień jest obrośnięty uschniętym mchem, jeszcze jedna kompozycja była śmieszna...iglak powyginany jak ruski paragraf, karmik drobne kamienie...kilka grubych kamieni ustawionych w formie skał...take wypasione, bardzo elegancie... z tyłu stary szpadel wetknięty w sztorc tylko bez trzonka. Kamasz z wyciętą dziurą na palcach też był czymś obsadzony, śmiesznie wyglądało takie zestawienie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu a w jakim to ogrodniczym był tak duży wybór traw i do tego takie fajne doniczkowe kompozycje?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko :wit odpowiedziałam na pw...byłaś :?:

Czy nie wyglądają fajnie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Te pomarańczowe apetycznie wyglądają.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Aneczko :wit Co porabiasz w ten mglisty, a może zapłakany deszczem dzionek? Przymierzałam się do wyjazdu na działkę, ale jeszcze odczekam chwilę , może mgła podniesie się i wyjrzy słonko. Trochę jeszcze prac pozostało mi do wykończenia.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:196 w ogrodzie nic dzisiaj nie robiłam, padało...jak zwykle stałam w garach, smażę węgierki...a przed chwilką skończyłam gotować weki, zrobiłam kilka słoików sałatki na zimę... taki mix, kapusta, papryka, cebula , marchew...kilka dni będzie spokoju, z takimi przetworami...jeszcze planuję zrobić dżem z dyni. Taka pogoda czasem się przydaje, na takie prace ;:173 W ogródku ostatnio wycinam przekwitłe kwiatostany, przerobiłam malutkie co nie co... dosypuję ziemi, za dużo jej wyniosłam z chwastami...dołki się porobiły. Zapomniałam że w tym miejscu sadziłam zimowity i część przysypałam ziemią, kilka wyszło a pozostałe się nie pokazały. Później zerknę do Ciebie, pewnie będą nowe fotki z ogrodu ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu,na ostatnim zdjęciu to chyba ognik tak pieknie oblepiony czerwonymi kuleczkami?Ja mam żółtego,ale 3 lata z rzędu przemarzał mi i wcale nie chce rosnąc,bo praktycznie po przycieciu startował od zera.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia ten też przemarzał przez kilka sezonów, w tamtym roku został przesadzony w zaciszne miejsce...za iglakami nareszcie rośnie. Na wiosnę u góry liście lekko były pod mrożone, ale kwiaty pokazały się na wszystkich gałęziach.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ognik przecudnej urody, cały owocami oblepiony. ;:167
A ja swoje wszystkie trzy kolory wykopałam, gdyż marzły do granicy śniegu, a mogłam tak, jak mówisz, w zaciszne miejsce przesadzić. ;:14
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju :wit w Nałęczowie w kilku miejscach rośnie odmiana żółta, nie rośnie wysoko tylko nisko zadarnia ziemię...nigdy nie zauważyłam żeby krzaczki nie kwitły...więc nie umarzają. Co roku są obsypane koralikami...miejsca są jednak osłonięte od wiatrów. Dlatego tego z fotki przesadziłam w cieplejsze miejsce...od strony południowej tylko nie ma osłony, z pozostałych stron rosną iglaki. Okaże się dalej czy miejsce jest dobre czy złe...jeśli jeszcze raz przemarznie też wykopię :roll:

Maślaki chyba...Jolka chyba takie same jak u Ciebie ;:196

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”