Ogródek Gosi cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 4

Post »

Agatko, ja raczej swój trawnik zaniedbałam na samym początku.
Kiedy go siałam nie znałam sie w ogóle na ogrodnictwie, Chciałam mieć po prostu trawnik.
Nie wiedziałm, że trzeba o niego bez przerwy dbać.
Co roku dosiewać, nawozić.
Także raczej nie jest przenawożony.
Teraz praktycznie nie ma trawy. Czasami są zupełnie puste place.
A to żółte to jest wyschnięty mech i ta trawa o której bez przerwy piszę.
Jej przede wszystkim chciałbym się pozbyć.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No prawdę mówiąc, mój trawnik też wymaga reanimacji. Najładniej i zielono teraz wygląda w tym miejscu, gdzie pozbyłam się tej chwasto - trawy (moja to była najprawdopodobniej właśnie chwastnica). Reszta może bardziej swobodnie rosnąć, może wcześniej posiałam ją za gęsto i się "dusiła". Teraz będę jeszcze piaskować, żeby rozluźnić ziemię, muszę tylko poczekać, jak budowlańcy skończą, bo trochę trawnika rozkopią... ;roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Gosiu, a mnie tak rosła,że muszę uż kosić. W jednym miejscu mam więcej takiej dziwnej roślinki jak trawy. Walczę z nią już 3 rok. Chyba bedę musiała zerwać tą darń i dosiać nowej. Wpadnij do mnie i zobacz zmiany! Natyrałam sie jak wół. Teraz tylko wyrównać rabatki i sadzić roślinki.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu, czy to przypadkiem nie jest ta chwastnica, o której pisałam?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, jeśli chodzi o Twój trawnik, to wydaje mi się, że w tych miejscach, gdzie wysycha, trzeba zdjąć wierzchnią warstwę ziemi i nasypać dobrej jakościowo zmieszanej z torfem odkwaszonym. Wtedy będziesz miała z trawką na dobrych parę lat spokój. Nawozik jednorazowo co roku i tyle.
Ja mam tak, że niespecjalnie podlewam trawę w upały i ona wysycha do stanu... żółtego koloru :oops: . Ale po opadach deszczu odradza się i na nowo zielenieje. Rośnie na sporej warstwie dobrej ogrodowej ziemi i to ją ratuje. Wiosną grabię, ew. dosiewam (nie zawsze mi się chce :roll: ), no i oczywiście później koszę, ale też nie systematycznie (jak już się ciężko chodzi, to wtedy :oops: ).
Aha, no i jeszcze kiedy zrywam darń lub mam ją po np. wykopaniu doła pod różę lub inny krzew, to jeśli jest w dobrym stanie (bez chwastów) wsadzam ją w puste placki na trawniku. Świetnie się rozrastają :uszy . Polecam ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Ja w tym roku po wertykulacji podsypałam cały trawnik świeżutką ogrodową ziemią z torfem. Okres deszczu tak bardzo mnie w tym temacie nie martwił, bo trawa przerosła już ziemię i znów robi się zielono.
Chyba nie zdejmowałabym wierzchniej warstwy z placków, tylko przekopała z lepsząziemia i dosiała.
Bardzo dobry pomysł z zerwaną darnią :uszy
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu zobacz u mnie te żółte malutkie iryski - sztuk jeden :;230 :;230 :wit :wit
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

pamelka pisze:Ja w tym roku po wertykulacji podsypałam cały trawnik świeżutką ogrodową ziemią z torfem. Okres deszczu tak bardzo mnie w tym temacie nie martwił, bo trawa przerosła już ziemię i znów robi się zielono.
A mnie spodobał się ten pomysł. Mniej wysiłkowy... :lol: . No i może warto zacząć od takiego, Gosiu?. Przez następne kilka dni ma być deszczowo, więc idealnie na sianie trawy... :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba zresztą wszystko zależy, jaka jest ziemia w miejscu trawnika. Ja mam dużo glino - iłu, więc oprócz dodania czarnoziemu mam też sporo piasku, żeby ziemię rozluźnić. I jeszcze dodam!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny ja niestety musze całkiem zerwać darń bo u mnie na trawniku jest taka oto cholera

Obrazek

Obrazek

To ma bardzo grube rozłogi. Gdyby ona nie właziła na rabaty to dałabym sobie spokówj, ale cały czas muszę wyrywać ją z rabat. Inaczej niedługo zagłuszyłaby rosliny.
Dlatego czeka mnie wymiana całego trawnika, z bardzo dokładnym wypieleniem, zniszczeniem tego draństwa.

U mnie dzisiaj była prześliczna pogoda. Niestety poświęciłam czas na świąteczne porządki, ale zrobiłam też parę zdjęć. Nie mam tylu kwiatów co Wy, ale już coś się pojawia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co zrobić, żeby były ładniejsze?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Pytasz o hiacynty? Też jestem zainteresowana, bo u mnie podobne. Wyczytałam gdzieś, że należy je wykopywać po zaschnięciu. Trzeba by spróbować. Niemniej, podobnie jak stare tulipany, widzę w niektórych ogródkach całe stada grubasów, na mur-beton niewykopywanych. Czyli, po raz kolejny to samo...stare sprawdzone odmiany :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, tylko jakie są stare?
Ja po prostu kupuje wiosną w Auchanie, potem wsadzam jesienią do ziemi.
Może trzeba czymś porządnie zasilić?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

A co? ten hiacynt to niby nie ładny???
Też czytałam, że należy wykopywać cebule hiacyntów, żeby uniknąć wyciągania kwiatów. Nie wykopałam w ubiegłym roku - część kwiatów wyciągnięta, część zwarta. Wydaje mi się, że to raczej kwestia odmiany i jej tendencji do "trzymania" pokroju.
Ale przyznaję, że w zimie skusiłam się na takiego już w kwiaciarni długaśnego, bo był różowo - zielony... No... na dwa się skusiłam :;230
Z tą trawą rozłogową to niezła walka przed tobą. Jak zamierzasz wyczyścić ziemię z tego paskudztwa... Ono pewnie z odrobinki korzonka gotowe się odrodzić.... Br... ja sobie rozwlekłam podgarycznik... Muszę koniecznie się tym zająć...

A swoją drogą skoro M taki zainteresowany posiadaniem trawnika a na pracę nad nim czasu nie ma, to mógłby zainwestować żywą gotóweczkę w trawnik w rolkach... Trochę teraz... trochę w sierpniu.... No... mógłby? :wink:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Gosiu, mało kwiatków? A te miliony żółtych dzwonków na forsycji?
Śliczny masz widok z okna ;:108 .
To trawsko to faktycznie zaraza. Miałaś to od początku czy z czymś przyniosłaś?
Trawa z rolki to niezły pomysł choć dość kosztowny.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Oj, kosztowny... ale jak kiedyś liczyliśmy z M koszty dosiewów i poprawek... nakładu pracy....
Proponuję mobilizować M.... jak chce mieć wypasiony trawnik, to może zasponsoruje...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”